Potres, kakršnih tam spodaj ni bilo veliko

Denis Istomin, ki na OP Avstralije nastopa s povabilom, izločil šestkratnega zmagovalca Novaka Đokovića.

Objavljeno
19. januar 2017 19.12
Saša Verčič
Saša Verčič
Melbourne – Denis Istomin je na OP Avstralije pripotoval s porazom v 2. kolu challengerja v Bangkoku proti Christianu Garinu, 211. z ATP. Novak Đoković je za uvod v sezono osvojil Doho, kjer je bil v finalu boljši od št. 1 Andyja Murraya. Včeraj je Uzbekistanec poskrbel za senzacijo in poslal Srba iz Melbourna domov.

Resda se lahko stvari v tenisu hitro obrnejo, igralci dobivajo nove priložnosti iz tedna v teden, a zmaga 117. igralca sveta Istomina nad šestkratnim zmagovalcem OP Avstralije (to je kar polovica od vseh Đokovićevih naslovov za veliki slam) je seveda nekaj povsem nepričakovanega. Gre za eno največjih teniških presenečenj zadnjih let, za eno največjih v zgodovini avstralskega slama sploh. Ne glede na to, da je Đoković po osvojitvi Roland Garrosa, ko je imel torej v rokah vse štiri najpomembnejše lovorike hkrati, močno padel. Z Doho je nakazal, da gre njegova krivulja spet navzgor, da je OP Avstralije turnir, na katerem se počuti še kako domače, pa je bila zanj prav tako pomembna okoliščina. Na drugi strani je Istomin eden tistih igralcev, ki se nekako vseskozi gibajo med challengerji in ATP, zato je bil na papirju popolni avtsajder. Za njim je celo najslabša sezona v karieri, saj je lani dobil zgolj štiri dvoboje na turnirjih ATP, nikdar dveh zapored, za mesto v glavnem žrebu OP Avstralije si je tako moral priigrati povabilo prirediteljev.

Je pa 30-letni Uzbekistanec res imel svoj dan, na koncu je bil še sam presenečen nad prikazano ravnjo igre, medtem ko so Noleta spet začeli loviti duhovi preteklosti. Za nameček je v drugi polovici lanske sezone izgubil avreolo nepremagljivosti, tako kot se je svojčas to zgodilo Rogerju Federerju in Rafaelu Nadalu. Tekmeci se ga ne »bojijo« več premagovati, Srb ne dobiva velik del dvobojev, še preden stopi na igrišče, s čudežnimi udarci se ne rešuje več iz skorajda povsem nemogočih položajev. Istominu je uspelo celo izničiti zaostanek z 1:2 v nizih, kar tudi ni mačji kašelj, po skoraj peturni srhljivki – že uvodna igra je denimo trajala 16 minut – pa je dosegel šele drugo zmago v karieri nad igralcem iz top 10. Ter poskrbel, da je Novak Đoković sploh prvič na velikih slamih izgubil proti tekmecu, ki ni član najboljše stoterice, ter da prvič po Wimbledonu 2008 enega od velikih turnirjev zapušča tako zgodaj.

Za slab dan v pisarni je Nole ocenil šokanten poraz, ki ga je sicer prenesel izjemno dostojanstveno, medtem ko se je Istomin veselil izpolnjene misije nemogoče. »Premagati Novaka v petih nizih je nekaj izjemnega. Nikdar si ne bi mislil, da se lahko z njim pet nizov kosam tako telesno kot psihično. Ta zmaga mi res pomeni veliko. Žal mi je sicer za Novaka, ampak danes sem res igral dobro,« je bil nad razpletom šokiran tudi zmagovalec, ki bi pred dvobojem vsakemu, ki bi mu napovedal, da bo premagal Đokovića, zabrusil: Mar si nor? A tudi pri njemu so se nekoč v zelo pomembni napovedi že zmotili, namreč da bržčas nikdar več mogel igrati tenisa. Pri 14 letih je bil udeležen v prometni nesreči, v kateri si je tako poškodoval nogo, da so zdravniki močno dvomili, da bo še kdaj v roko prijel lopar. Tri mesece je preživel v bolnišnici, po dveh letih se je vrnil na teniška igrišča in nato kaj kmalu tudi presedlal med teniške profesionalce. Vse to brez močne podpore mame in trenerke Klavdije ne bi šlo, na turneji ATP pa predstavljata precej nevsakdanjo navezo. »Dobro opravljeno delo,« so bile prve besede mame-trenerke po največji sinovi zmagi v karieri, vedoč, da je pred njim že jutri nova pomembna preizkušnja. In naloga, ki je večina avtsajderjev ne zmore opraviti: senzacijo nagraditi v naslednjih kolih.

Đokovićev izpad je seveda močno odprl spodnji del turnirske razpredelnice, kar bodo najbolje skušali unovčiti Grigor Dimitrov, Dominic Thiem, Miloš Raonić, seveda tudi Rafael Nadal itd.