OP Avstralije: Nole mojstrsko mimo Federerja v finale (VIDEO)

Prvi teniški igralec sveta je Švicarju v prvih dveh nizih oddal pičle tri igre. »Ta dva niza sta bila kratkomalo popolna.«

Objavljeno
28. januar 2016 14.07
Australian Open Tennis
J. P.
J. P.

Melbourne - Prvi teniški igralec sveta Novak Đoković je naredil največji korak na poti do osvojitve uvodnega turnirja velike četverice v novem koledarskem letu, odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, s čimer bi si na tem prizorišču že šestič pokoril vso konkurenco in ubranil tudi lanski naslov. V polfinalu je namreč razmeroma gladko, s 6:1, 6:2, 3:6 in 6:3, po dveh urah in 23 minutah igre odpravil tretjepostavljenega Švicarja Rogerja Federerja, ki je tako neuspešno naskakoval peto avstralsko trofejo in osemnajsto doslej na turnirjih za veliki slam. To je bil že 46. medsebojni obračun zvezdnikov, 24. zmage se je veselil Srb (eno je resda vpisal brez boja), v štirih dvobojih na odprtem prvenstvu Avstralije je bil uspešen tretjič zapored.

Obračun se še nikdar ni začel s tako enosmernim prometom kot tokrat, ko je »Nole« v prvih dveh nizih zmogel kar štiri brejke in nasprotniku oddal pičle tri igre, pred tem je bil neslavni rekord v tem razponu pet osvojenih iger. Šele nato je prekaljeni 34-letni Švicar vendarle zavihal rokave, v tretjem nizu vzpostavil ravnotežje in v šesti igri Đokoviću tudi ukradel začetni udarec. Niz je uspešno spravil pod streho in v četrtem še naprej držal stik s prvim nosilcem, zalomilo pa se mu je v osmi igri, ko se je Novaku že v prvem poskusu posrečil brejk, s čimer si je tlakoval pot do zmage.

»Prva dva niza sta bila kratkomalo popolna, kar je v dvobojih s Federerjem, ki je ves turnir igral na zelo visoki ravni in oddal en sam niz, zelo pomembno. Vedel sem, da bo agresiven in da bo veliko igral na mreži, a sem bil na to pripravljen. Veliki finale bo prava poslastica, ne glede na to, kdo bo stal na oni strani mreže. Pred mano sta dva dneva oddiha, storil bom vse, da bom v nedeljo optimalno pripravljen,« je poudaril Srb, ki ga v finalu čaka bodisi drugopostavljeni Škot Andy Murray bodisi trinajsti nosilec, Kanadčan Miloš Raonić, ki doslej Đokovića v petih poskusih še ni spravil na kolena.