OP ZDA: po srbohrvaškem še švicarski polfinale - Federer proti Wawrinki

V New Yorku je Roger Federer je v treh nizih odpihnil Richarda Gasqueta, Stan Wawrinka pa Kevina Andersona.

Objavljeno
09. september 2015 20.39
Posodobljeno
09. september 2015 21.04
TENNIS-OPEN/
Š. Ro., M. Ž., Delo.si
Š. Ro., M. Ž., Delo.si

New York - Na zadnjem letošnjem turnirju za grand slam OP ZDA so znani vsi polfinalisti. Medtem ko sta si že včeraj polfinalisti vstopnici zagotovila Srb Novak Đoković in Hrvat Marin Čilić, sta med najboljšo četverico napredovala še oba Švicarja Roger Federer in Stan Wawrinka. Slednja sta se nazadnje srečala v četrtfinalu Roland Garrosa, na katerem je Wawrinka pozneje tudi zmagal, a vseeno v njuni medsebojni statistiki še vedno vodi Federer s 16:3. Glede na to, da je vse tri poraze proti rojaku doživel na pesku, tudi ostaja favorit.

V četrtfinalu je 34-letni rekorder po številu osvojenih grand slamov tokrat zanesljivo premagal Francoza Richarda Gasqueta, za zmago s 6:3, 6:3 in 6:1 je potreboval le 87 minut. Nanizal je 50 winnerjev in 16 asov, Francoz pa ni prišel niti do ene priložnosti za break. Federer, ki je igral že v svojem 46. četrtfinalu na največjih turnirjih (Gasquet le v četrtem), tako ostaja v igri, da postane najstarejši zmagovalec New Yorka v zadnjih 45 letih. Zaenkrat mu dobro kaže, saj sploh še ni izgubil niza, le dvakrat pa je za zdaj oddal servis.

»Glede na to, da sem v prejšnjem dvoboju igral proti Johnu Isnerju, ki zelo močno servira, sem tokrat imel veliko več časa. Ohranjal sem agresivno igro in užival,« je dejal Federer, ki se zdaj zaveda težkega tekmeca v polfinalu. »Stan je v Parizu proti meni igral sijajno, bil sem vesel zanj, da je osvojil naslov, saj si ga je zares zaslužil. Trdo je delal v zadnjih letih in zelo napredoval. Veselim se najinega prvega dvoboja na tem igrišču,« je povedal pred 20. medsebojnim obračunom.

Tudi Wawrinka je bil v četrtfinalu zelo prepričljiv, ustavil je pohod Južnoafričana Kevina Andersona, ki je pred tem izločil tretjega nosilca Škota Andyja Murrayja. Švicar je bil boljši s 6:4, 6:4 in 6:0 in se drugič v karieri prebil v polfinale New Yorka. »Seveda, proti Rogerju moraš vedno pokazati svojo najboljšo igro, če želiš zmagati. To bo pravi izziv, a pripravljen sem nanj,« je povedal peti nosilec turnirja, ki po treh zmagah zdaj že verjame, da se lahko z rojakom enakovredno kosa.

Doslej prepričljivi Anderson je tokrat zagrešil kar 42 neizsiljenih napak in prišel le do ene same priložnosti za odvzem servisa, Wawrinka pa je do zmage prišel v 107 minutah. Tako je pokopal sanje Južnoafričanov, da prvič po Johanu Krieku leta 1980 dobijo svojega polfinalista v New Yorku. Anderson je imel dobro popotnico, saj je dobil prejšnje štiri dvoboje s Švicarjem, vendar pa tokrat ni imel svojega dne. »Težko je bilo. Najbrž sem bil preveč nervozen, saj je bilo v igri veliko.«


Slovo Kvitove, v polfinale Pennetta

Tudi pri dekletih so razrešene vse uganke. Ob Sereni Williams in Roberti Vinci bosta v polfinalu igrali še Simona Halep in Flavia Pennetta.

Slednja je izločila Čehinjo Petro Kvitovo, ki je tudi v tej sezoni ostala brez uvrstitve v polfinale OP ZDA. V četrtfinalu je izgubila proti Italijanki Pennetti s 6:4, 4:6 in 2:6. Četrta igralka sveta Kvitova se lahko pohvali z dvema zmagama v Wimbledonu in polfinalnima nastopoma na Roland Garrosu in OP Avstralije, med turnirji za veliki slam pa ji največ preglavic povzroča OP ZDA, kjer se ji še nikoli ni uspelo uvrstiti v polfinale in tudi letos je bilo tako.

Čehinja v prvem nizu ni prikazala vrhunske predstave in izgubila dve servisni igri, kar pa je nadoknadila s tremi brejki in po 54 minutah zmagala s 6:4.

Petra Kvitova je v drugem nizu zaigrala še bolje in po štirih igrah vodila s 3:1, nato pa je sledil preobrat. Flavia Pennetta ji je v naslednji igri odvzela servis in kasneje izenačila na 3:3, po brejku v peti igri pa povedla s 5:4. Italijanka je za konec niza ustavila dve brejk priložnosti in niz dobila s 6:4.

Odločilni niz je bil povsem na strani Pennette. Ta je pri izidu 2:2 dobila nadaljne štiri igre in po 143 minutah napredovala v polfinale.

»Borila sem se za vsako žogo in igrala po najboljših močeh. V drugem nizu sem bila v težavah, a se nisem predala. Uspelo mi je nekaj neverjetnega. Žal mi je za Petro, toda odigrali sva dober dvoboj. Lahko je ponosna nase, saj se je borila do zadnje točke,« je povedala Pennetta.

Halepova premagala Azarenko

Flavia Pennetta bo v polfinalu igrala z drugopostavljeno Romunko Simono Halep, ki je po 160 minutah premagala Belorusinjo Viktorijo Azarenko (6:3, 4:6, 6:4).

Romunka je v uvodnem nizu dvakrat odvzela servis nasprotnici za zmago s 6:3. V drugem je bila boljša Belorusinja, ki je dobila uvodne tri igre in za konec v deseti unovčila prvo zaključno žogo.

V tretjem nizu je Azarenka bolje začela in povedla z 2:0, a ji je Halepova že v naslednji igri odvzela servis in znižala rezultat. Igralki sta nato morali prekiniti dvoboj, saj je v New Yorku začelo deževati. Četrtfinalni dvoboj se je nadaljeval po uri in 25 minutah. Azarenka in Halepova sta bili izenačeni do sedme igre, v kateri je Romunka z brejkom povedla s 4:3 in v sledeči igri podvojila vodstvo, dvoboj pa uspešno zaključila v deseti igri.

Srebotnikova izgubila v polfinalu

Slovenka Katarina Srebotnik je v konkurenci ženskih dvojic obstala v četrtfinalu. Srebotnikova je skupaj s Francozinjo Caroline Garcia igrala proti nemško-ameriški navezi Anna-Lena Grönefeld/Coco Vandeweghe in izgubila s 6:7 in 5:7.

Srebotnikova je bila še poslednja Slovenka na tem turnirju. V četrtfinalu ženskih dvojic se je poslovila tudi Andreja Klepač, edina Slovenka v konkurenci posameznic Polona Hercog je izpadla v drugem kolu proti Kanadčanki Eugenie Bouchard.


Rezultati OP ZDA (40,2 milijona dolarjev)

WTA, četrtfinale

Flavia Pennetta (Ita/26) : Petra Kvitova (Češ/5) 4:6, 6:4, 6:2

Simona Halep (Rom/2) : Viktorija Azarenka (Blr/20) 6:3, 4:6, 6:4

 

Ženske dvojice, četrtfinale

Anna-Lena Grönefeld/Coco Vandeweghe (Nem/ZDA) : Katarina Srebotnik/Caroline Garcia (Slo/Fra/5) 7:6 (5), 7:5