Rafael Nadal preživel in postal nevaren

Tenis: Španec šele drugič po letu 2011 v 2. tednu Wimbledona. Danes Hercogova.

Objavljeno
07. julij 2017 23.22
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Če Rafael Nadal »preživi« prvi teden Wimbledona, potem bo resno v igri za naslov. Takšno je bilo precej splošno prepričanje pred začetkom tretjega teniškega turnirja za veliki slam v sezoni, na katerega je Španec pripotoval z jubilejno deseto pariško zmago, a brez odigranega dvoboja na travi. Ne le, da je Rafa preživel uvodni teden, navdušil je!

Odkar je leta 2011 izgubil v finalu proti Novaku Đokoviću, je Nadal le še enkrat igral v drugem tednu Wimbledona, leta 2014, ko ga je nato takoj v osmini finala ugnal Nick Kyrgios. Za Španca so postali uvodni dnevi na angleški travi sila nevarni, kar dvakrat je izpadel v 2. kolu, enkrat v prvem. Letos se je zdelo, da bi bilo lahko drugače, uganka pa je bil njegov prehod na novo podlago, potem ko je po pariškem zmagoslavju odpovedal edini predvideni turnir na travnati podlagi, v Queen'su. A že uvodni dvoboj proti Johnu Millmanu je pokazal, da je Španec tudi v Londonu v odlični formi, kar je nato potrdil še proti Donaldu Youngu, predvsem pa včeraj proti Karenu Hačanovu, za katerega je veljalo, da bo zelo resen preizkus Rafovih možnosti. Gre za člana takoimenovane naslednje generacije, »razbijaški« tenis Špancu načeloma ni pogodu, a 21-letnik, za katerega so številni prepričani, da je pred njim zelo svetla prihodnost, bo moral na odmeven rezultat še počakati.

Da na osrednjem wimbledonskem igrišču takšnim igralcem ni lahko, je potrdil uvodni niz, ki ga je Nadal dobil v 23 minutah, dvakrat toliko je potreboval za drugega, prava borba se je razvnela le v tretjem. V tem je imel Hačanov tudi priložnost za osvojitev niza, ki je ni izkoristil in v nadaljevanju je Rafa osvojil še 28. niz zapored, začenši s 1. kolom Roland Garrosa.

»Niz in pol sem igral zelo, zelo dobro, potem je postalo težje, a proti takšnemu tekmecu je lahka zmaga nemogoča,« je ocenil drugi igralec sveta, za katerega je iz kraljevske lože pesti stiskal tudi rojak, golfist Sergio Garcia – v zelenem suknjiču, ki ga je dobil za zmago na mastersu v Augusti. Naslednji Špančev tekmec bo v ponedeljek – jutri je seveda tradicionalno prosta srednja nedelja – Gilles Müller, ki je v treh nizih izločil Aljaža Bedeneta.

Pri ženskah je za presenečenje poskrbela mlada Hrvatica Ana Konjuh, ki je za prvi preboj v osmino finala Wimbledona izločila osmo nosilko Dominiko Cibulkovo. Potem ko sta izpadli dve glavni favoritinji na stavnicah, Karolina Pliškova in Petra Kvitova, si je tretja, Johanna Konta, vendarle zagotovila drugi teden. Tako ostaja veliki domači up za prvo britansko žensko zmago po letu 1977 in Virginii Wade. V igri za pariško-londonski dvojček pa je še vedno Jelena Ostapenko, ki je celo prva igralka po letu 2012 (Viktorija Azarenka), ki si je po premierni zmagi za grand slam na naslednjem velikem turnirju zagotovila vsaj osmino finala. Pred Azarenko je to leta 2006 uspelo Amelie Mauresmo, praviloma se sicer igralke težko takoj soočijo z velikim uspehom ...

Medtem ko je turnir ženskih dvojic Katarina Srebotnik skupaj z Abigail Spears razočarano končala že v prvem kolu, se je med najboljših 16 skupaj z Mario Jose Martinez Sanchez prebila Andreja Klepač. Slovensko-špansko navezo čaka zdaj težka naloga, saj bosta naslednji tekmici drugi nosilki, Jelena Makarova in Jelena Vesnina.

Danes pa čaka težko delo za osmino finala Polono Hercog, ki bo prvič nastopila v 3. kolu Wimbledona, pomerila pa se bo z izkušeno Svetlano Kuznjecovo. Edini medsebojni dvoboj doslej sta odigrali leta 2014 v Washingtonu na trdi podlagi, v dveh nizih pa ga je prepričljivo dobila Rusinja, sicer nekdaj že dvakratna zmagovalka turnirjev za veliki slam, OP ZDA 2004 in Roland Garrosa 2009.

»Zdaj je položaj povsem drugačen, gre za veliki slam in za travnato podlago. Za mano je veliko dvobojev in mislim, da se lahko zgodi marsikaj. Upam, da bom lahko prikazala svojo najboljšo igro,« si je Hercogova zaželela pred uvodnim dvobojem dneva na igrišču št. 12 (začetek ob 12.30 po srednjeevropskem času).