Po žrebu dvoma ni: po prvo mesto v skupini

V predtekmovanju pokala fed Slovenija z Luksemburgom, Irsko in Finsko.

Objavljeno
03. februar 2015 23.50
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Slovenska ženska teniška reprezentanca v pokalu fed je bila še pred odhodom na turnir II. evro-afriške skupine v Talin odločna, da se vrne na raven, s katere je lani izpadla, po včerajšnjem žrebu pa je v mislih le 1. mesto v skupini in s tega izhodišča boj za napredovanje. Žreb je bil namreč Sloveniji zelo naklonjen.

Tri reprezentance, ki so zbrane v Estoniji, imajo po eno igralko med najboljšo stoterico na svetovni lestvici, Slovenija Polono Hercog (76.), Južna Afrika Chanelle Scheepers (83) ter država gostiteljica Kaio Kanepi (48.). In naša ekipa se je izognila tako Južni Afriki kot Estoniji, v skupini B je s Finsko, Irsko in Luksemburgom. »Nikakršnega dvoma ni, da je druga skupina veliko težja, saj ob Estoniji in Južni Afriki po tu videnem ne izključujem niti Bosne in Hercegovine. Zdaj res ne more biti naš cilj nič drugega kot 1. mesto v skupini in ob tem tudi čim boljša priprava na sobotno odločilno tekmo,« razmišlja kapetan Andrej Kraševec o partiji, ki bo odločala o napredovanju in v kateri naj bi se Slovenija – glede na žreb pač – pomerila z drugouvrščeno ekipo iz skupine A.

Danes – z začetkom šele ob 16. uri po lokalnem času, torej 15. po srednjeevropskem – se bo Slovenija pomerila z Luksemburgom, ki ima tako med posameznicami kot dvojicami le eno igralko na lestvici WTA, Mandy Minella, a slednje ni v ekipi. Edino znano ime je Claudine Schaul (pred več kot desetimi leti 41. na svetu), ob njej so v reprezentanci še Sharon Pesch, Jo Weisen in Eleonora Molinaro. Med posameznicami bosta od Slovenk zaigrali Polona Hercog in Tadeja Majerič, med dvojicami pa sta za zdaj predvideni Polona Klepač in Hercogova, a dvoboj v tej konkurenci pride na vrsto šele na koncu, tako da so možne še spremembe, pač odvisno od razpleta uvodnih dveh partij.

Hercogova bo danes po natančno treh letih spet zaigrala za slovensko reprezentanco – po dvoboju z Japonsko –, v izbrani vrsti je bila sicer v sezoni 2012 še v boju za obstanek v svetovni skupini II, a na igrišče ni stopila. Zaradi poškodbe je takorekoč v zadnji minuti odpovedala nastop, končalo se je s povišanimi toni, tako da zadnje reprezentančne akcije nima v najlepšem spominu. »Takšne stvari se dogajajo tudi drugod. Pač, v ekipi je veliko ljudi in pride do nesporazumov, a to je za mano. Kot da se sploh ni zgodilo, seveda pa je tudi ekipa povsem spremenjena,« pravi Hercogova, ki se zelo dobro razume z novim kapetanom Kraševcem, saj je z njim nekaj malega tudi že sodelovala. Naša najboljša igralka bo zavoljo nastopa v dveh konkurencah – če bo to potrebno – glavni adut in za to je nared: »Mislim, da bi Slovenija morala biti vsaj v I. evro-afriški skupini, če ne še višje, in tega turnirja se lotevam z zelo pozitivnimi občutki.«