Poškodba gležnja ustavila Blaža Kavčiča

Aljaž Bedene v Portorožu premočan za francoskega tekmeca, Blaž Kavčič si je zvil levi gleženj.

Objavljeno
02. julij 2013 15.19
tenis
M. Ž., J. P., Delo.si
M. Ž., J. P., Delo.si

Portorož - V Portorožu se je danes začel največji teniški turnir v Sloveniji Tilia Slovenia Open 2013, že prvi dan pa so v posamični konkurenci nastopili trije domači igralci: Tom Kočevar-Dešman, Aljaž Bedene in Blaž Kavčič.

Kot prvi je na igrišče stopil Tom Kočevar-Dešman in izgubil dvoboj s Čehom Michalom Konečnyjem, ki je bil po uri in treh minutah boljši s 6:3 in 6:0. Konečny, ki na lestvici ATP zaseda 374. mesto, je bil previsoka ovira za slovenskega predstavnika (863.), saj mu je štirikrat odvzel servis, končno razmerje točk je bilo 55:34 za Čeha.

Drugi slovenski predstavnik Aljaž Bedene - pred začetkom tekmovanja je samozavestno napovedoval, da ga zanima zgolj končna zmaga - je svoj obračun s Francozom Fabriceom Martinom začel ob 18. uri na osrednjem igrišču teniškega centra ŠRC Marina. Bedene, sicer tretji nosilec turnirja, je po tekmečevem vodstvu s 6:5 izsilil tie-break, v katerem pa je z vrhunsko igro razorožil čvrstega Francoza in ga pustil na ničli. 23-letni Ljubljančan je podobno uspešno začel tudi drugi niz, odvzel Martinu servis in ušel z 2:0. Tudi nadaljeval je v podobno visokem ritmu, ki ga nasprotnik, sicer 270. igralec sveta, ni mogel držati, Bedene mu naposled ni oddal niti igre.

»Vedel sem, da bom zmagal, le nekaj več časa sem potreboval, da sem se privadil na to podlago. Je kar presenetljivo počasna, žoge so odbijajo visoko, zato sem se v prvem nizu malce lovil. Podaljšano igro sem odigral zbrano, nato pa takoj odvzel servis nasprotniku in zanesljivo zmagal. To je šele prva stopnička do končnega uspeha,« je strnil vtise Bedene, ki ga v prihodnjem dvoboju čaka hrvaški kvalifikant Filip Veger.

Blaž Kavčič je brez pretiranih preglavic dobil prvi niz obračuna s Špancem Adrianom Menendezom Maceirasom, nato pa je moral v drugem nizu po zaostanku z 0:2 dvoboj predati zaradi zvina levega gležnja, ki ga je bolel tako zelo, da kajpak ni mogel nadaljevati. »Ogromno sem vložil v ta turnir. Bil sem tu že od četrtka, treniral po šest ur na dan in po daljšem obdobju nekoliko slabše igre sem začutil, da se vsa zadeva obrača na bolje. Žal je prišlo do te poškodbe in zelo sem razočaran. Čeprav moja mama pravi, da je vsaka stvar za nekaj dobra, ji zdaj tega res ne morem pritrditi. Skrbi me, kako bo jutri, saj me noga zelo boli,« je dejal Kavčič. Zanimivo, v enem dnevu so morali na portoroški podlagi zaradi predaj predčasno končati kar tri dvoboje, dva v posamični in enega v konkurenci dvojic.

V Portorožu nastopa tudi najboljši slovenski teniški igralec in prvopostavljeni nosilec Grega Žemlja, ki se bo jutri popoldne pomeril z rojakom Mikom Urbanijo. Jutri bo prav tako prvič na delu videti ameriškega študentskega prvaka Blaža Rolo.

Rezultati prvega kola (30.000 evrov)

Aljaž Bedene (Slo, 3) : Fabrice Martin (Fra) 7:6 (0), 6:0

Adrian Menendez Maceiras (Špa) : Blaž Kavčič (Slo, 14) 2:6, 2:0, predaja

Michal Konečny (Češ) : Tom Kočevar-Dešman (Slo) 6:3, 6:0

Flavio Cipolla (Ita, 6) : Mate Pavić (Hrv) 7:6 (3), 6:2

Uladzimir Ignatik (Blr, 7) : Vincent Millot (Fra) 6:2, 1:0, predaja

Andre Ghem (Bra) : Toni Androić (Hrv) 6:3, 6:3

Stephane Robert (Fra, 8) : Stepan Hotuljev (Rus) 6:4, 7:5

Filip Veger (Hrv) : Jevgenij Koroljev (Rus) 6:1, 6:4

Moške dvojice

Darren Walsh, Arnau Brugues-Davi (VB, Špa) : Gregor Breskvar, Jaka Kaplja (Slo) 6:2, 6:1

Marcelo Demoliner, Maximilian Neuchrist (Bra, Avs, 2) : Miha Mlakar, Tilen Žitnik (Slo) 6:3, 6:4

Marin Draganja, Mate Pavić (Hrv, 1) : Tom Kočevar-Dešman, Mike Urbanija (Slo) 6:1, 2:4, predaja

Aljaž Bedene, Blaž Rola (Slo) : James Cluskey, Fabrice Martin (Irs, Fra) 7:6 (3), 6:4

Karol Beck, Uladzimir Ignatik (Slk, Blr, 3) : Riccardo Ghedin, Claudio Grassi (Ita) 6:2, 6:4