OP Avstralije: Murraya podžgala provokacija, suvereno prek Berdycha v finale

Škot Andy Murray je v polfinalu OP Avstralije s 6:7 (6), 6:0, 6:3 in 7:5 premagal Čeha Tomaša Berdycha.

Objavljeno
29. januar 2015 08.28
Posodobljeno
29. januar 2015 08.28
TENNIS-OPEN/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Melbourne - Prvi finalist odprtega teniškega prvenstva Avstralije je Škot Andy Murray. V polfinalu je s sijajno predstavo po treh urah in 26 minutah igre ugnal Čeha Tomaša Berdycha s 6:7 (6), 6:0, 6:3 in 7:5.

Berdych je sicer veliko obetal, potem ko je v četrtfinalu izločil Španca Rafaela Nadala. V prvem nizu, ki je trajal kar 76 minut, sta oba prikazala vrhunsko raven tenisa, Čeh je pri 5:3 že serviral za zmago, a je Murray izsilil podaljšano igro, ki pa jo je nato po njegovi napaki osvojil Berdych. A v nadaljevanju je bilo vse v znamenju močnega Murraya, ki ga je očitno podžgala nasprotnikova provokacija med premorom. Čeh naj bi dejal »Dobra igra, Tomaš!«, ko je mimo Murraya odhajal proti svojemu stolu, to pa je zmotilo britanskega zvezdnika, a ga očitno spodbudilo k boljši igri v nadaljevanju.

V drugem nizu, ki ga je dobil v 30 minutah, je namreč povsem onemogočil Berdycha z agresivnimi udarci in dolgimi izmenjavami. Do začetka tretjega niza je tako osvojil kar sedem iger zapored. V šesti igri tretjega niza je prišel do novega breaka, nato pa v nizih že vodil z 2:1. V četrtem nizu se je zdelo, da Berdych še ni rekel zadnje, saj je spet zaigral bolje, a mimo trdoživega Škota, ki je bržkone pokazal najboljšo predstavo v karieri, ni mogel, tudi ker je naredil veliko neizsiljenih napak. Murrayu je ključni korak uspel v 11. igri četrtega niza, ko mu je vzel začetni udarec, nato pa imel tri zaključne žogice za zmago, ki jo je potrdil z asom.

»Seveda sem bil razočaran, ker sem izgubil prvi niz. Toda takoj za tem sem se začel počutiti veliko bolje. Držal sem se svoje igre in postal bolj napadalen. Skušal sem ga bolj izmučiti, moral sem nekaj spremeniti,« je po zasluženi zmagi povedal Murray, čigar bivši trener Dani Vellverdu je nedavno začel delati z Berdychom. Škot je priznal, da je bilo zaradi tega čutiti več napetosti med tekmecema.

Berdych je bil po porazu pričakovano slabe volje, jezil se je zlasti na svoj začetni udarec. Če proti Nadalu ni naredil nobene dvojne napake, jih je tokrat šest, vpisal jih je celo več kot asov. »Nikakor nisem zadovoljen, zelo sem slabe volje. Ta poraz me je zelo prizadel,« je zmajeval z glavo. »Imel sem zelo slab drugi niz, sicer pa sem imel svoje priložnosti, zelo sem se trudil, a to ni bilo dovolj, zato sem zelo razočaran.«

Murraya v velikem finalu čaka zmagovalec drugega polfinalnega dvoboja med prvim igralcem sveta Srbom Novakom Đokovićem in branilcem naslova Švicarjem Stanom Wawrinko. Škot bo v finalu nastopil četrtič in skušal osvojiti svojo prvo lovoriko v Melbournu ter tretjo na turnirjih velike četverice.

OP AVSTRALIJE

ATP, polfinale:

Andy Murray (VB/6) : Tomaš Berdych (Češ/7) 6:7 (6), 6:0, 6:3, 7:5