Popolna norišnica na ženski turneji

Na letošnji turneji WTA je zmagalo že 14 različnih igralk. Eden glavnih sponzorjev že grozi.

Objavljeno
07. marec 2016 13.29
Saša Verčič
Saša Verčič
Serena Williams, že tri leta nedotakljiva na 1. mestu teniške lestvice, in Marija Šarapova sodita med najvplivnejše športnike sveta, med najbolj prepoznavne obraze in med največje zaslužkarje. A ne ena ne druga v tej sezoni skorajda nista igrali, zgolj na OP Avstralije, ženska turneja pa se je medtem spremenila v kaos, nad katerim številni niso najbolj navdušeni.

Prevlade posameznih športnikov so zanimive za navijače, ko zavzeto spremljajo, koliko časa bo trajal zmagoviti niz, še večje strasti seveda sprožajo velika rivalstva in vse to je ženski tenis že ponudil, letos pa je položaj precej bolj nenavaden. Resda je Serena Williams še vedno z veliko prednostjo na 1. mestu svetovne lestvice, turnirji pa se večinoma razpletajo presenetljivo. Je to dokaz razširjene kakovosti ali ravno obratno? Bržčas slednje, vrhunec kaotičnih razmer pa je bil prejšnji mesec na turnirju v Dubaju, kjer niso bili skopi s kritikami na račun najboljših igralk in torej največjih magnetov za gledalce.

Dejstvo je pač, da je denimo Williamsova, ki sicer danes začenja 160. zaporedni teden na teniškem prestolu (pred njo je le Steffi Graf s 186) in skupno 283. (več le Grafova, 377, in Martina Navratilova, 332), po lanskem OP ZDA, kjer jo je v polfinalu šokirala Roberta Vinci, nastopila le še na OP Avstralije (in presenetljivo izgubila finale proti Angelique Kerber), v tem »brezvladju« pa je letos turnirje WTA osvojilo že 14 različnih igralk, le Sloane Stephens je zmagala dvakrat … Od te štirinajsterice so le štiri igralke iz top 10. »Na turneji WTA postaja malce noro,« je pred kratkim ugotavljala tudi Garbiñe Muguruza, nanašalo pa se je na turnirja v Dubaju in Dohi, ki si letno izmenjujeta status obveznih za igralke iz najboljše deseterice (premier 5), sicer sledi denarna kazen in avtomatično 0 točk za lestvico WTA. A v eni redkih panog, v kateri so ženske enako plačane kot moški, nekaj deset tisoč dolarjev ne pomeni prav veliko, ne nazadnje gre za multimilijonarke.

V Dubaju (ki tokrat ni bil obvezen, je pa nagradni sklad znašal zajetnih dva milijona $) so tako letos ostali brez vseh najbolj prepoznavnih imen, št. 1 Williamsove, sveže avstralske šampionke Kerberjeve, Šarapove in še ene nekdanje št. 1 ter zmagovalke turnirjev za veliki slam Viktorije Azarenka, Agnieszke Radwanske in, kar je še posebej »bolelo«, ambasadorke Caroline Wozniacki, vrhunec vsega pa je bil, da je nato prav vseh osem nosilk izgubilo svoj uvodni dvoboj. Direktor turnirja Salah Tahlak (kot predstavnik Dubai Duty Free, enega najpomembnejših in zelo radodarnih sponzorjev ženske turneje) ob tem ni skrival razočaranja in jeze, poleg dveh milijonov $ denarnega vložka so seveda v Dubaju dali še veliko denarja za druge stvari, takšen udarec igralk je bil zelo boleč, zato ne čudi – da tudi kot pomemben član sveta direktorjev turnirjev – poziva k takojšnjim spremembam.

»Prvič se nam je zgodilo, da so vse nosilke izpadle pred četrtfinalom in to nas je z vidika prodaje vstopnic močno udarilo, zanimanje je močno upadlo. Igralke ne vidijo ali pa ne razmišljajo o tem, koliko turnirji in mesta vlagajo v vse skupaj. Mi smo investirali res veliko denarja. Zgradili smo štadion, tik ob njem hotel s petimi zvezdicami, ob cesti, ki vodi do igrišč, so viseli plakati Serene, Radwanske, Caroline, njih pa ni bilo tukaj. S tem smo izgubili veliko denarja. In da nas je na cedilu pustila ena od ambasadork, Caroline, ki je v preteklosti zgledno sodelovala, tokrat pa je poslala le opravičilo, da ni telesno dovolj dobro nared, da bi nastopila tako v Dubaju kot Dohi, paparaci pa so jo nato ujeli med počitnicami na Karibih …,« je zaradi neizpolnjevanja obveznosti igralk razumljivo bentil Tahlak, ki od predsednice WTA Micky Lawler zahteva ukrepanje.

»V ženski tenis smo vložili veliko denarja, denarni sklad smo izenačili z moškimi, a očitno vse skupaj ne deluje. Upam, da se bo nekaj spremenilo, saj s trenutnim položajem nikakor nismo zadovoljni, pri čemer ne gre pozabiti, da smo za WTA doslej naredili zelo veliko. Še vedno smo globalni sponzorji, radi imamo tenis in ne želimo kaznovanja za to, kar se je zgodilo. Pa vendarle, turnir brez igralk ni turnir, turnirjev ni brez podpore mest, tu gre za izpolnjevanje obveznosti na več ravneh,« je z ukrepom, ki bi najbolj »bolel«, torej s priprtjem oziroma zaprtjem denarne pipe, zagrozil Tahlak, ki je s tem že spodbudil niz sestankov s to problematiko na dnevnem redu. Je pa seveda vprašanje, kako denimo prisiliti k igranju ne največjih turnirjev Sereno Williams, zmagovalko 21 grand slamov, ki jo pri 34 letih seveda zanimajo le še najpomembnejše lovorike, denar nikakor, saj je zgolj z nagradami zaslužila več kot 75 milijonov $ …