Poraženki v en glas: Za igralce ni nikomur mar

Zaradi dežja v Parizu včeraj končana le dva dvoboja.

Objavljeno
31. maj 2016 21.51
Saša Verčič
Saša Verčič

Pariz – Slabo vreme je po pričakovanjih poskrbelo za pravi kaos na Roland Garrosu, saj so zaradi dežja včeraj končali le dva dvoboja, prav tako pa je kaotično stanje v ženskem delu turnirja. Ni presenetljivo, saj je takšna že vsa sezona, še preden so znane vse četrtfinalistke, pa je od desetih najvišje postavljenih nosilk že izpadla šesterica.

Dež je prava preizkušnja živcev za igralce (prav tako seveda za prireditelje), nadležne prekinitve pa lahko tudi močno zasukajo potek dvobojev. To je bilo včeraj najbolj očitno v osmini finala med drugo nosilko Agnieszko Radwansko in Cvetano Pironkovo, ki sta partijo začeli v nedeljo, ob prekinitvi pa je prva –pričakovano – vodila s kar 6:2, 3:0. Potem ko v ponedeljek zaradi dežja ni bilo mogoče odigrati niti točke, sta se včeraj le vrnili na igrišče, Pironkova, komajda 102. igralka sveta, pa je uprizorila pravi zasuk. Preden se je druga nosilka znašla v izjemno težkih razmerah na razmočenem igrišču in z veliko težjimi žogicami (vseskozi rahel dež), je izgubila deset iger zapored in njena usoda je bila bolj ali manj zapečatena … Bolgarka, ki je nekdaj obetala veliko več, kot je zares dosegla, se je tako šele tretjič v karieri prebila v četrtfinale turnirja za veliki slam (po Wimbledonu 2011 in Wimbledonu 2010, ko je zaigrala celo v polfinalu), v Parizu je doslej v veliki večini izgubljala v 1. in 2. kolu.

»To je zame izjemen dosežek, je pa bil dvoboj ob vsem dežju in čakanju zelo težaven. A ne morem se pritoževati, zame se je razpletlo čudovito, sem v četrtfinalu Roland Garrosa,« se je najboljšega pariškega rezultata veselila Pironkova, medtem ko je poraženka na drugi strani razumljivo bruhala ogenj. »Presenečena sem in jezna, da sva morali igrati v dežju. Ne gre za turnir z nagradnim skladom 10.000 $, ampak za veliki slam. Kako so lahko dovolili igrati v takšnih razmerah? Mislim, da ni nikomur mar za igralce, ampak so pomembnejše druge stvari. Res sem besna,« je bentila Radwanska, potem ko je po več kot sedmih letih doživela poraz proti igralki, ki ni članica svetovne stoterice.

Podobnega mnenja je bila še druga velika včerajšnja poraženka, Simona Halep, ki se je v nedeljo s Samantho Stosur razšla pri vodstvu s 5:3 v prvem nizu, nadaljevanje je pripadlo Avstralki. »Po mojem mnenju so bile razmere za igranje nemogoče. Igrati v takem presega vse meje sprejemljivega. Vseeno mi je, da sem izgubila, veliko huje je, ker sem se skorajda poškodovala. A ker ni nikomur mar za nas, moramo pač igrati,« je bila nezadovoljna Halepova, šesta nosilka med top 10, ki se je poslovila pred četrtfinalom, po Radwanski, Angelique Kerber (3), Viktoriji Azarenka (5), Roberti Vinici (7) in Petri Kvitovi (10). Včerajšnji razplet v spodnjem delu turnirske razpredelnice tudi pomeni, da bo finalistka ena od naslednjih igralk: Samantha Stosur, Cvetana Pironkova, Shelby Rogers ali Garbiñe Muguruza.

Rinjenje prirediteljev z glavo skozi zid je pričakovano, saj zdaj že močno zaostajajo za predvidenim sporedom, po katerem bi morali biti danes znani vsi polfinalisti, niso pa še niti vsi četrtfinalisti. Včeraj sta bila pač končana le dva dvoboja, še štirje so se začeli, a so bili prekinjeni, v šestih pa igralci niso niti stopili na igrišče. Veliko težavo vse skupaj seveda predstavlja predvsem za moški del – vključno z Novakom Đokovićem, ki je sredi dvoboja osmine finala –, saj bi morali zdaj v petih dneh odigrati štiri partije. Na tri dobljene nize, na pesku, kar bi bil zelo velik zalogaj, ponedeljkov finale se zdi vse bolj realna možnost. S. V.