Po končani karieri bi lahko odprl ambulanto

Tenis: Blaž Kavčič tudi v tej sezoni z zdravstvenimi težavami. Edini Slovenec v posamični članski konkurenci med 100.

Objavljeno
08. december 2017 13.00
Posodobljeno
08. december 2017 13.00

Ljubljana – Za slovenskim tenisom je še ena precej slaba sezona, ki jo na svetovnih članskih lestvicah v posamičnih konkurencah le en igralec končuje med najboljšimi stotimi na svetu. To je Blaž Kavčič, 97. v zaporedju ATP, a tudi on ni izpolnil zastavljenih ciljev, vzrok za to pa je že zelo dobro znan na njegovi športni poti – poškodba.

Saša Verčič

Kavčič je letošnjo sezono začel na 217. mestu svetovne lestvice, njegova želja pa je bila, da se čim bolj približa petdeseterici, tudi s 70. mestom bi bil zadovoljen, saj je bil doslej najvišje na 68. »Do tedna pred challengerjem v Portorožu, ko so se začele težave s kolenom, je bil to realno dosegljiv cilj. A po Portorožu nisem opravil niti enega treninga brez bolečin, nisem mogel vaditi na vso moč, treningi so bili prilagojeni, brez gibanja, tekme pa sem igral z veliko dozo protibolečinskih tablet. Rezultati so bili solidni, a prepričan sem, da bi bili z normalnim treningom veliko boljši,« pojasnjuje Kavčič, potem ko se je soočil še z eno v nizu zdravstvenih težav, med katerimi je marsikatera kar nenavadna.

»S kolenom načeloma ni nič narobe, vse najpomembnejše stvari so v redu. Nihče pa ne ve, zakaj prihaja do vnetij, prav tako ne, kako bi to odpravili. Govoril sem s številnimi zdravniki in fizioterapevti, a niso našli rešitve. Obstajajo neke metode, a pri meni nobena ni delovala, kot bi morala. Zdaj sem dobil injekcijo, ki naj bi pospešila zdravljenje,« opisuje 30-letni Ljubljančan, ki je ta čas na Švedskem, kjer so posebej za teniške igralce razvili napredna testiranja, na podlagi katerih se potem naredi podroben program treninga, usmerjen v preventivo poškodb. »Morda bodo ob pregledu telesa prišli do kakšnih ugotovitev, zakaj imam toliko poškodb, še posebej pa na stopalih. Ko so mi dejali, naj jim pripravim seznam poškodb, ki sem jih imel, je bil ta precej zajeten. Izračunali smo, da sem bil v zadnjih 12 letih poškodovan dve leti in pol, kar je res veliko. Ta zadnja je sicer zelo zanimiva, saj si kolena bolj ne morem poškodovati, bolečina se stopnjuje do neke meje, prek katere ne gre. Pač, spet nekaj novega. Dobra stvar teh težav je, da lahko po končani teniški karieri odprem ambulanto in svetujem, kako se pozdravi kakšna poškodba,« je ohranil humor Kavčič, pri katerem je tako vse skupaj ta čas nekoliko v zraku, tudi načrtov za leto 2018 si ne more jasno oblikovati. Ima pa zanj en zelo pomemben cilj – prihodnje leto je namreč še zadnje, v katerem lahko izpolni pogoje za pokojnino ATP.

»Želja je, da ostanem zdrav vso sezono in da sem večji del leta član stoterice. Težava s kolenom naj bi se vlekla od pol leta do enega leta, v najslabšem primeru se zdaj ne bom mogel pripraviti tako, kot bi si želel, in bom moral še nekaj časa igrati s pomočjo tablet. Težava je, ker se odmerek tablet povečuje, ker vedno slabše delujejo, to pa seveda ni dobro za telo,« pravi Kaljut, kot je znan v teniškem svetu. Ta čas je tudi brez trenerja, ker je Miha Mlakar, s katerim je sodeloval zadnji dve leti, prevzel vodenje reprezentance za Davisov pokal, kar mu ni pogodu. Sam ga je podprl zato, ker so ga drugi, si je pa želel povsem nevtralnega kapetana, ker bosta – kot vse kaže – v ekipi skupaj z Aljažem Bedenetom, s katerim nista v najboljših odnosih.

»Nikoli ne bova najboljša prijatelja, nikdar ne bova hodila na večerje in pijače. Kar je bilo, se ne bo pozabilo, a za dobro slovenskega tenisa bova stopila skupaj, zaigrala skupaj za reprezentanco. Če on ne bo igral, potem tudi sam ne vidim v tem smisla, če bo Aljaž stoodstotno pri stvari, pa bi lahko skupaj dosegla res dober rezultat, morda tudi tako želeno uvrstitev v svetovno skupino in zgolj ta me lahko pri 30 letih in pri vseh poškodbah motivira, da igram v Davisovem pokalu. Upam, da bo podpisal pogodbo z zvezo,« je pogovor sklenil Kavčič, ki zatrjuje, da so pogodbe, ki so jih nekateri že podpisali, zavezujoče. Za sezono 2017 so se namreč on, Grega Žemlja in Blaž Rola na kosilu s predsednikom zveze Markom Umbergerjem dogovorili, da bosta od trojice za vsako akcijo v Davisovem pokalu na voljo dva, a je vse skupaj zelo hitro padlo v vodo …