OP Avstralije: izčrpani Kavčič po dozi »morfija« počasi že okreva

Blaž Kavčič je v 2. kolu po hudem boju ugnal Jamesa Duckwortha. Po tekmi so ga morali zaradi izčrpanosti dati pod narkozo.

Objavljeno
17. januar 2013 07.19
Posodobljeno
17. januar 2013 07.26
TENNIS-OPEN/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Melbourne - Teniški igralec Blaž Kavčič, edini Slovenec, ki se mu je na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu še tretjič zapored uspelo prebiti v 2. krog med posamezniki, je danes na igrišču številka 3 po hudem boju in petih nizih premagal domačina Jamesa Duckwortha. S tem se je Kavčič prvič v karieri prebil v 3. krog katerega od turnirjev velike četverice.

Po končanem dvoboju pa je slovenski igralec v garderobi od izčrpanosti doživel popoln fizični šok. Sledilo je takojšnje ukrepanje nekaj zdravnikov, ki so ustavili krče, mu dali injekcijo in ga uspavali. Po nekaj urah narkoze se je njegovo zdravstveno stanje vendarle izboljšalo.

V bolnišnici ga je obiskal tudi Žemlja

»Vamosss! Po petih urah igre na 40 stopinjah sem se po tekmi zgrudil. Toda morfij je že prijel, trenutno sem srečen,« je pred odhodom v bolnišnico na twitterju zapisal nesrečni Ljubljančan.

Nekaj ur kasneje se je njegovo zdravstveno stanje že izboljšalo, kar je podkrepil tudi z novim slikovnim materialom. »Po težkem dvoboju je sledil totalen psihološki kolaps. Sedaj se že počutim precej bolje, ne vem ali je to zaradi zmage ali morfija,« je zapisal Kavčič in dodal, da sta ga v bolnišnici obiskala tudi drugi slovenski predstavnik Grega Žemlja in njegov trener Žiga Janškovec.

Oglasili so se tudi organizatorji turnirja in pojasnili, da Kavčiča vendarle niso zdravili z morfijem: »Blaža Kavčiča je naša zdravniška služba po dvoboju obravnavala zaradi hudih krčev v mišicah, vendar tenisač ni prejel morfija, kot je sam zapisal, temveč ustrezno sredstvo za sproščanje mišic.«

Na igrišču nekaj okoli 40 stopinj Celzija

Kavčič je danes v 2. krogu meril moči z 20-letnim domačinom, 223. igralcem z lestvice ATP, ki si je nastop na glavnem delu OP Avstralije priigral prek kvalifikacij. Med svojimi navijači je poskrbel za kar nekaj sivih las, ko je v odločilnem petem nizu pri vodstvu s 5:3 zapravil igro na lasten servis, nato pa pri 6:5 in 40:0 na servis tekmeca še štiri zaključne žogice. Tekmeca sta v težkih razmerah - živo srebro se je povzpelo tudi do 39 stopinj Celzija - merila moči skoraj pet ur; odločilni peti niz je trajal kar slabo uro in pol, piše STA.

Duckworth je imel vedno več težav s krči v mišicah in šepanjem, a je vseeno po izenačenju na 6:6 izenačil še na 8:8, ko je za zdravniški premor zaprosil tudi Kavčič. Nato pa je Ljubljančan pri 9:8 izkoristil šesto zaključno žogico in Avstralca, ki je med dvobojem enkrat tudi nešportno izgubil živce in v tla zabrisal svoj lopar (spodnji videoposnetek), le spravil na kolena in zasluženo slavil zmago.

Dvoboj z Tsongajem postavljen pod vprašaj

Kavčič je v Melbournu prišel do uspeha kariere in obenem postal šele drugi Slovenec, ki se mu je na turnirjih za grand slam uspelo prebiti med 32 najboljših. To je lani na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku uspelo le še Gregi Žemlji, ki pa je letos na OP Avstralije že končal nastope tako med posamezniki kot med dvojicami.

V naslednjem krogu se bo 25-letni Ljubljančan, v kolikor mu bodo to moči dopuščale, pomeril s sedmim nosilcem uvodnega turnirja za veliki slam Francozom Jo-Wilfriedom Tsongajem, ki je v prvem dvoboju gladko s 6:3, 7:6 (1) in 6:3 premagal Japonca Goja Soedo.

Izidi OP Avstralije, 2. kolo

ATP

Blaž Kavčič (Slo) - James Duckworth (Avs) 3:6, 6:3, 6:4, 6:7 (3), 10:8.