Đoković in Murray tekmeca že kot 11-letna fantiča

V finalu Wimbledona 2013 se bosta med seboj 19. pomerila stara znanca Novak Đoković in Andy Murray.

Objavljeno
06. julij 2013 18.38
Posodobljeno
07. julij 2013 09.00
TENNIS-ATP-FINALS
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Danes prvi in drugi igralec sveta, Srb Novak Đoković in Škot Andy Murray, ki se bosta pomerila v finalu turnirja v Wimbledonu, sta bila tekmeca že kot 11-letna dečka. Rivalstvo se je za zvezdnika, rojena v maju leta 1987 (narazen sta le sedem dni), začelo na otroškem mednarodnem turnirju v Tarbesu na jugu Francije, pred 16 leti.

»Morda je bil to zame prvi mednarodni turnir. Zapomnil sem si njegove skodrane lase, to pa je vse. Spomnim se tudi, da sem na igrišču preživel le malo časa,« je spomine obujal Đoković, ki z Murrayjem prijateljuje še danes. »Tako na igrišču kot v zasebnem življenju se močno spoštujeva. Vedno imava pristen in iskren odnos. Sva velika tekmeca, zato nama je včasih tudi težko. Toda oba imava svojo rutino in svoje navade. Imava tudi vsak svoje prijatelje. Ponavadi ne hodiva skupaj na večerje in zabave, a se vedno rada pogovarjava in se spominjava starih časov,« se je še razgovoril Srb.

Kot je razkril, sta bila lani z dekletom Jeleno Ristić na počitnicah na Škotskem in obiskala njegov domači kraj Dunblane. »Ko sva se peljala mimo njegovega kraja, sem mu poslal fotografijo cestne oznake z napisom Dunblane. Vprašal me je, kaj počnem tam. Napisal sem mu, da sem ga želel obiskati, a ga ni bilo doma,« je povedal srbski zvezdnik in še povedal, da je z izletom na Škotsko pripravil presenečenje Jeleni. »Zaljubila sva se v gradove, to romantično, srednjeveško okolje. Za rojstni dan, sem jo odpeljal tja. No ja, nisva preživela prav veliko časa zunaj, saj je ves čas deževalo. Čudno za ta konec sveta, kajne?« se je še pošalil.

Đoković je ob tem še obljubil, da Murrayju ne bo prav v veliko pomoč pri »misiji«, da po 77 letih Wimbledon spet osvoji Britanec. »Zame bo to le še en finale in ne bom veliko mislil na to dejstvo. Skušal se bom osredotočiti na zmago,« je še dejal.

V Wimbledonu bo na sporedu že njun 19. medsebojni dvoboj; enajst jih je dobil Nole, sedem pa Andy. Nazadnje je bil v finalu OP Avstralije boljši Đoković, Murray ga je pred tem premagal na OP ZDA in osvojil svoj prvi grand slam, boljši je bil tudi že na travi v Wimbledonu, na lanskih OI v polfinalu.