Pohvale za Federerjevo igro tudi zaradi Bedeneta

Tenis: V posamični konkurenci OP Avstralije ni več slovenskih predstavnikov. Trupej edini Slovenec z nizom proti Švicarju.

Objavljeno
16. januar 2018 21.45
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Slovenskih posamičnih bojev v Melbournu je konec že po prvem kolu, a težko bi bilo kaj drugače, saj sta predvsem Blaž Kavčič in Aljaž Bedene igrala proti izvrstnima tekmecema. Lažjo oviro je imela Polona Hercog, toda hitro je izpadla tudi najboljša slovenska teniška igralka.

»Za tango sta vedno potrebna dva,« pravi Roger Federer, njegov prvi ples na letošnjem turnirju v Melbournu pa je spremljal ves svet. Resda so praktično vsi gledali le glavnega plesalca, legendarnega Švicarja z devetnajstimi naslovi za veliki slam, a posledično je nekaj pozornosti prejel tudi najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene. Ker se je v prvem kolu pomeril s Federerjem, so tako o Ljubljančanu poročali mediji v Avstraliji, na Japonskem in Kitajskem, v Indiji, Rusiji, Španiji, ZDA, Braziliji, Argentini …

Bedene je sicer gladko izgubil (3:6, 4:6, 3:6), toda težko kdorkoli trdi, da je igral slabo. Pokazal je, da zna uporabiti različne udarce, vračati močne servise in da njegova igra premore rep in glavo, vendar kaj, ko je na drugi strani stal največji vseh časov. Federer je vsak trenutek vedel, kako močno mora igrati, da dobi vse tri nize za napredovanje v drugo kolo. Švicarski zvezdnik je odigral brezhibno, zato je nad njegovo igro v prvem kolu navdušen ves svet, njegovo predstavo pa je pohvalil tudi nekdanji šampion John McEnroe: »Kako ti uspe, da si tako dober že tako dolgo časa?« Vendar takšna vprašanja niso pohvala samo za Federerja, ampak tudi za Benedeta, saj je moral Švicar vendarle pokazati svoje najboljše udarce, da je ugnal slovenskega izzivalca.

Federer je zdaj že stari znanec slovenskih teniških igralcev. Leta 2014 se je v Melbournu pomeril z Blažem Kavčičem (6:2, 6:1, 7:6), kar trikrat pa je zaigral proti Gregi Žemlji; najprej leta 2012 v Dohi (6:2, 6:3) in naslednje leto še v Rotterdamu (6:3, 6:1) in New Yorku (6:3, 6:2, 7:5). Edini Slovenec, ki je vzel niz Federerju, tako ostaja Blaž Trupej, a to je bilo davnega leta 1999 v kvalifikacijah challengerja v Domžalah (6:3, 6:7, 6:3), ko je bil Roger še mladenič, Trupej pa je počasi zaključeval igralsko kariero in postajal trener. Tedaj je hotel Federer sredi tretjega niza dvoboj prekiniti zaradi slabe vidljivosti, toda Trupej mu je odgovoril, da naslednji dan zaradi službe nima časa, zato je Švicar mislil, da se tekmec norčuje, vendar takšna je bila tedaj realnost slovenskih teniških igralcev.

Precej težkega nasprotnika je imel tudi Kavčič, čeprav Richard Gasquet ne spada v isti kakovostni razred kot Federer. Kljub temu je Francoz trenutno na 31. mestu lestvice ATP, zato ni nobeno presenečenje, da je Slovenca ugnal gladko s 6:1, 6:4 in 7:5. Morda bi se dvoboj končal tudi drugače, ali pa imel vsaj še kakšen niz, če bi Kavčič pri vodstvu s 5:3 in 30:0 na svoj servis dobil tretji del. Kavčič ima sicer še naprej težave s poškodovanim kolenom, kar se vleče že od lanskega poletja.