OP Avstralije: prvopostavljeni Đoković v finalu z drugim nosilcem Murrayem

Škotski teniški igralec je po več kot štiriurnem izenačenem dvoboju mukoma odpravil Kanadčana Miloša Raonića.

Objavljeno
29. januar 2016 15.14
TENNIS-AUS-OPEN
J. P.
J. P.

Melbourne - Da so medsebojni teniški dvoboji Andyja Murraya in Miloša Raonića vselej razburljivi in izenačeni, dokazuje tudi rezultatsko razmerje: do danes sta bila namreč uspešna vsak po štirikrat. Tudi današnji polfinalni obračun prvega letošnjega turnirja velike četverice, odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, se ni izneveril tradiciji, saj je trajal kar štiri ure in osem minut, naposled pa se je zmage s 4:6, 7:5, 6:7 (4), 6:4 in 6:2 mukoma veselil drugopostavljeni Škot. V nedeljskem finalu bodo torej gledalci lahko spremljali še eno poslastico, dvoboj najvišje rangiranih »loparjev« ta hip, Srba Novaka Đokovića in Murraya.

Dvoboj se je začel z izgubljeno igro na začetni udarec Murraya, nato pa do sredine četrtega niza brejkov ni bilo več. Tedaj je Škot vrnil milo za drago, si tlakoval pot izenačenja na 2:2 v nizih, v petem pa je povsem zagospodaril na parketu, hitro ušel s 4:0 in prednost rutinirano zadržal do konca. Dišalo je celo po tem, da bo tekmecu zavezal kravato, saj je imel tudi v peti igri kar pet priložnosti za odvzem Kanadčanovega začetnega udarca, a jih ni izkoristil, vendar pa je poraženec s tem zgolj podaljšal dvoboj za četrt ure.

Miloš Raonić je že vodil z 2:1 v nizih. Foto: Jason Reed/Reuters.

 

Del statistike je bil krepko na strani dvanajstopostavljenega Raonića, denimo razmerje asov (23:9), winnerjev (72:38) in točk, osvojenih ob mreži (50:21), medtem ko je Murray predvsem mnogo manj grešil (razmerje neizsiljenih lastnih napak kar 28:78) in se dokopal do kar šestnajstih priložnosti za brejk, iz katerih je bil štirikrat uspešen, medtem ko je poraženec od šestih poskusov unovčil enega samega. Osemindvajsetletni Otočan se je petič v zadnjih sedmih letih prebil v finale Melbourna, še vedno pa lovi prvo lovoriko - pot do nje mu je lani (in še dvakrat pred tem, v letih 2011 in 2013) preprečil ravno »Nole«. Kanadčan ostaja brez preboja v finale na turnirjih velike četverice, v polfinalu je obtičal že v predlanskem Wimbledonu.

Đoković in Murray sta doslej odigrala trideset medsebojnih dvobojev, tehtnica pa se nagiba krepko na stran 28-letnega Srba, ki je vpisal kar 21 zmag. V lanskem letu sta se igralca pomerila sedemkrat, le enkrat je bil uspešen Škot - v finalu pokala Rogers v Kanadi. Tudi v Melbournu sta že stara znanca: v štirih obračunih se je zmage vselej veselil Novak, ki na odprtem prvenstvu Avstralije lovi šesto lovoriko, od tega peto v zadnjih šestih letih.