Rafael Nadal ekspresno stvari spet postavil na svoje mesto

Španca Rafaela Nadala od 1. mesta na svetovni lestvici ob koncu sezone loči le še ena zmaga.

Objavljeno
06. november 2013 10.20
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
London – Premagati Rafaela Nadala dvakrat zapored je bolj kot ne misija nemogoče – če nisi ravno Novak Đoković – in to je na svoji koži občutil tudi David Ferrer. Potem ko je slednji dobil sobotni polfinale v Parizu, mu je prvi igralec sveta vrnil z obrestmi: na veliko pomembnejšem turnirju, mastersu osmerice, ga je po le 74 minutah igre ugnal s 6:3, 6:2.

David Ferrer je v Parizu prekinil niz kar devetih zaporednih porazov proti silovitejšem rojaku in veliko presenečenje bi bilo, če bi Nadala ugnal še drugič v le nekaj dneh. In res je Rafa stvari kaj hitro spet postavil na svoje mesto, včerajšnji dvoboj pa je bil povsem drugačen od sobotnega. Ferrer, znan tudi kot Zid, ker vrne tako rekoč vsako žogico, tokrat ni upravičil svojega vzdevka, delal je veliko več neizsiljenih napak (kar 33), njegove žogice niso bile tako dolge, udarci ne tako močni, servis ni bil blesteč in tako seveda ni mogel narekovati ritma, kot ga je v pariškem polfinalu. Ga je pa Nadal, ki je odigral boljšo partijo, veliko bolje se je gibal, pred 17.000 gledalci v areni O2 se je zdel še dodatno motiviran in njegova zmaga bi bila lahko celo še bolj prepričljiva, saj je v drugem nizu vodil že s 5:0.

»Z Davidom ni noben dvoboj lahek, nenazadnje gre za tretjega igralca sveta. V Parizu je odigral bolje od mene, danes pa sem bil boljši jaz. Bil sem mirnejši, naredil nekaj taktičnih sprememb in David ni mogel tako zlahka dosegati 'winnerjev'. Zelo sem vesel, da sem turnir začel z zmago, saj sem po sobotnem porazu potreboval dober rezultat za okrepitev samozavesti,« si je ob dobrem štartu oddahnil Nadal, ki je moral lani zavoljo poškodbe masters izpustiti. »Na TV sem si ogledal nekaj dvobojev in vse skupaj me je dodatno spodbudilo, da sem delal še bolj zavzeto, da sem lahko letos spet tu,« je priznal Nadal, za katerega je prav osvojitev sklepnega turnirja eden od ciljev, ki ga še ni dosegel. In vprašanje je, če ga sploh bo kdaj, glede na to, da se igra v zanj najtežjih razmerah – v dvorani in na trdi podlagi. Tudi zavoljo tega se zaveda, da ga v predtekmovalni skupini čaka še težko delo, saj so Stanislasu Wawrinki in Tomašu Berdychu okoliščine nekoliko bolj pisane na kožo, seveda pa je kakovost še vedno močno na Špančevi strani.

Nadal se je telesno nezahtevnega dvoboja s Ferrerjem razveselil toliko bolj, saj bo spet nastopil že danes, in to spet v popoldanskem terminu (ob 15. uri), v dvoboju s Stanislasom Wawrinko pa bi si že lahko dokončno zagotovil 1. mesto na lestvici ATP ob koncu leta, kar mu je doslej uspelo dvakrat: 2008. in 2010. »Seveda bi sezono raje končal na 1. mestu kot ne, pa vendarle to ni več moj cilj. Leta 2008 je vsekakor bil, saj je to potrebno za veliko kariero in škoda bi bilo, če mi ne bi uspelo. Zdaj sem to dosegel že dvakrat in četudi bi še enkrat, to ne bi spremenilo mojega pogleda na kariero. Zdaj je želja le, da sem zdrav in tekmovalen, da osvajam turnirje,« pravi Nadal, ki za največji dosežek šteje prav letošnjo vrnitev po sedemmesečni odsotnosti.

V drugem današnjem dvoboju (21) se bosta v skupini A pomerila poraženca uvodnega kola Ferrer in Berdych, kar pomeni, da skupina B, v kateri sta se sinoči v »derbiju« uvodnega kola pomerila Roger Federer in Novak Đoković – ta je medsebojni dvoboj dobil s 6:4, 6:7, 6:2 – počiva. To bo še kako prav prišlo vsem igralcem, ne le Švicarju in Srbu, ampak tudi Richardu Gasquetu in Juanu Martinu del Potru, ki sta se v ponedeljek zvečer borila poltretjo uro. Argentinski velikan, vendarle eden od favoritov, je imel zares nepričakovano veliko dela s francoskim tekmecem, v partiji z več zasuki se je na koncu veselil zmage s 6:7 (4), 6:3, 7:5.