Pokal Fed: Čehinje na pragu novega naslova

V finalu pokala Fed Češka po zmagah Petre Kvitove in Lucie Šafarove proti Nemčiji vodi z 2:0.

Objavljeno
08. november 2014 15.21
Czech Republic Tennis Fed Cup Final
M. Ž., Š. Ro., Delo.si
M. Ž., Š. Ro., Delo.si

Praga - Češka reprezentanca je dobila uvodna dvoboja v finalu pokala Fed proti Nemčiji. Za prvo zmago je poskrbela Petra Kvitova in po dveh nizih premagala Andreo Petković (6:2, 6:4). Uspešna je bila nato še Lucie Šafarova in z dvakrat po 6:4 ugnala Angelique Kerber.

Kvitova je dvoboj začela odločno in že v drugi igri odvzela servis nasprotnici, po treh igrah pa je imela prednost 3:0. Najvišje postavljena češka igralka je v šesti igri znova izkoristila brejk priložnost (5:1) in servirala za zmago v nizu, vendar pa ji je Petkovićeva vrnila z enako mero in znižala na 2:5. Kvitova je odgovorila že v naslednji igri in izkoristila svojo prvo zaključno žogico.

Favorizirana Kvitova je v prvi igri drugega niza prikazala slabšo predstavo in izgubila servisno igro, vendar pa je na veselje domačih navijačev že v naslednji igri izkoristila brejk priložnost in izenačila na 1:1. Nasprotnici sta bili v nadaljevanju dvoboja zelo izenačeni, ključni dogodek pa se je zgodil v deseti igri, v kateri je Čehinja izkoristila prvo brejk zaključno žogico in svoji reprezentanci priborila prvo točko v finalu.

Tudi Šafarova je Kerberjevo premagala gladko, četudi je v obeh nizih zaostajala za 10. igralko sveta. V peti igri je Nemka izkoristila priložnost za odvzem servisa. A se je Čehinja vrnila, nato pa s pomočjo odličnega serviraja prišla do vodstva s 5:4. Kerberjeva je nato ob svojem servisu naredila dvojno napako, Šafarova pa je izkoristila drugo žogico za zmago v drugem nizu.

Kerberjeva je tudi v drugem nizu imela prednost brejka, a znova ni uspela ostati spredaj, saj je njena nasprotnica igrala zelo agresivno. Znova je imela težave z začetnim udarcem, Čehinja pa je nato imela tri žogice za zmago in tretjo tudi izkoristila.

Čehinje tako iz treh preostalih dvobojev potrebujejo le še točko, da bodo še tretjič v zadnjih štirih letih osvojile pokal Fed, skupno pa osmič. Nemke se borijo za tretji naslov, prvega po letu 1992, ki pa se jim bo očitno znova izmuznil. Doslej se namreč v pokalu Fed še nobena reprezentanca ni vrnila po zaostanku z 0:2. Domače navijače v Pragi lahko v jutrišnjem prvem dvoboju osreči že četrta igralka sveta Kvitova, ki se bo pomerila s Kerberjevo.

Finale pokala Fed

Češka : Nemčija 2:0

Sobota:

Petra Kvitova : Andrea Petković 6:2, 6:4

Lucie Šafarova : Angelique Kerber 6:4, 6:4.

Nedelja:

Petra Kvitova - Angelique Kerber

Lucie Šafarova - Andrea Petković

Andrea Hlavačkova/Lucie Hradecka - Julia Görges/Sabine Lisicki