OP Avstralije: zgodovinski dosežek Nišikorija, slovo Serene

Japonec Kei Nišikori je v presenetil v 4. kolu OP Avstralije izločil Francoza Jo- Wilfrieda Tsongaja.

Objavljeno
23. januar 2012 08.04
Posodobljeno
23. januar 2012 08.19
Š. Ro., M. Ž., Delo.si
Š. Ro., M. Ž., Delo.si

Melbourne - Vrhunski dosežki japonskih teniških igralcev so prej izjema kot pravilo. To je danes dokazal Kei Nišikori, ki se je kot prvi Japonec po 80 letih uvrstil med osem najboljših igralcev OP Avstralije v Melbournu.

Za ta dosežek je moral zelo potruditi, saj je potreboval kar pet nizov, da je strl odpor šestega nosilca turnirja, Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja (2:6, 6:2, 6:1, 3:6 in 6:3). Na račun svojega današnjega dosežka bo 22-letni Japonec po koncu turnirja napredoval med najboljših 20 igralcev na svetu, prvič v karieri.

»To je moj rezultat kariere. Doslej sem bil najdlje v osmini finala v ZDA, toda vedel sem, da se moja forma vzpenja,« je dejal japonski igralec. Tsonga, finalist pred štirimi leti, je tokrat moral priznati premoč 26. igralcu sveta. Nišikori je tekmecu šestkrat odvzel servis. »Težko je igrati proti nasprotniku, ki ti vrne vse, kar pošlješ na drugo stran, čeprav je servis močan 215 km/h,« je potožil Francoz.

V četrtfinalu se bo Japonec pomeril z Britancem Andyjem Murrayem, ki v 4. kolu ni imel težav, saj je Kazahstanec Mihail Kukuškin po zaostanku z 1:6, 1:6 in 0:1 dvoboj predal.

Zadnji dvoboj dneva je pripadel prvemu igralcu sveta Novaku Đokoviću. Na drugi strani je imel domačega aduta Lleytona Hewitta in občinstvo, a srbskega zvezdnika vsaj v prvih dveh nizih to ni zmedlo. Hitro je povedel z 2:0, toda nato je popustil in dovolil Hewittu, da se je vrnil v igro. Vseeno pa presenečenja ni bilo in po slabih treh urah je branilec naslova dobil tretji niz in se zanesljivo uvrstil v četrtfinale, kjer bo igral s Špancem Davidom Ferrerjem.

Slovo Serene

Za veliko presenečenje pri ženskah je poskrbela petkratna zmagovalka Avstralije, Američanka Serena Williams, ki jo je s 6:2 in 6:3 presenetljivo gladko ugnala Rusinja Jekaterina Makarova.

»Lani mi ni šlo nič od rok. Na šestih turnirjih sem šestkrat izgubila v prvem krogu. Privoščila sem si dolge počitnice in tenis povsem odklopila. Zdaj pa je novo leto, novi občutki, novi začetki,« je po uspešnem nizu tekem žarela ruska igralka in se veselila prestižne zmage. »Malo sem presenečena, saj je Serena izredna igralka. A bila sem res osredotočena, igrala sem v svojem slogu in jo premagala. Izjemno,« je še dejala. K uspehu pa ji je delno pomagala kar Williamsova, saj je bila v zelo slabi formi in napake so se kar vrstile: 37 neizsiljenih napak, le 50-odstotni prvi servis. »Mogoče bom začela servirati z levo roko, slabše ne more biti,« je bila samokritična Američanka.

V četrtfinalu se bo Makarova pomerila z rojakinjo Marijo Šarapovo, ki je v zadnjem dvoboju osmine finala premagala zadnjo Nemko na tekmovanju Sabine Lisicki. Dvoboj je trajal več kot dve uri, Šarapova, četrta nosilka, pa se je morala kar potruditi, potem ko je izgubila prvi niz po 35 minutah. »Zelo težka tekma je bila. Sabine je žilava tekmica in vesela sem, da sem se prebila naprej,« je dejala zmagovalka iz leta 2008.

Manj dela je imela druga nosilka Petra Kvitova, ki je Ano Ivanović premagala s 6:2, 7:6 (2), izpadla pa je zadnja Kitajka. Zheng Jie je morala prav za kitajsko novo leto priznati premoč Italijanki Sari Errani, tako da ta država po slovesu prvega orožja Li Na nima več predstavnice med posameznicami.


Izidi OP Avstralije, ATP in WTA (21 mio EUR):

moški, 4. kolo:

Andy Murray (VBr/4) - Mihail Kukuškin (Kaz) 6:1, 6:1, 1:0, b.b.;

Kei Nišikori (Jap/24) - Jo-Wilfried Tsonga (Fra/6) 2:6, 6:2, 6:1, 3:6, 6:3;

David Ferrer (Špa/5) - Richard Gasquet (Fra/17) 6:4, 6:4, 6:1;

Novak Đoković (Srb/1) - Lleyton Hewitt (Avs) 6:1, 6:3, 4:6, 6:3

ženske, 4. kolo:

Petra Kvitova (Češ/2) - Ana Ivanović (Srb/21) 6:2, 7:6 (2);

Sara Errani (Ita) - Zheng Jie (Kit) 6:2, 6:1;

Jekaterina Makarova (Rus) - Serena Williams (ZDA/12) 6:2, 6:3;

Marija Šarapova (Rus/4) - Sabina Lisički (Nem/14) 3:6, 6:2, 6:3;