OP Avstralije: Đoković se bo v finalu pomeril z Murrayjem

V polfinalu OP Avstralije je Škot Andy Murray s 6:4, 6:7, 6:3, 6:7, 6:2 premagal Švicarja Rogerja Federerja.

Objavljeno
25. januar 2013 08.41
Posodobljeno
25. januar 2013 08.41
TENNIS-OPEN/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Melbourne - Potem ko se je včeraj z zmagom nad Špancem Davidom Ferrerjem v finale OP Avstralije že uvrstil prvi igralec sveta Srb Novak Đoković, je bil danes na sporedu še drugi polfinalni obračun. Mesto v finalu si je priboril še Škot Andy Murray, ki je po štirih urah igre in petih nizih s 6:4, 6:7, 6:3, 6:7, 6:2 premagal Švicarja Rogerja Federerja.

To je bil sicer že njun 20. medsebojni obračun, 10 jih je doslej dobil Škot. Slednji doslej na turnirju še ni oddal niza, vendar pa je imel precej lažje nasprotnike kot Federer, ki se je v četrtfinalu v petih nizih mučil s Francozom Jo-Wilfriedom Tsongajem. Tudi današnji obračun je Murray začel precej bolje. Z napadalno igro je silil Federerja v napake in imel kar nekaj priložnosti za break. Izkoristil jo je že v tretji igri in kljub Švicarjevemu odporu povedel s 3:1. Precej z lahkoto je za tem tudi dobil prvi niz s 6:4.

Drugi niz je po izenačenem boju dobil Švicar, a šele po podaljšani igri. V »tie breaku« sta igralca s številnimi lepimi točkami navdušila gledalce v Melbournu, Murray je po zaostanku z 1:4 izenačil na 5:5, toda na koncu vseeno izpustil zmago iz rok. Švicarju se je oddolžil v tretjem nizu, ki ga je dobil s 6:3.

Četrti niz je bil poln preobratov. Švicar je začel z breakom in povedel s 4:1, toda Škotu je uspel re-break, izid pa je poravnal na 4:4. V 11. igri je imel na to že dve žogici za zmago, a je Federerju dovolil, da je osvojil tri točike zapored, se znova rešil in izenačil, nato po pa novi podaljašni igri izsilil peti niz. To je očitno dovolj razjezilo olimpijskega zmagovalca iz Londona. V odločilnem delu je začel silovito, povedel s 3:0 in na koncu zasluženo poslal domov najboljšega igralca v zgodovini. Tako ga je prvič premagal tudi na turnirjih za grand slam, trikrat je bil doslej boljši Federer.

Đoković povozil Ferrerja

Đoković je v prvem moškem polfinalu brez težav premagal Španca Davida Ferrerja s 6:2, 6:2 in 6:1. »To je bil eden najboljših nastopov v moji karieri, ne verjamem, da lahko igram prav veliko boljše. A to je polfinale turnirja za grand slam. Na koncu je bilo težko, imel sem veliko prednost, a nisem mu smel dovoliti, da doseže preveč točk, saj je Ferrer mentalno zelo močan,« je po dvoboju povedal Srb, ki v Melbournu brani lanski naslov.

Presenetljivo slovo Šarapove

V ženskem finalu se bosta jutri pomerili Belorusinja Viktorija Azarenka, in Kitajka Li Na. Azarenka je brez težav ugnala ameriško presenečenje tekmovanja Sloane Stephens s 6:1 in 6:4, Lijeva pa lansko finalistko Rusinjo Marijo Šarapovo s 6:2 in 6:2.

Poraz je bil za Šarapovo posebej boleč, saj je Šarapova v celotnem poteku tekmovanja izgubila vsega devet iger, tokrat pa je bila v obeh nizih brez pravih možnosti. »Tudi sama ne znam pojasniti, kaj se je dogajalo na igrišču. Enostavno se je vse izšlo dobro,« pa je svojo igro pokomentirala Kitajka.

OP Avstralije, polfinale:

Andy Murray (VB/3) - Roger Federer (Švi/2) 6:4, 6:7, 6:3, 6:7, 6:2