Prepoznavni nasmeh ob prihodu v Avstralijo

Angelique Kerber, nemška športnica leta 2016, pred izzivom ubranitve lovorike v Melbournu – Dva tedna ležanja na Baliju.

Objavljeno
12. januar 2017 22.40
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Melbourne – Uvodni turnir za grand slam v pisani teniški sezoni vedno znova privablja prav posebno pozornost. S takšno se v teh dneh srečuje tudi Angelique Kerber, nemška športnica leta in branilka prestižne lovorike v Melbournu. Pri 28 letih uživa na 1. mestu svetovne lestvice in seveda upa, da bo še dolgo na vrhu.

Pa so bili tudi časi, ko se je kot po tekočem traku poslavljala od konkurence že po uvodnih dvobojih posameznih turnirjev, nikakor ni našla poti iz krize, pri svojih 23 letih je takrat razmišljala, da bi prekinila športno pot in se posvetila manj stresnemu poklicu fizioterapevtke. »Potovati po svetu brez družine in prijateljev in doživljati poraz za porazom – tistega črnega leta 2011, predvsem po spodrsljaju v Wimbledonu, sem res razmišljala o koncu kariere. Toda nato sem se enkrat zbudila in si dejala - grem naprej! Premlada sem še za slovo, preveč sem vložila za prihod na profesionalno teniško raven, da bi se ji zdaj kar odrekla,« se je spominjala v velikem novoletnem intervjuju za Frankfurter Allgemeine Zeitung, ugledni nemški dnevnik. Večkrat je o svoji krizi pripovedovala tudi drugim, a po imenitni zadnji sezoni navzočim vedno znova ponuja precej bolj nasmejan obraz kot takrat, pred petimi leti.

Sploh v domovini kot tudi na sosednjem Poljskem, kjer v deželi svojega očeta rada preživlja dragocene trenutke prostega časa, uživa ugled prav simpatične sogovornice. »Včasih bo pač morala kdaj tudi odkloniti vabilo na kakšno srečanje ali prireditev, vseeno pa bo vedno za vse, ki jo poznamo, ostala tista naša prisrčna Angie,« so zapisali v največji srednjeevropski deželi, ko so jo v predprazničnih decembrskih dneh razglasili za najboljšo športnico Nemčije. In če kdaj razplet pri takšnem izboru tudi preseneča ali pa je zaradi izjemne konkurence, kar v nemškem prostoru sploh ni nemogoče, nepredvidljiv, tokrat ni bilo nikakršnih dvomov: zmagovalka Melbourna in New Yorka, finalistka Wimbledona ter sklepnega turnirja sezone v Singapurju in sploh št. 1 ženske svetovne teniške lestvice je potrdila vlogo favoritinje in se tako razveselila naslova najboljše v deželi.

Toda prav veliko oddiha, tako kot pravzaprav sleherni akter v svetovnem teniškem cirkusu, ni imela, resda si je pa privoščila 14 dni izjemnih počitnic na Baliju. »Bili so dnevi, ko sem se prepustila popolnemu brezdelju, ležala sem in ležala …« se spominja, a zdaj po uvodnih ogrevalnih preizkušnjah v Brisbanu in Sydneyju že nestrpno pričakuje začetek nove velike zgodbe v Melbournu. »To bo zame pač vedno posebno mesto. Ne bom pozabila tistih norih občutkov, ko se ti z zadnjo žogico ponudi priložnost za prvo zmago dotlej na turnirju za grand slam,« je povedala ob prihodu v Avstralijo. Dobro se zaveda, da ji lovorike ne bo lahko braniti. A športna želja za leto 2017, v katerem bo že naslednji teden praznovala 29 let, je jasna: »Ostati dolgo, kolikor bo le mogoče, na 1. mestu lestvice WTA.«