OP Avstralije: Đoković »razstavil« Ferrerja na poti do finala

Kitajka Li Na je v prvem polfinalu presenetila Marijo Šarapovo, Viktorija Azarenka je končala niz Sloane Stephens.

Objavljeno
24. januar 2013 06.54
Posodobljeno
24. januar 2013 07.21
TENNIS-AUS-OPEN
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Melbourne - Ruska teniška zvezdnica Marija Šarapova je na poti do polfinala uvodnega turnirja za grand slam v Melbournu pred seboj mlela vse tekmice, saj je oddala vsega devet iger. Toda v polfinalu je naletela na šesto nosilko, Li Na, ki je končala njen pohod. Celo več, razpoložena Kitajka je na igrišču Rod Laver povsem nadigrala drugo igralko sveta in se po vsega uri in 33 minutah igre uvrstila v veliki finale (6:2, 6:2).

30-letna Li je očitno dodobra preučila igro Šarapove, saj je odločno napadala njen drugi servis, tudi izmenjave izza osnovne črte so bile na vrhunskem nivoju. Li se je leta 2011 že prebila v finale, kjer jo je nato ugnala sedaj že upokojena Belgijka Kim Clijsters, tokrat pa se bo pomerila s prvo igralko sveta Viktorijo Azarenko.

»Veselim se nastopa v finalu. Seveda je tam vsak igralec nekoliko bolj živčen, saj gre nenavsezadnje vendarle za lovoriko. Skušala bom uživati v igri in bom videla kaj to prinese,« je po dvoboju dejala Kitajka. »Li je tokrat odigrala odličen dvoboj. Na igrišču je bila precej bolj agresivna kot jaz in tako diktirala tempo igre. Prav nobenega razloga ni, da ne bi zmagala tudi v finalu,« pa je dejala nekdanja zaročenka Saše Vujačića.

Azarenka končala sanjski niz Stephensove

Mesto v finalu si je priborila tudi Azarenka, ki je kljub manjšim težavam s poškodbo končala sanjski niz ameriške najstnice Sloane Stephens (6:1, 6:4). 19-letna Američanka, ki na lestvici WTA zaseda 29 mesto, je med drugim na OP Avstralije presenetila tudi svojo mentorico Sereno Williams in jo izločila v četrtfinalu, toda Azarenka je bila predobra.

V finišu dvoboja je imela sicer 23-letna Belorusinja kar nekaj težav. Stephensova je namreč pri izidu 5:3 rešila kar pet zaključnih žogic in ostala v igri, nato pa je Azarenka zaradi bolečin v levem kolenu vzela zdravniški premor. Po kratkem odmoru je prva igralka sveta stopila na igrišče, odvzela servis mladi Američanki in se veselila zmage, ki ji prinaša priložnost, da v Melbournu ubrani lovoriko.

»Že pri rezultatu 5:3 sem imela kar nekaj priložnosti, da končam dvoboj, a jih nisem izkoristila. Očitno so me tokrat malce izdali tudi živci,« je priznala Azarenka in spregovorila nekaj besed tudi o prihajajočem finalnem dvoboju: »Mislim, da Li Na trenutno igra najboljši tenis v njeni karieri, tako da me zagotovo čaka težka tekma. To bo tudi najin prvi finalni dvoboj. Vesela sem, ker sem se kljub vsem težavam prebila tako daleč.«

Ferrer ni bil kos razigranemu Đokoviću

Prvi igralec sveta Novak Đoković je na prvem moškem polfinalnem dvoboju presenetljivo zlahka opravil z najboljšim španskim predstavnikom v Avstraliji Davidom Ferrerom, ki je osvojil vsega pet iger (6:2, 6:2, 6:1).

Čeprav je 25-letni Srb v tem tednu odigral že dva izjemno naporna dvoboja - v osmini finala se je namučil s Stanislasom Wawrinko, v četrtfinalu pa mu je nekaj preglavic povzročil Tomaš Berdych - je danes prikazal odlično igro iza finalno vstopnico odpihnil sicer borbenega Španca.

»Odigral sem neverjetno tekmo, že od prve minute dalje sem se na igrišču počutil zelo udobno in samozavestno. To je bila zagotovo ena izmed najboljših predstav v moji karieri. Sem zelo vznemirjen, saj imam priložnost, da podrem nov mejnik,« je dejal »Nole«, ki sedaj v finalu čaka na zmagovalca petkovega dvoboja Roger Federer - Andy Murray.

»Res je igral zelo, zelo dobro,« je sprva dejal Ferrer in se strinjal z oceno Srba, da je bila to ena njegovih najboljših predstav v karieri: »Tako dobro ga pravzaprav res še nisem videl igrati. Nocoj nisem imel nobenih možnosti za zmago. V vseh elementih teniške igre je bil boljši od mene.«

Izidi OP Avstralije:

WTA, polfinale

Viktorija Azarenka (Blr/1) - Sloane Stephens (ZDA/29) 6:1, 6:4;

Li Na (Kit/6) - Maria Šarapova (Rus/2) 6:2, 6:2;

ATP, polfinale

Novak Đoković (Srb/1) - David Ferrer (Špa/4) 6:2, 6:2, 6:1.