Po košarici Role v vlogi avtsajderjev

Slovaška teniška reprezentanca proti Sloveniji v Davisovem pokalu z najmočnejšo postavo.

Objavljeno
25. februar 2015 00.12
Blaž Trupej v Ljubljani, 21. novembra 2013
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Če je pred letom dni slovenska moška teniška reprezentanca razmišljala o poti v svetovno skupino Davisovega pokala, je položaj tokrat povsem drugačen. V 1. kolu I. evro-afriške skupine bo namreč pri Slovaški gostovala močno oslabljena, saj je dal Blaž Rola košarico kapetanu Blažu Trupeju, močno je vprašljiv tudi nastop Blaža Kavčiča.

Slovenci bodo v Bratislavi v vlogi absolutnih avtsajderjev, saj je moral Trupej na vse kriplje krpati ekipo. Rola, ki je zelo slabo začel sezono, se je odločil, da bo dal prednost svoji karieri, prihod iz Južne Amerike v Evropo in nato let nazaj v ZDA (Indian Wells) bi mu pobrala preveč moči, za nameček bi bržčas moral v treh dneh odigrati tri dvoboje na tri dobljene nize … Čeprav sta na OP Avstralije sedela pri večerji za isto mizo in si je kapetan dvoboj z Novakom Đokovićem ogledal iz njegove lože, z Aljažem Bedenetom na temo Davisovega pokala ni prišlo niti do najmanjšega premika. Za nameček je 13. t. m. Blaž Kavčič prestal operacijo ukleščenega živca v desnem stopalu, Grega Žemlja pa se je prav v začetku meseca po daljši odsotnosti vrnil na igrišča. Kljub temu sta slednja v ekipi, ki jo dopolnjujeta še Tom Kočevar Dešman in Mike Urbanija (Janez Semrajc ima spet zdravstvene težave).

Tako vse kaže, da bo Žemlja eden od najpomembnejših členov, četudi je daleč od nekdanje forme, o Kavčičevem nastopu bo odločitev padla tik pred zdajci. Rehabilitacija sicer poteka celo malce bolje od pričakovanj, a Ljubljančan je včeraj prvič spet lahko hodil brez bergel. Do tega, da bi lahko šprintal po igrišču, je pot še dolga. Zgodba mu je sicer zelo dobro znana iz lanske sezone in dvoboja z Izraelom, ko je prestal enak poseg na drugi nogi in nato tudi precej posiljeno zaigral v tekmi, ki bi lahko Slovenijo popeljala na prag svetovne skupine.

»Glede na uvrstitve naših igralcev in zdravstveno stanje smo lahko povsem neobremenjeni z rezultatom. Slovaki bodo favoriti, vendar pa bodo morali to potrditi na igrišču. Če se nam bo ponudila priložnost, jo bomo skušali izkoristiti, a za nas bo vsaka točka velik uspeh,« razmišlja Trupej o dvoboju s Slovaško, ki je leta 2005 igrala v finalu in izgubila s Hrvaško.

Dvoboj s Slovenijo bo v isti dvorani kot finalni pred desetimi leti, trda podlaga bo sicer tako Kavčiču kot Žemlji bolj pisana na kožo, kot bi bil denimo pesek, a na papirju bo razlika med ekipama ogromna. Četudi so v naši reprezentanci upali, da Martin Kližan ne bo zaigral zaradi spora z zvezo, se je včeraj 39. igralec sveta znašel na seznamu Miloslava Mečirja, tako da bo domače moštvo popolno, v njem so še Lukaš Lacko (88.), Norbert Gombos (122.) in Igor Zelenay (150. med igralci dvojic). Gostiteljem največ skrbi povzroča Lackova forma, saj je letos na sedmih turnirjih skupno dobil le en dvoboj, Kližan je le v Brisbanu dosegel več kot eno zmago, a to Slovencem bržčas ne bo prav veliko pomagalo …