OP Francije: Žemlja in Bedene: Dober občutek je zmagati na GS

Grega Žemlja in Aljaž Bedene sta v prvem kolu dvojic ugnala češko-ameriško navezo Lukas Dlouhy in Rajeev Ram.

Objavljeno
28. maj 2013 17.38
TENNIS-FRA-OPEN-FEATURE
D. O., Delo.si, S. V., šport
D. O., Delo.si, S. V., šport

Pariz - Organizatorji drugega letošnjega turnirja za grand slam so imeli drugi tekmovalni dan obilico težav s slabim vremenom. Zaradi dežja so namreč danes že dvakrat začasno prekinili dvoboje prvega kola, toda v popoldanskih urah so se vremenske razmere vendarle nekoliko izboljšale.

Prvi igralec sveta Srb Novak Đoković je po petih urah čakanja vendarle stopil na igrišče in dobil svojo uvodno partijo na pariškem rdečem pesku. Belgijski tekmec David Goffin se je sicer dobro upiral, toda nato vendarle klonil po treh zaporednih nizih (7:6(5), 6:4, 7:5). »Najbolj pomembno je dejstvo, da sem zmagal. Goffin je velik talent, tokrat je bil zelo razpoložen in igral agresivno. Rad bi se zahvalil navijačem, ki so me podpirali in že v prvem kolu pripravili odlično vzdušje,« je po dvoboju dejal Nole.

Uspešen je bil tudi mladi Bulgar Grigor Dimitrov, ki je Noleta presenetil v osmini finala mastersa v Madridu. Izbranec ruske lepotice Marije Šarapove je imel danes lahko delo, saj je njegov nasprotnik Kolumbijec Alejandro Falla po zaostanku s 6:4 in 1:0 dvoboj predal zaradi poškodbe komolca.

Poslovil se je tudi Bernard Tomić, ki je bil v zadnjih tednih v središču pozornosti zaradi izpada svojega očeta Johna. Slednjemu so organizatorji OP Francije tudi prepovedali vstop v teniški kompleks. Bernard se je danes meril z Romunom Victorjem Hanescujem, a pri zaostanku s 7:5, 7:6 (8), 2:1 prav tako predal dvoboj.

Napredovala sta tudi oba deveta nosilca turnirja, Švicar Stanislas Wawrinka in Avstralka Samantha Stosur. Slednja je s 6:0 in 6:2 premagala japonsko veteranko, 42-letno Kimiko Date-Krumm, ki je svoj prvi Roland Garros odigrala že leta 1989. Date-Krummova je postala tretja najstarejša igralka v zgodovini, ki je kdaj koli nastopila na OP Francije.

Bedene in Žemlja uspešno preskočila prvo oviro

Aljaž Bedene in Grega Žemlja sta danes uspešno odigrala dvoboj prvega kroga v konkurenci dvojic. Slovenca sta proti Čehu Lukašu Dlouhyju in Američanu Rajeevu Ramu po uri in 50 minutah igre zmagala s 4:6, 6:4 in 6:4.

Potem ko sta Slovenca prvi niz izgubila s 4:6, sta v drugem nizu z "breakoma" hitro nagnila dvoboj na svojo stran in tudi sama zmagala s 6:4. Tretji niz sta prav tako začela izvrstno, takoj sta dobila igro na servis tekmecev, zatem pa je dvoboj prekinil dež.

Takoj po prekinitvi sta Dlouhy in Ram naredila "re-break", a sta Slovenca spet vrnila z enako mero in povedla z 2:1, nato pa dobila še igro na svoj servis za 3:1. Prednost sta nato zadržala do konca niza in se prebila v drugi krog, kjer bosta igrala proti boljšima iz dvoboja med šestima nosilcema, Pakistancem Aisam-Ul-Haqom Qureshijem in Nizozemcem Jean-Julienom Rojerjem, ter Rusoma Jevgenijem Donskojem in Dimitrijem Tursunovom.

»Presenetljiva zmaga? Nekako sva vedela, da Ramu pesek ne leži in tudi, da je Dlouhy boljši, zato sva to skušala izkoristiti. V prvem setu sva imela malce nesreče, potem so se stvari poklopile in sva zasluženo zmagala. Dober občutek je zmagati na grand slamu, tudi če gre za zmago v konkurenci dvojic,« je dejal Bedene.

»Z Blažem (Kavčičem, op. p.) sva letos v Davisovem pokalu že dokazala, da se da premagati specialiste za dvojice in to se je tu tudi potrdilo.  Začela sva sicer nekoliko slabše, a nato stopnjevala ritem in mislim, da  zasluženo zmagala. Imela sva veliko željo po zmagi, saj je vendarle grand slam in vsak dobljen dvoboj veliko šteje,« pa je dejal Žemlja.

OP Francije

ATP, 1. kolo

Lucas Pouille (Fra) - Alex Kuznetsov (ZDA) 6:1, 7:6 (2), 6:2;

Grigor Dimitrov (Bol/26) - Alejandro Falla (Kol) 6:4, 1:0, predaja;

Dmitrij Tursunov (Rus) - Oleksandr Dolgopolov (Ukr/22) 7:6 (7), 6:4, 7:6 (7);

Victor Hanescu (Rom) - Bernard Tomić (Avs) 7:5, 7:6 (8), 2:1, predaja;

Lu Yen-Hsun (Tpe) - Simone Bolelli (Ita) 6:4, 6:4, 2:1, predaja;

Tommy Haas (Nem/12) - Guillaume Rufin (Fra) 7:6 (4), 6:1, 6:3;

Jack Sock (ZDA) - Guillermo Garcia-Lopez (Špa) 6:2, 6:2, 7:5;

Mihail Južni (Rus/29) - Pablo Andujar (Špa) 4:6, 6:4, 6:2, 6:3;

Federico Del Bonis (Arg) - Julian Reister (Nem) 6:7 (2), 6:1, 6:0, 6:4;

Nikolaj Davidenko (Rus) - Florent Serra (Fra) 6:3, 6:4, 7:5;

Denis Ištomin (UZB) - Florian Mayer (Nem/28) 4:6, 6:3, 7:5, 0:0, predaja;

Philipp Kohlschreiber (Nem/16) - Jiri Vesely (Češ) 7:6 (3), 1:6, 7:5, 6:2;

WTA, 1. kolo

Jaroslava Švedova (Kaz/27) - Coco Vandeweghe (ZDA) 6:0, 3:6, 6:2;

Marion Bartoli (Fra/13) - Olga Govorcova (Blr) 7:6 (8), 4:6, 7:5;

Mariana Duque (Kol) - Kristyna Pliškova (Češ) 6:2, 6:0;

Jelena Janković (Srb/18) - Daniela Hantuchova (Slk) 6:4, 7:6 (7);

Samantha Stosur (Avs/9) - Kimiko Date Krumm (Jap) 6:0, 6:2;

Alize Cornet (Fra/31) - Maria Joao Koehler (Por) 7:5, 6:2;

Silvia Soler (Špa) - Irina Begu (Rom) 6:3, 6:2;

Kristina Mladenović (Fra) - Lauren Davis (ZDA) 6:0, 7:5.