OP ZDA: Noletova in Rogerjeva učna ura tenisa

Novak Đoković je polfinalnemu tekmecu Marinu Čiliću oddal le tri igre, Roger Federer rojaku Stanu Wawrinki osem.

Objavljeno
12. september 2015 08.43
TENNIS-OPEN/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

New York - Glede na to, na kako suveren način sta najboljša teniška igralca sveta, Novak Đoković in Roger Federer, izprašila svoja polfinalna tekmeca, je jasno, da bo jutrišnji srbsko-švicarski finale zadnjega letošnjega turnirja velike četverice, odprtega prvenstva ZDA v New Yorku, pravcata poslastica. Nole bo v njem lovil drugo lovoriko na tem tekmovanju (po letu 2011), FeDex že šesto (po petih zaporednih med letoma 2004 in 2008), bo pa to že njun 42. medsebojni obračun v zadnjem desetletju - Švicar jih je doslej dobil 21, tudi zadnjega nedavno v finalu Cincinnatija, Srb pa dvajset. V New Yorku sta si doslej na nasprotnih straneh mreže stala petkrat, štirikrat v polfinalu in enkrat v finalu: Federer je bil uspešnejši trikrat, Đoković v zadnjih dveh poskusih, a zadnjič že pred štirimi leti. Še to: nazadnje se je zgodilo, da sta se v finalu udarila prva nosilca, predlani, ko je drugopostavljeni Španec Rafael Nadal odpravil Srba po štirih nizih.

Oba zvezdniška »loparja« sta s polfinalnima tekmecema opravila, kot bi šlo za dvoboja uvodnega kola. Novak je tako padlemu branilcu lovorike na zaključnem velikem slamu sezone, Hrvatu Marinu Čiliću, oddal piškave tri igre in ga po manj kot uri in pol obračuna mačke z mišjo odpravil s 6:0, 6:1 in 6:2. Tako neizenačenega polfinala doslej na odprtem prvenstvu ZDA še ni bilo, le malce več odpora je leta 2001 Avstralcu Lleytonu Hewittu nudil Rus Jevgenij Kafeljnikov (1:6, 2:6, 1:6). Sinoči je prvi nosilec devetega razstavil na prafaktorje, čeprav je primazal le tri ase, a bil več kot tričetrtinsko uspešen v igri tako na svoj prvi kot tudi drugi začetni udarec, predvsem pa si je v celotnem dvoboju privoščil zgolj 13 neizsiljenih lastnih napak, tekmec kar 37. Čilić, ki je sicer nastopal kljub poškodovanemu gležnju, se je dokopal do ene same priložnosti za brejk in jo v tretjem nizu tudi izkoristil, zmagovalec pa je bil iz kar 14 poskusov uspešen osemkrat.

Roger Federer je vnovič dokazal, da je še vedno nesporno prvo ime švicarskega tenisa. Foto Julio Cortez/AP.

 

Pravi fenomen letošnjega turnirja pa je Federer, ki se je do finala sprehodil celo brez oddanega niza, tudi v polfinalu je bil njegov rojak, petopostavljeni Stan Wawrinka, sicer zmagovalec letošnjega Roland Garrosa, daleč od uspeha, saj je po uri in 34 minutah kapituliral s 4:6, 3:6 in 1:6. To je bil njun jubilejni dvajseti medsebojni obračun, Stan The Man ostaja pri pičlih treh uspehih, Roger se mu je maščeval za četrtfinalni poraz letošnjega pariškega turnirja velike četverice. Sinočnja statistika je bila v vseh pogledih globoko na strani izkušenejšega Švicarja, ki je v zadnjih 23 letošnjih dvobojih pokleknil enkrat samkrat - proti Đokoviću v finalu Wimbledona: Wawrinki je primazal 10 asov, si privoščil le 17 lastnih spodrsljajev, pobral 22 žog ob mreži in zadržal vse štiri tekmečeve priložnosti za odvzem servisa, medtem ko je bil sam iz enajstih poskusov uspešen petkrat.

Hingisova in Paes še tretjič letos

Še nobeni mešani dvojici od leta 1969 se ni posrečilo to, kar sta letos dosegla 34-letna Švicarka Martina Hingis, nekdanja številka ena med posameznicami, in 42-letni Indijec Leander Paes: vpisala sta namreč že tretjo zmago na turnirjih velike četverice v sezoni, v newyorškem finalu sta po hudem boju s 6:4, 3:6 in 10:7 odpravila Bethanie Mattek-Sands in Sama Querreyja in tako razžalostila številne domače navijače. Letos jima je sicer spodletelo zgolj v Parizu.

Na Slovaškem rojena Švicarka ima sicer priložnost svoj uspeh še oplemenititi, saj bo z Idijko Sanio Mirzo nastopila tudi v finalu ženskih dvojic proti Avstralki Casey Dellacqua in Kazahstanki Jaroslavi Švedovi. Za Hingisovo je to sicer že devetnajsta zmaga na turnirjih velikega slama, četrta med mešanimi dvojicami, v katerih je še precej uspešnejši Paes z deveti turnirskimi naslovi. Z današnjim je na večni lestvici prehitel tudi rojaka Mahesha Bhupathija, zaostaja pa le še za legendarno Martino Navratilovo, ki je bila najboljša desetkrat.

OP ZDA, MOŠKI POLFINALE

Novak Đoković (Srb, 1) : Marin Čilić (Hrv, 9) 6:0, 6:1, 6:2

Roger Federer (Švi, 2) : Stan Wawrinka (Švi, 5) 6:4, 6:3, 6:1