OP ZDA: Vincijeva šokirala Williamsovo, v finalu s Pennetto

Roberta Vinci je v polfinalu OP ZDA po treh nizih premagala prvo igralko sveta Sereno Williams (2:6, 6:4, 6:4).

Objavljeno
11. september 2015 18.19
Posodobljeno
11. september 2015 18.32
TENNIS-OPEN/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

New York - Polfinalna dvoboja ženskega dela OP ZDA sta postregla z velikima presenečenjema, saj bosta v velikem finalu igrali Italijanki Roberta Vinci in Flavia Pennetta.

Vincijeva je v polfinalu šokirala prvo igralko sveta, Američanko Sereno Williams, ki jo je po dveh urah premagala z 2:6, 6:4 in 6:4. Italijanka je tako prvič v svoji karieri ugnala mlajšo izmed sester Williams (razmerje zmag 1:4), ki zapravila priložnost, da v koledarskem letu osvoji vse štiri turnirje za veliki slam.

Roberta Vinci je dobro začela polfinale in z brejkom v tretji igri povedla z 2:1, nato pa se je razmerje moči nagnilo povsem na stran Williamsove, ki je dobila nadaljnih pet iger za zmago v nizu.

Prva igralka sveta je imela tudi na začetku drugega niza več od igre in vodila z 2:1. Borbena Italijanka se ni predala in najprej izenačila na 2:2, v peti igri pa odvzela servis nasprotnici in rezultat obrnila v svojo korist. Vincijeva je to prednost zadržala vse do konca niza, ko je v deseti igri izkoristila prvo zaključno žogo.

Serena Williams je v zadnjem nizu odgovorila z odločno igro in si priigrala dve igri prednosti (2:0), a nato v tretji igri izgubila svoj servis, po sledeči igri pa sta bili igralki izenačeni na 2:2. Roberta Vinci si je ključno prednost priborila v sedmi igri, ko je unovčila prvo brejk priložnost, v osmi pa ustavila dve brejk priložnosti in povišala na 5:3. Williamsova se do konca niza ni več vrnila v igro, v deseti igri je brez dobljene točke dokončno izgubila dvoboj.

»Zame je to neverjeten trenutek. Kot da sanjam. V finalu sem, premagala sem Sereno. To je verjetno najboljši trenutek v mojem življenju. Žal mi je, Američani. Žal mi je, Serena. Ampak danes je pač moj dan,« je po dvoboju povedala 32-letna Italijanka.

Pennetta ekspresno prek Halepove

Drugo mesto v finalu je zasedla Italijanka Flavia Pennetta (na spodnji sliki), ki je suvereno izločila drugopostavljenko Romunko Simono Halep (6:1, 6:3).

Pennetta je s tem postala prva Italijanka v odprti eri, ki se je uvrstila v finale tega turnirja, poleg tega pa bo sploh prvič v svoji karieri igrala v finalu turnirja za veliki slam.

Flavia Pennetta je za prepričljivo zmago potrebovala le 59 minut. V prvem nizu je dvakrat odvzela servis nasprotnici - prvič za vodstvo s 3:1 in drugič za prednost s 5:1 - za konec pa v sedmi igri izkoristila drugo zaključno žogo.

Drugi niz je bil bolj izenačen. Halepova je v prvih štirih igrah unovčila dve brejk žogici in vodila s 3:1, nato pa je pobudo prevzela Pennetta in dobila preostalih pet iger za veliko zmago.

Rezultat OP ZDA (40,2 milijona dolarjev)

Ženske, polfinale

Flavia Pennetta (Ita/26) : Simona Halep (Rom/2) 6:1, 6:3

Roberta Vinci (Ita) : Serena Williams (ZDA/1) 2:6, 6:4, 6:4