Po izenačenem začetku igra mačke (Nole) z miško (Murray)

Novaku Đokoviću še petič v karieri odprto prvenstvo Avstralije v Melbournu, Andy Murray se je upiral le dva niza.

Objavljeno
01. februar 2015 15.29
TENNIS-AUS-OPEN
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Melbourne - Razplet prvih dveh nizov moškega finala prvega teniškega turnirja velike četverice v novem koledarskem letu, odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, ni dajal slutiti, da bo prvi »lopar« sveta Novak Đoković obračun z Andyjem Murrayem nato tako hitro spravil pod streho (7:6 (5), 6:7 (4), 6:3 in 6:0). Sredi tretjega niza se je dvoboj zlomil, »Nole« je premaknil prestavo višje, Škot pa obtičal na mestu in ni po izenačenju na 3:3 v tretjem nizu osvojil niti ene igre več. Srb se je tako dokopal do že pete lovorike v Melbournu in osme na turnirjih za veliki slam (dve je dodal še v Wimbledonu, eno v New Yorku, medtem ko Roland Garros zanj zaenkrat ostaja zaklet).

Že v uvodnem nizu je dišalo po precej bolj gladki zmagi Đokovića, ki je po prvem odvzetem servisu ušel s 4:2 in po drugem s 5:3, nato pa za hip obstal in Murrayu dovolil izvleči podaljšano igro, v kateri mu prav tako ni kazalo dobro (2:4), a je še pravočasno zrežiral zasuk. Drugi niz je bil poln nihanj: Andy je po vodstvu z 2:0 dvakrat klecnil na svoj začetni udarec, nato pa še drugič zmogel brejk tudi sam, prednosti v tie-breaku pa tokrat ni izpustil iz rok, izkoristil je namreč tretjo zaključno žogico. Tretji niz je bil ključni: Otočan je spet pobegnil z 2:0, nato izgubil servis, še poravnal na 3:3, odtlej pa je bil promet na igrišču le še enosmeren. Murray je namreč izgubil vse štiri preostale igre na svoj začetni udarec. Prva dva niza sta skupaj trajala dve uri in 36 minut, naslednja dva le 69 minut!

Đoković si je privoščil devet neizsiljenih napak manj kot tekmec, ki pa je zmogel dva neubranljiva servisa več (10:8). Murraya, ki tako ostaja pri dveh osvojenih grand slamih (OP ZDA 2012 in Wimbledon 2013), je pokopala slaba, zgolj tretjinsko uspešna igra na njegov drugi začetni udarec, prav tako se s Srbom ni mogel kosati po številu winnerjev (41:53). »Nole« se je tako v 24. medsebojnem obračunu veselil 16. zmage oziroma pete zapored, Britanec ga je nazadnje na kolena spravil v predlanskem finalu Wimbledona. Današnji dvoboj je bil skorajšnja repriza finala Melbourna izpred dveh let, ko je Đoković Murraya ravno tako ugnal s 3:1 v nizih, prva dva sta se končala šele v podaljšani igri, preostala dva pa sta bila v popolni domeni zmagovalca.

V odprti eri tenisa je tako Srb najuspešnejši tekmovalec na odprtem prvenstvu Avstralije, s peto lovoriko je za seboj pustil tudi Andreja Agassija in Rogerja Federerja, na lestvici najboljših vseh časov je pred njim le še nekdanji domači as Roy Emerson s šestimi naslovi, od tega petimi zaporednimi.