Prvi slovenski lopar proti Izraelcem bo Rola

Slovenska teniška reprezentanca se bo potegovala za napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino.

Objavljeno
01. april 2014 17.03
bsa/TENIS
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Portorož - Slovenska teniška reprezentanca se bo ta konec tedna v Portorožu pomerila z Izraelom in se potegovala za napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino Davisovega pokala. Glavni adut sicer oslabljenih Slovencev bo Blaž Rola.

V normalnih okoliščinah bi bila Slovenija v dvoboju z Izraelci izraziti favorit, saj ima znotraj prvih 150 mest na teniški lestvici ATP tri tenisače, medtem ko ima Izrael le enega. A realnost je drugačna, saj se je 113. igralec sveta Aljaž Bedene reprezentančnemu nastopu odpovedal, Blaž Kavčič (121.) se šele vrača po poškodbi, Grego Žemljo (154.) pa že eno leto spremljajo zdravstvene težave. Četrti član Slovenije je tako Janez Semrajc (307.). 

23-letni Blaž Rola (118.) je ob vseh težavah največje slovensko upanje za morebitno zgodovinsko uvrstitev v kvalifikacije za nastop med šestnajstimi najboljšimi reprezentancami na svetu. Ptujčan je v Portorož prispel direktno s turneje po Srednji Ameriki, naporna pot pa mu je vzela 36 ur. »Zame je velika čast igrati za slovensko reprezentanco. Ko sem na novinarski konferenci sedel poleg kapetana kot prvi igralec reprezentance, sem se šele zavedel odgovornosti in časti. Vseeno se ne počutim kot »top« član ekipe. Grega (Žemlja) in Blaž (Kavčič) sta toliko naredila za to reprezentanco, da sta brez dvoma veliko pred mano. Sem v odlični formi in naredil bom vse, da se uvrstimo v nadaljnji krog,« je povedal Rola. 

Kavčič začel s treningi

Kapetan Slovenije Blaž Trupej še ne ve, na katere igralce bo konec tedna sploh lahko računal, jasno je le, da je Rola v odlični formi, zato njegov status ni vprašljiv. Kar se tiče drugega igralca za dvoboje posameznikov, pa se bo kapetan odločil v četrtek pred žrebom ali celo v petek uro pred dvobojem. 

Še posebej delikatno je stanje Kavčiča, ki je danes odigral šele prvi niz za trening. »Komaj 16 dni je od operacije. Nihče ni verjel, da bom tako hitro okreval, toda naredil sem vse, kar je bilo v moji moči, da se čim prej vrnem na igrišča. Bolečina je še prisotna, toda ni tako huda, da ne bi mogel igrati. Dejstvo pa je, da moram zdaj začeti praktično z ničle, saj sem dva tedna samo ležal v postelji,« je na novinarski konferenci v Portorožu povedal Kavčič. Od njegovega (ne)nastopa bo v Portorožu odvisno veliko, a je 27-letni Ljubljančan glede okrevanja optimističen: »Prepričan sem, da bom v prihodnjih dneh dobro treniral in bil morda konec tedna pripravljen za en dvoboj.«

Izraelci nad Slovence z najboljšimi igralci

Ob vprašljivem Kavčiču se še toliko bolj pozna izostanek najboljšega slovenskega tenisača Aljaža Bedeneta, čigar odpovedi so v slovenskem taboru postale že stalnica. V nasprotnem, Izraelskem, se s tovrstnimi težavami ne srečujejo. »Igrati za izraelsko reprezentanco je velika čast za vsakega igralca in ni se še zgodilo, da bi kdaj kdo odpovedal udeležbo brez tehtnega razloga. Jaz igralcem samo pošljem kratko telefonsko sporočilo, kdaj in kje se dobimo,« je povedal selektor izraelske ekipe Eyal Ran, ki največ upov polaga v trenutno 61. igralca sveta Dudija Selo. Drugi igralec, ki bo nastopil v dvoboju posameznikov je Amir Weintraub (206.), preostala dva člana, Jonathan Erlich in Andy Ram, pa sta specialista za igro dvojic.

Prvi dvoboj v Portorožu se bo na peščenem igrišču številka 9 začel v petek ob 11. uri, dvojice so na sporedu v soboto ob 14. uri, v nedeljo pa se bo znova začelo ob 11. uri.