OP Avstralije: srbska ovira previsoka za Hercogovo

Najboljša slovenska teniška igralka je v uvodnem kolu OP Avstralije s 3:6 in 3:6 pokleknila pred Jeleno Janković.

Objavljeno
19. januar 2016 07.37

Melbourne - V uvodnem kolu tradicionalnega uvodnega teniškega turnirja velike četverice v koledarskem letu, odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, je edina slovenska predstavnica v posamični konkurenci Polona Hercog naletela na previsoko oviro. Igralki iz Kamnice pri Mariboru, ki bo juti napolnila 25 let, sicer pa na svetovni jakostni lestvici drži 72. mesto, je namreč na nasprotni strani mreže stala 19. nosilka in 22. »lopar« sveta, izkušena srbska zastopnica Jelena Janković, ki je bila po manj kot uri in pol neenakovredne borbe boljša s 6:3 in 6:3. Tako je dobila še drugi medsebojni obračun, prvega je enako prepričljivo že pred petimi leti v polfinalu Monterreya (6:3, 6:2).

Nekdanja številka ena svetovnega tenisa in polfinalistka Melbourna - oboje se je zgodilo leta 2008 - je v uvodnem nizu kar štirikrat odščipnila servis Hercogovi, ki se ji je brejk posrečil dvakrat. Z naskokom najbolj razburljiva je bila zadnja igra tega dela, v kateri so gledalci na servis Hercogove videli kar trinajst točk, 30-letna Srbkinja pa je izkoristila šele četrto priložnost za odvzem tekmičinega začetnega udarca. V drugem nizu je Polona nekako še rešila osmo igro, čeprav bi Jankovićeva lahko že tedaj trikrat dvoboj spravila pod streho, v deveti pa je slovenska zastopnica zapravila priložnost za brejk, s katerim bi poskrbela za razburljivo končnico.

Hercogova se z začetnim udarcem (po dva asa in dvojni napaki) ni izkazala, saj je bila v igri na svoj prvi servis le 53-odstotno, na drugega pa 38-odstotno uspešna. Izkoristila je tri od desetih priložnosti za brejk, Jelena šest od šestnajstih, obenem si je Slovenka privoščila skoraj dvakrat toliko neizsiljenih lastnih napak kot tekmica (46:25). Tako ni ponovila dosežka z odprtega prvenstva Avstralije iz let 2010 in 2015, ko se je po zmagah nad Ukrajinko Julijano Fedak in Kitajko Qiang Wang prebila v drugi krog, tam pa pokleknila pred še eno Ukrajinko Aljono Bondarenko oziroma Čehinjo Lucie Hradecko.