OP ZDA: Bouchardova pretrd oreh za Hercogovo

Serena Williams je bila po začetnih težavah boljša od Nizozemke Kiki Bertens, Marin Čilić od Rusa Jevgenija Donskoja.

Objavljeno
02. september 2015 21.46
Posodobljeno
02. september 2015 22.31
reu-TENNIS/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

New York - Na zadnjem letošnjem teniškem turnirju velike četverice, odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, se je v drugem kolu poslovila edina slovenska predstavnica med posameznicami, Polona Hercog. Premoč je morala namreč priznati favorizirani 25. igralki sveta, nekoč pa že članici elitne deseterice, mladi Kanadčanki Eugenie Bouchard, ki je bila po več kot dve uri in pol dolgem ogorčenem boju vendarle boljša s 6:3, 6:7 (2) in 6:3. Vseeno je 24-letnica iz Kamnice pri Mariboru posamični del turnirja, na katerem jo čaka še igra dvojic, zapečatila z dvignjeno glavo.

Hercogova je svojo veliko priložnost zapravila v uvodnem nizu, ko je že v tretji igri odvzela začetni udarec tekmici in ušla s 3:1, nato pa ni do konca tega dela vknjižila nobene igre več. Tudi začetek drugega niza je bil podoben: Štajerka je ušla s 3:1, Kanadčanka jo je ujela in imela pri vodstvu s 5:4 tudi servis, a ni v deseti igri vpisala niti točke. Odločala je podaljšana igra, v njej pa je bila mnogo prepričljivejša Štajerka. Izgubljeni niz je Eugenie očitno podžgal do te mere, da je v tretjem delu ekspresno pobegnila s 4:0, nato tekmici dovolila, da se ji je rahlo približala, za popoln zasuk pa je Hercogovi zmanjkalo časa in moči.

Katarini Srebotnik se uvodoma ni bilo treba niti pošteno preznojiti. Foto: Tadej Regent/Delo.

 

Katarina Srebotnik hitra in uspešna

Danes je sicer kot prva od dveh Slovenk na igrišče stopila prekaljena Velenjčanka Katarina Srebotnik, ki je v navezi z debelo desetletje mlajšo Francozinjo Caroline Garcia peta nosilka v konkurenci dvojic. Uvodoma ta kombinacija ni imela niti najmanjših težav s Tajvanko Chin-wei Chan in Hrvatico Darijo Jurak, ki ju je po manj kot uri in četrt ugnala s suverenih 6:3 in 6:2. Spomnimo: Katarina je newyorški turnir že dobila, leta 2003 med mešanimi dvojicami z Američanom Bobom Bryanom, medtem ko je bila med ženskimi pari finalistka leta 2006, ko je z Rusinjo Dinaro Safino premoč priznala Francozinji Nathalie Dechy in Rusinji Veri Zvonarevi.

Zmagovalki sta silovito začeli in tekmicama odvzeli že prvo igro na njun začetni udarec, prednost bliskovito povišali na 4:1 in jo brez težav zadržali do konca niza. V drugem je bila zgodba podobna, le še nekoliko potencirana: 34-letna Srebotnikova in 21-letna Garcia sta takoj prišli do dveh zaporednih brejkov, pobegnili s 4:0 in dvoboj mirno pripreljali pod streho. Zdaj ju v šestnajstini finala čakata boljši iz obračuna med Belgijko Kirsten Flipkens in Britanko Lauro Robson ter Američankama Madison Keys in Liso Raymond. Slovenija ima med dvojicami še dve železi v ognju: Andrejo Klepač v kombinaciji s Španko Laro Arruabarreno (sta petnajsti nosilki) čakata Francozinja Alize Cornet in Poljakinja Magda Linette, medtem ko se bo Polona Hercog s Hrvatico Mirjano Lučić-Baroni skušala zoperstaviti favoriziranima Rusinjama, dvanajstima nosilkama Ali Kudrjavcevi in Anastaziji Pavljučenkovi.

Marin Čilić tudi v drugo ni oddal niza. Foto: Paul Vreeker/Reuters.

 

V obrambi lanske lovorike uspešna tako Čilić ...

Manj kot dve uri je potreboval branilec lanske lovorike, Hrvat Marin Čilić, da je brez oddanega niza strl tudi drugi newyorški oreh. Tokrat deveti nosilec ni pustil dihati Rusu Jevgeniju Donskoju, od katerega je bil prepričljivo boljši s 6:2, 6:3 in 7:5. Čilić se je za kratko v škripcih znašel zgolj v zadnjem nizu, ko mu je tekmec prvič snel servis in vodil s 3:2, prednost zadržal do 5:4, nato pa v enajsti igri Hrvatu dovolil brejk, s katerim je zapečatil njegovo usodo. Že razlika v asih - kar 19:2 v korist zmagovalca - jasno govori o tem, kje se je tehtnica dokončno nagnila na stran branilca naslova, ki je torej izkoristil pet od osmih priložnosti za brejk, Donskoj eno samo.

... kot Serena

Nekoliko več težav je imela prva igralka sveta Serena Williams, da je po dobri uri in pol (prvi niz je trajal kar 58 minut) s 7:6 (5) in 6:3 vendarle spravila na kolena komaj 110. s svetovne jakostne lestvice, Nizozemko Kiki Bertens. Ta je začela navdahnjeno, favorizirani tekmici že v tretji igri odščipnila servis in vodila že s 5:3, nato pa izgubila igro na svoj začetni udarec in za nameček še zapravila priložnost za rebrejk. V podaljšani igri je osvojila prve štiri točke, nato pa je Serena, ki je v celem nizu igrala vihravo in nizala napake, vendarle umirila živce, nanizala pet točk zapovrstjo in vendarle osvojila niz (kljub kar osmim dvojnim napakam). Drugi je bil nato le še formalnost.

Sereni Williams je v prvem nizu trda predla. Foto: Pavel Golovkin/AP.

 

IZIDI OP ZDA

Moški, 2. kolo

Roberto Bautista-Agut (Špa, 23) : Pablo Carreno-Busta (Špa) 4:6, 6:4, 6:0, 2:6, 6:4
Feliciano Lopez (Špa, 18) : Mardy Fish (ZDA) 2:6, 6:3, 1:6, 7:5, 6:3
David Goffin (Fra, 14) : Ričardas Berankis (Lit) 5:7, 6:4, 3:6, 6:2, 6:1
Jeremy Chardy (Fra, 27) : Martin Kližan (Slk) 7:5, 6:4, 7:6 (1)
David Ferrer (Špa, 7) : Filip Krajinović (Srb) 7:5, 7:5, 7:6 (4)
Miloš Raonić (Kan, 10) : Fernando Verdasco (Špa) 6:2, 6:4, 6:7 (5), 7:6 (1)
Marin Čilić (Hrv, 9) : Jevgenij Donskoj (Rus) 6:2, 6:3, 7:5
Fabio Fognini (Ita, 32) : Pablo Cuevas (Uru) 6:3, 6:4, 6:4
Benoit Paire (Fra) : Marsel Ilhan (Tur) 6:3, 3:6, 6:4, 6:3

Ženske, 2. kolo

Eugenie Bouchard (Kan, 25) : Polona Hercog (Slo) 6:3, 6:7 (2), 6:3
Madison Brengle (ZDA) : Anna Tatishvili (ZDA) 6:3, 6:2
Darja Kasatkina (Rus) : Ana Konjuh (Hrv) 6:4, 6:4
Anett Kontaveit (Est) : Anastazija Pavljučenkova (Rus, 31) 7:5, 6:4
Madison Keys (ZDA, 19) : Tereza Smitkova (Češ) 6:1, 6:2
Roberta Vinci (Ita) : Denisa Allertova (Češ) 2:6, 6:3, 6:1
Agnieszka Radwanska (Pol, 15) : Magda Linette (Pol) 6:3, 6:2
Bethanie Mattek-Sands (ZDA) : Coco Vandeweghe (ZDA) 6:2, 6:1
Kristina Mladenović (Fra) : Bojana Jovanovski (Srb) 7:5, 6:1
Dominika Cibulkova (Slk) : Jessica Pegula (ZDA) 5:7, 7:5, 6:3
Serena Williams (ZDA, 1) : Kiki Bertens (Niz) 7:6 (5), 6:3

Ženske dvojice, 1. kolo

Katarina Srebotnik, Caroline Garcia (Slo, Fra, 5) : Chin-wei Chan, Darija Jurak (Tajv, Hrv) 6:3, 6:2