Pokal fed: Kiki Bertens poskrbela za senzacionalno zmago nad Rusinjami

Nizozemske teniške igralke so v 1. kolu pokala fed s 3:1 presenetljivo premagale Rusinje.

Objavljeno
07. februar 2016 17.07
Š. Ro.
Š. Ro.

Moskva - Nizozemske teniške igralke so v prvem kolu pokala fed v boju z Rusijo že po prvem dnevu napovedale veliko senzacijo, danes pa le še postavile piko na i in dokončale delo. Za zmago s 3:0 je bila najbolj zaslužna Kiki Bertens, ki je v soboto najprej premagala Jekaterino Makarovo, v nedeljo pa še Svetlano Kuznjecovo s 6:1 in 6:4 ter tako rojakinjam priborila nedosegljivo prednost.

Kuznjecovo je sicer včeraj v štiriurnem maratonu dobro izmučila Richel Hogenkamp, odigrali sta najdaljši dvoboj v zgodovini pokala fed. Dvoboj se je sicer končal s 3:1 v prid Nizozemk, potem kosta Rusinjam točko v dvojicah priborili Makarova in Darja Kasatkina, s 6:0 in 6:2 sta premagali Arantxo Rus in Cindy Burger.

»Da bomo že po treh dvobojih napredovali v polfinale, si res nisem mislil. Premagati Rusinje, lanske finalistke, na njihovem igrišču, to je nekaj neverjetnega. Obe igralki si zaslužita pohvale, obe imata enake zasluge. Hogenkampova je včeraj izmučila Kuznjecovo, kar je Bertensova danes izkoristila. Kemija v naše ekipi je enkratna, vse igralke zelo rade igrajo za domovino, ena za drugo bi storila vse, tiste, ki ne dobijo priložnosti, ne skrivajo razočaranja, a srcem bodrijo tiste, ki igrajo,« je bil nad dekleti navdušen nekdanji nizozemski igralec, zdaj pa selektor Paul Haarhuis. Pod njegovim vodstvom je Nizozemska zmagala že na osmi zaporedni tekmi v tem pokalu.

V polfinale so se uvrstile še Švica, Češka in Francija. Branilke naslova Čehinje so za napredovanje potrebovale pet dvobojev. Šele v zadnjem sta Karolina Pliškova in Barbora Strycova strli odpor Romunk, ki so po uvodni nedeljski partiji vodile z 2:1. Češka dvojica je zmagala z 2:0 v nizih.

Tudi v Leipzigu je odločitev o zmagovalkah padla šele v zadnjem dvoboju dvojic, podobno kot v Cluju pa so gledalci razočarani zapustili prizorišče. Švicarke na čelu s 35-letno Martino Hingis so dvoboj dvojic dobile s 6:3, 6:2.

Prepričljivo so slavile tudi Francozinje. To je bila hkrati edina zmaga gostiteljic v elitni svetovni skupini. Caroline Garcia in Kristina Mladenovic so štirikratne zmagovalke pokala Fed v zadnjih desetih letih, Italijanke, premagale s 4:1.

POKAL FED, 1. KOLO

Leipzig: Nemčija - Švica 2:3
Andrea Petkovic - Belinda Bencic 3:6, 4:6
Angelique Kerber - Timea Bacsinszky 6:1, 6:3
Angelique Kerber - Belinda Bencic 6:7 (4), 3:6
Annika Beck - Timea Bacsinszky 7:5, 6:4
Annika Beck/Anna-Lena Groenefeld - Viktorija Golubic/Martina Hingis 3:6, 2:6

Cluj: Romunija - Češka 2:3
Simona Halep - Karolina Pliškova 7:6 (4), 4:6, 2:6
Monica Niculescu - Petra Kvitova 6:3, 6:4
Simona Halep - Petra Kvitova 6:4, 3:6, 6:3
Monica Niculescu - Karolina Pliškova 4:6, 6:4, 3:6
Andreea Mitu/Raluca Olaru - Karolina Pliškova/Barbora Strycova 2:6, 3:6

Marseille: Francija - Italija 4:1
Kristina Mladenovic - Camila Giorgi 6:1, 4:6, 1:6
Caroline Garcia - Sara Errani 6:3, 7:5
Kristina Mladenovic - Sara Errani 7:6 (4), 6:1
Caroline Garcia - Camila Giorgi 6:3, 6:4
Caroline Garcia/Kristina Mladenovic - Martina Caregaro/Sara Errani 6:0, 6:1

Moskva: Rusija - Nizozemska 1:3
Jekaterina Makarova - Kiki Bertens 3:6, 4:6
Svetlana Kuznecova - Richel Hogenkamp 6:7 (4), 7:5, 8:10
Svetlana Kuznecova - Kiki Bertens 1:6, 4:6
Ekaterina Makarova/Darja Kasatkina - Arantxa Rus/Cindy Burger 6:0, 6:2