OP Avstralije: Britance razveselila dva polfinalista - Konta in Murray

V polfinale OP Avstralije je prek Davida Ferrerja napredoval Andy Murray. Čaka ga Miloš Raonić, ki je ugnal Gaela Monfilsa.

Objavljeno
27. januar 2016 08.05
Australian Open Tennis
Š. Ro.
Š. Ro.

Melbourne - Britanska teniška javnost je navdušena; potem ko se je premierno v polfinale največjih turnirjev zavihtela Johanna Konta, je med najboljšo četverico pričakovano napredoval njihov največji adut Andy Murray

Drugi igralec sveta pa ni imel lahke naloge, za njim so bili težki dnevi, ko je v bolnišnici obiskoval tasta Nigela Searsa, ki se je oneesvetil med dvobojem svoje varovanke Ane Ivanović, njegov nasprotnik Španec David Ferrer pa ga je pričakal v odlični formi. A je Škot vendarle zanesljivo opravil svojo nalogo in zmagal po štirih nizih s 6:3, 6:7 (5), 6:2 in 6:3.

Španca je strl po treh urah in 20 minutah. Dvoboj so vmes v tretjem nizu prekinili zaradi napovedi dežja, odmor in streha nad areno Roda Laverja pa sta šla bolj na roko Murrayju, ki je bolje nadaljeval in se še šestič uvrstil v polfinale avstralskega turnirja, 18. na turnirjih za grand slam. »Morda je bilo zame res lažje, potem ko so zaprli streho. Prej je bilo nekoliko vetrovno in težko je bilo vračati. Pri Davidovih natančnih forehandih je bilo potem lažje. Poleg tega mi je prav prišel kratek oddih, saj je bil ritem igre zelo naporen, za nama je bilo nekaj brutalnih izmenjav. Tako sem se lahko vrnil bolj svež. Poleg tega pa sem tudi vajen igrati pod streho. Odraščal sem na Škotskem, kjer vreme ni vedno najbolj ugodno za tenis,« je po zmagi dejal Murray, ki je statistiko s Ferrerjem izboljšal na 13:6.

Španec je v prvih 45 minutah naredil 17 neizsiljenih napak in po izgubljenem servisu v četrti igri izgubil prvi niz. A nato v drugem udaril nazaj, ko mu je Murray z dvojno napako podaril break in vodstvo z 2:0. Škot se je vrnil v sedmi igri, a nato izgubil v tiebreaku. Španec je dobil izjemno točko s kar 31 izmenjavami in po novi Murrayjevi napaki še izenačenje v nizih na 1:1. Tik preden so zaprli streho je Murray že prišel do prednosti servisne igre v tretjem nizu, zatem pa še dvignil raven svoje igre in s še enim breakom zapečatil nov dobljeni niz. Tudi v zadnjem nizu je hitro prišel do prednosti, a mu je takoj za tem Španec break vzel nazaj. Toda nato je povedel s 5:2, nato pa v deveti igri zadnjega niza izkoristil prvo žogico za zmago.

 

Murray se bo za vstop v finale udaril s Kanadčanom Milošem Raonićem, 13. nosilcem, ki je v štirih nizih premagal Francoza Gaela Monfilsa s 6:3, 3:6, 6:3 in 6:4. V tej sezoni še neporažen 25-letnik (nazadnje je izgubil proti Rafaelu Nadalu oktobra v Šanghaju) je tako postal prvi Kanadčan v polfinalu OP Avstralije. To je sicer njegov drugi polfinale največjih turnirjev, med najboljšo četverico je igral tudi v Wimbledonu 2014. V Melbournu je bil tokrat po zmagi nad Švicarjem Stanom Wawrinko v osmini finala nadvse prepričljiv tudi proti francoskemu akrobatu, s 47 zmagovalnimi udarci je po dveh urah in 17 minutah zaključil delo.

»Pred menoj je izjemen izziv, za katerega mislim, da lahko najdem rešitev. Zagotovo bom pustil srce na igrišču in vse, kar zmorem, da izkoristim to priložnost,« se je nadejal za polfinale z Murrayjem. Proti Monfilsu je začel prepričljivo in prvi niz osvojil po štirih zaključnih žogah. V drugem je Monfils dvignil raven svoje igre, Kanadčan pa je naredil tri napake na forehandu in dvojno napako ter izgubil igro na svoj servis, posledično pa tudi niz. Nato se je v tretjem nizu vrnil z breakom že v uvodni igri, v četrtem  pa v peti igri in si priboril prvo zmago nad Francozom v treh dosedanjih srečanjih.

Konta piše zgodovino

Velika Britanija bo po 33 letih bo svojo predstavnico imela tudi v polfinalu ženskega turnirja za grand slam. V Melbournu se je med najboljšo četverico zavihtela 24-letna Johanna Konta, ki je v četrtfinalu s 6:4 in 6:1 premagala Kitajko Shuai Zhang.

Še lani v tem času je bila v Sydneyju rojena Konta na 147. mestu na lestvici in v kvalifikacijah ostala brez nastopa v Melbournu. Odtlej se je dvignila za sto mest, odlično začela sezono in na tem turnirju že poslala domov Američanko Venus Williams, zdaj pa še Kitajko, ki je sicer pred tem domov poslala drugo nosilko Simono Halep in 15.

»Nisem imela lahkega dela. Zelo sem srečna, da sem se lahko borila za vsako točko. Uživala sem pred takšno množico,« je dejala po zmagi. »Ničesar nisem želela pričakovati od tega svoboja, želela sem le igrat najbolje kot znam.« Veliko Britanijo je nazadnje v polfinalu OP ZDA leta 1983 zastopala Jo Durie, v Melbournu, pa sta pred njo na tej stopnji že igrali Virginia Wade (1972, na poti do naslova) in Sue Barker (1975, 1977).


V polfinalu se bo Konta pomerila z Nemko Angelique Kerber, ki je v zadnjem četrtfinalu s 6:3 in 7:5 premagala Belorusinjo Viktorijo Azarenko. Dvakratna zmagovalka in nekdanja številka je bila močno razočarana, ko jo je po šestih neuspelih poskusih premagala sedma nosilka. Nazadnje sta se pomerili v finalu Brisbana, pred tem pa tudi v pravem maratonu na OP ZDA.

»Ne znam opisati. Pred dvobojem sem imela proti njej statistiko 0:6. Rekla sem si: pojsi in jo premagaj. Res sem vesela, da mi je končno uspelo. Neverjetno, da mi je uspelo v polfinale,« se je veselila Nemka, ki je imela že lani uspešno sezono s štirimi turnirskimi lovorikami.

Tokrat se je prvič na turnirju znašla v zaostanku za break, saj je Belorusinja povedla z 2:0, a nato servirala slabo in ob natančnih udarcih nasprotnice ni več dobila priložnosti.

Klepačeva v polfinale, konec za Srebotnikovo

Slovenska teniška igralka Andreja Klepač pa se je uvrstila v polfinale na turnirju mešanih dvojic. Skupaj s Filipincem Treatom Hueyjem s 6:2 in 7:5 izločila tretjepostavljeno tajvansko-indijsko navezo Yung-Jan Chan/Rohan Bopanna. V polfinalu se bosta Klepačeva in Huey pomerila z Američanko Coco Vandeweghe in Romunom Horio Tecaujem.

V četrtfinalu pa je obstala Katarina Srebotnik, ki je skupaj z Britancem Jamiejem Murrayjem, bila sta četrta nosilca, izgubila proti petopostavljenima Rusinji Jeleni Vesnini in Brazilcu Brunu Soaresu z 2:6 in 3:6.

OP AVSTRALIJE, četrtfinale

WTA

Angelique Kerber (Nem/7) : Viktorija Azarenka (Blr/14) 6:3, 7:5;

Johanna Konta (VB) : Shuai Zhang (Kit) 6:4, 6:1;

ATP

Andy Murray (VB/2) : David Ferrer (Špa/8) 6:3, 6:7 (5/7), 6:2, 6:3;

Miloš Raonić (Kan/13) : Gael Monfils (Fra/23) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4.