Poškodba je Federerju pokazala, kakšno srečo je imel

Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer verjame, da se bo prihodnje sezono vrnil nared za napadalnejšo igro.

Objavljeno
28. julij 2016 00.29
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Basel – Slabše skorajda ne gre! Tako so v švicarskem časniku Blick pospremili novico, da je Roger Federer že konec julija končal sezono. To pomeni, da 34-letni teniški as iz Bottmingena ne bo izpustil zgolj olimpijskih iger v Rio de Janeiru, temveč tudi odprto prvenstvo ZDA, domači turnir Swiss Indoors v Baslu in prvič po 15 letih tudi veliki finale najboljše osmerice na neuradnem SP.

Federer bo poskušal letošnje leto, v katerem mu ni šlo po načrtih, zagotovo čim prej pozabiti. Začelo se je konec januarja v Avstraliji, kjer si je poškodoval meniskus v levem kolenu, zaradi česar je moral na operacijo. Ko se je aprila v Monte Carlu vrnil na igrišča, je razlagal, da se koleno obnaša drugače kot prej, kar kaže, da si v tistem obdobju še ni povrnil zaupanja v svoje telo.

Ni se torej še povsem »postavil« na noge, že mu je začel nagajati tudi hrbet. Zaradi bolečin je moral odpovedati svojo udeležbo na turnirju v Madridu in odprtem prvenstvu Francije v Parizu, vmes ga je v posteljo položila še gripa.

K predčasnemu koncu sezone ga je prisililo koleno, ki očitno še ni nared za dvoboje na najvišji ravni. Znova si ga je poškodoval v Wimbledonu. »Težko je, če moraš že tako zgodaj končati leto. A mi je ta nesrečen pripetljaj pokazal, kakšno srečo sem imel na športni poti, ker sem imel doslej tako malo poškodb,« je omenil švicarski zvezdnik, ki je še posebej obžaloval, da ne bo mogel zastopati svoje domovine v Riu.

Za Federerja bi bil to že peti nastop na olimpijskih igrah, s čimer bi bil teniški rekorder v posamični konkurenci. Za nameček se je kot milni mehurček razblinila želja, da bi v paru znova zaigral z Martino Hingis. V Braziliji bi prvič po letu 2001 spet skupaj stala na igrišču, na katerem sta se nameravala podati v lov na olimpijsko zlato med dvojicami. To bodo – če upoštevamo, da Roger ni več najmlajši – očitno ostale njegove neizpolnjene sanje.

Švica je tako čez noč ostala tudi brez moške dvojice v Riu, saj je tudi Stan Wawrinka ostal brez soigralca. »To je zelo žalostno zame in za vse nas, a najtežje je zagotovo za Rogerja. Že tako ali tako je za njim težka sezona, zato mu predvsem želim, da bo zdrav in pripravljen prihodnje leto,« se je Wawrinka oglasil iz Toronta po svoji zmagi nad Rusom Mihailom Južnijem v drugem krogu turnirja ATP 1000. »Igralci ga bomo zelo pogrešali, navijači prav tako. On je pač veličasten za tenis,« je še poudaril Wawrinka, ki se je skupaj s Federerjem na OI v Pekingu '08 veselil zlate lovorike v konkurenci dvojic.

Zmagovalca rekordnih sedemnajstih turnirjev za grand slam zdaj čaka daljše okrevanje. Kakor je zatrdil, ne bo prehiteval dogodkov. V karavano se bo vrnil šele takrat, ko bo njegovo koleno spet stoodstotno nared; prej ne. Toda njegova pot proti vrhu, na katerega se želi znova povzpeti, bo težja in bolj trnova kot kdajkoli predtem.

Vendar pa Federer verjame, da bo na začetku prihodnjega leta spet popolnoma zdrav in nared za napadalnejšo igro, kakor jo je sam imenoval. »Strast, ki v meni tli za tenis, dvoboje, turnirje in navijače, ne bo nič manjša,« je napovedal eden od najboljših teniških igralcev v zgodovini, ki ta čas na lestvici ATP drži tretje mesto za Srbom Novakom Đokovićem in Škotom Andyjem Murrayem.

A naj švicarski zvezdnik, ki bo 8. avgusta praznoval 35. rojstni dan, izžareva še takšen optimizem, je dejstvo, da se njegova kariera počasi bliža h koncu. »Morda bo do tega prišlo še precej hitreje, kot si sam danes predstavlja,« je svoje razmišljanje sklenil komentator Blicka.