Prirejanje rezultatov javna skrivnost

Za BBC o močno razširjenih stavah na turneji spregovoril nekdanji igralec.

Objavljeno
20. januar 2016 19.48
Saša Verčič
Saša Verčič

Melbourne – Po številnih presenečenjih drugi dan teniškega OP Avstralije je bilo včeraj v Melbournu veliko bolj mirno, še naprej pa močno odmeva afera s prirejanjem rezultatov. Za BBC je tako precej podrobnosti razkril nekdanji igralec iz Južne Amerike, številni pa so se pridružili pozivu Rogerja Federerja, da se razkrijejo imena.

Naj si pri ATP še tako želijo, da bi stvari čim prej potihnile, se to ne bo zgodilo. Oglasil se je namreč tudi britanski premier David Cameron, sicer rekreativni igralec in teniški navdušenec, ter se zavzel za preiskavo, parlamentarna komisija pa naj bi tudi zaslišala člane enote, ki se bori za ohranjanje poštenosti v tenisu (TIU) in katere baza je v Londonu. Ne glede na to, da so se nekateri igralci ob aferi odzvali, kot da prvič slišijo za možnost prirejanja izidov – mimogrede, lani je bilo v tenisu sumljivih trikrat več dvobojev kot v vseh ostalih panogah skupaj –, pa je bolj ali manj jasno, da gre za močno razširjeno problematiko. Pri čemer sploh ni nujno, da gre za »prodane« celotne dvoboje, pri stavah v živo je namreč možno staviti že takorekoč na vsako malenkost.

Za BBC je tako spregovoril eden od nekdanjih igralcev, ki ni želel biti imenovan, pojasnil pa je, da je prirejanje rezultatov nekaj povsem vsakdanjega, da imajo nekaj masla na glavi tudi nekateri člani elite ter da nečednosti še zdaleč niso omejene zgolj na turnirje nižje ravni, kot je doslej veljalo prepričanje. »To je skrivnost, za katero vsi vemo, a o njej ne govorimo, ampak delamo naprej,« je dejal nekdanji igralec, ki je letos presedlal med trenerje. Stavniške posle naj bi obvladovale tri skupine, igralcem se plačuje z gotovino, bančnih transakcij ni. »Vsi vemo, kdo se s tem ukvarja in kdo ne. Kot igralec pač veš, kdaj tekmec namenoma stori napako, kdo se trudi, kdo ne. Odgovorni vedo, za koga gre, in če bi hoteli, bi vsemu lahko naredili konec danes. Povsem preprosto, a to ni v njihovem interesu,« je še dodal ter pojasnil, da bi bilo prirejanja rezultatov veliko manj, če bi lahko od tenisa normalno živelo več igralcev.

Da je vse skupaj javna skrivnost, je s svojim čivkom potrdil tudi Andy Roddick (»Sporočilo, ki sem ga dobil od nekdanjega igralca: koliko od 16 igralcev, vpletenih v stave, bi lahko imenovala? Jaz mislim, da vsaj 8, 9.«), sicer pa so se številni pridružili pozivu Rogerja Federerja, naj se objavijo imena, da bo jasno, kdo je vpleten. »Potrebujemo dejstva, ne domneve,« pravi Martina Navratilova. »Upam, da bo prišlo do ukrepanja, ker nas pač svet zdaj opazuje. Moramo razkriti imena,« je pritrdila Mary Jo Fernandez, Patrick McEnroe pa je dejal: »Vedeli smo, da se to dogaja na nižjih ravneh, zdaj pa je položaj povsem drugačen. Kjer je dim, je tudi ogenj. To je zelo glasen klic k prebujanju.« Zanimivo sicer, da je Federer pred dnevi dejal, da bi bil zelo presenečen, če bi bili med grešniki tudi igralci iz elite, medtem ko je Andy Murray dejal: »Ne, ne bi bil.« Včeraj se je moral na novinarski konfereneci spet »zagovarjati« Novak Đoković, in sicer za poraz v Parizu leta 2007 proti Fabriceu Santoroju, v katerem je bilo videti, da se ne trudi na vso moč ...

Na melbournskih igriščih pa se je stanje umirilo. Resda je izpadla 6. nosilka Petra Kvitova, od katere je bila boljša Daria Gavrilova, a Čehinja ima spet zdravstvene težave, zaradi bolezni se je denimo vdala na prvem turnirju, v Shenzhenu, in naslednjega, v Sydneyju, odpovedala. Ženski tenis pa ima od včeraj novo rekorderko po številu doseženih asov v enem dvoboju. To je Kristina Pliškova, a 31 neubranljivih servisov ji ni prineslo zmage, ugnala jo je Monica Puig … Pri moških sta Đoković in Federer zanesljivo napredovala, se pa jutri v 3. kolu obetata dva zelo zanimiva dvoboja. Federer se bo namreč pomeril z Grigorjem Dimitrovom, 6. nosilca Tomaša Berdycha pa bo izzval domači up Nick Kyrgios. S. V.