OP Avstralije: Li Na v tretjem poskusu do prve zmage

Slovakinja Dominika Cibulkova se je Kitajki dostojno upirala le v prvem nizu finala v Melbournu, nato pa kapitulirala.

Objavljeno
25. januar 2014 00.00
Posodobljeno
25. januar 2014 07.30
TENNIS-AUS-OPEN
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Melbourne - Kitajska teniška igralka Li Na je v tretjem finalu na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, prvem turnirju za veliki slam v novi sezoni, vendarle dvignila zmagovalno lovoriko, potem ko je bila v dveh nizih boljša od Slovakinje Dominike Cibulkove (7:6, 6:0).

Kitajska tenisačica je bila v finalu že lani in pred tremi leti, vendar je takrat morala priznati premoč Belgijki Kim Clijsters oziroma Belorusinji Viktoriji Azarenki, tokrat pa je Lijeva blestela na igrišču in se na koncu izkazala s šaljivim govorom:

»Dvakrat sem bila blizu zmagi na turnirju, tokrat pa mi je le uspelo. Čestitala bi Dominiki za uspešen turnir, kot tudi svojemu agentu Maxu, zaradi katerega sem obogatela. Zahvalila bi se rada svojemu možu, ki mi pomaga pri treningih, skrbi za pijačo in moje loparje. Hvala, zares si prijazen človek in lahko si srečen, da si me našel,« se je pošalila Kitajka.

Cibulkova konkurenčna le v prvem nizu

V prvem nizu se ji je presenetljiva slovaška izzivalka Dominika Cibulkova še dostojno upirala in celo izvlekla tie-break, v katerem pa je favorizirana Kitajka povedla s 5:1 in uvodni niz odločila sebi v prid.

Li Na je v drugem nizu dvignila nivo svoje igre ter izkoristila tri izmed štirih break priložnosti, s čimer je svoji nasprotnici tudi »zavezala kravato« za končnih 7:6 in 6:0.

Kitajka je s tem uspešno nadaljevala tradicijo zmag v medsebojnih obračunih, to je bila že njena peta v ravno toliko poskusih, in se veselila še druge trofeje doslej s turnirjev za veliki slam. Vrhunec tekmovanja v Melbournu bo sicer jutrišnji moški finale med prvim loparjem sveta, Špancem Rafaelom Nadalom, in osmopostavljenim Švicarjem Stanislasom Wawrinko.

Izkušena 31-letna Li Na se je do zmage dokopala kljub večjemu številu neizsiljenih lastnih napak (razmerje 30:28), zato pa z udarnejšim in natančnejšim začetnim udarcem: ob dveh asih je vpisala tri dvojne napake, medtem ko si je Cibulkova privoščila sedem spodrsljajev, pa niti enega asa.

ŽENSKE POSAMIČNO

Finale

Li Na (Kit, 4) : Dominika Cibulkova (Slk, 20) 7:6 (3), 6:0