Pripravljena za novo poglavje v karieri

Tenis: Po porodu se vrača Viktorija Azarenka, nekdanja prva igralka sveta.

Objavljeno
20. junij 2017 22.39
Saša Verčič
Saša Verčič
Palma de Mallorca – Veliko pompa je pospremilo vrnitev Marije Šarapove po dopinškem suspenzu, precej manj pa še ene nekdanje številke 1, Viktorije Azarenka. Belorusinja je sprva načrtovala, da bo prvič po porodu zaigrala na severnoameriški turneji pred OP ZDA, a ji je šlo tako dobro, da se je odločila že za travnati del sezone, začenši z Majorko.

Potem ko je na porodniški dopust odšla Serena Williams, so se postopoma na igrišče vrnile tri nekdanje zmagovalke turnirjev za veliki slam. Najprej Šarapova, nato Petra Kvitova, ki je bila žrtev roparja, zdaj pa še Azarenka. Turnir na Majorki (Riso Ozaki je premagala s 6:3, -:-) je njen prvi, odkar je lani izgubila v 1. kolu Roland Garrosa, sredi julija je oznanila, da je noseča, decembra pa rodila sina Lea. Zdaj začenja novo kariero z dodano vrednostjo, saj bo ob otroku zanjo vse dobilo večji pomen.

»Pripravljena sem za novo poglavje v karieri. Moje življenje se je s sinom obrnilo za 180 stopinj, tekmovalni duh pa me ni zapustil, še več, zdi se mi, da se je še okrepil,« opozarja zmagovalka 20 turnirjev WTA, med njimi tudi dveh OP Avstralije, leta 2012, 2013, na preostalih treh največjih turnirjih pa je bila finalistka (OP ZDA) in polfinalistka (Roland Garros, Wimbledon).

Zavoljo velike želje po tekmovanju se je tudi vrnila prej, kot je sprva načrtovala. »Naveličana sem bila samo treniranja. Ni pa bilo glavno vprašanje telesne pripravljenosti, ampak ali sem psihično nared, da se vrnem v tekmovalni cirkus z vsemi potovanji, ali se želim prilagajati temu,« pravi Azarenka, ki je med kariero že imela nekaj daljših premorov zaradi poškodb, seveda pa je zgodba z nosečnostjo povsem drugačna. Prvo prinaša veliko razočaranje, drugo veselje in tako se je bilo veliko lažje pripraviti za »come-back«, na nadaljnjo kariero bi lahko vplivalo zelo blagodejno. »Veliko časa je bilo za treninge, za uvajanje novih stvari, ki jih sicer med sezono ne moreš. Delala sem na spremembi tehnike, biomehaniki, krepila telo, da bo čim bolj odporno na poškodbe. Zdaj tudi veliko bolje izkoriščam čas na trening. Če je bilo prej veliko pogovorov in smeha, se zdaj takoj lotim dela, na voljo imam omejen čas in treba ga je izkoristiti kar najbolje. Tenis imam izjemno rada, ni pa več vse v mojem življenju,« o spremembah pravi 27-letnica ter dodaja, da ima zdaj dve povsem ločeni življenji: »Ko sem na igrišču, se maksimalno trudim, nato pa tenis povsem odmislim. V preteklosti je bilo težko, saj sem se doma pogovarjala o tenisu, ga gledala ali pa preverjala rezultate na internetu. Zdaj pa ob Leu zlahka pozabim na to, saj si želim po treningu zgolj preživljati čas z njim, brati knjige in plavati v bazenu.«

Azarenka upa, da bo ponovila zgodbo Kim Clijsters, ki je po porodu osvojila tri od skupno štirih naslovov za veliki slam. »Čutim, da še nisem izkoristila vsega potenciala, veliko še lahko napredujem in mislim, da so lahko moji rezultati še boljši, kot so bili,« namreč napoveduje Belorusinja, od letos varovanka Michaela Joyca, nekdanjega trenerja Marije Šarapove, pri čemer ji gre stanje v ženskem tenisu za hiter ponovni vzpon na vrh vsekakor močno na roko. Ob tem se Azarenka tudi že veseli, da se bo v prihodnji sezoni merila še z eno novopečeno mamico, Sereno Williams, ki te dni, četudi že visoko noseča, še vedno redno trenira ... »Ko sem slišala, da je Serena noseča, sem bila seveda vesela zanjo, a hkrati žalostna, ker sem mislila, da se ne bova nikdar več pomerili. Zares izjemno, da se bo vrnila in upam, da bova še čim večkrat zaigrali ena proti drugi,« se nadeja Vika, ki je sicer izgubila 17 od 21 dvobojev z Williamsovo, a je bilo kar nekaj porazov zelo tesnih.