Rafael Nadal spet ujel rekordni ritem

Španski as še devetič osvojil Barcelono in se na peščeni podlagi z 49 lovorikami izenačil z Guillermom Vilasom.

Objavljeno
24. april 2016 23.30
Saša Verčič
Saša Verčič

Barcelona – Lani z le eno zmago na evropskem pesku, letos je vpisal že dve. Rafael Nadal je po Monte Carlu osvojil še teniški turnir v Barceloni, na obeh je dosegel po deveti naslov in se včeraj z uspehom v katalonski prestolnici na 1. mestu lestvice najuspešnejših na peščeni podlagi z 49 lovorikami izenačil z Guillermom Vilasom.

Nadal v slab(š)i lanski sezoni ni pisal rekordov, letos je že spet vse drugače. Potem ko je pred dvema letoma na Roland Garrosu kot prvi igralec v odprti eri posamezni turnir osvojil devetkrat – Roger Federer je osemkrat zmagal v Halleju, Vilas pa v Buenos Airesu –, je od včeraj na vrhu s trojčkom, ki ga sestavljata torej še Monte Carlo (serija masters) in Barcelona (serija 500). Tako kot je bilo pariških 9 izjemnih, sta prav takšna tudi dosežka iz monaške kneževine in Katalonije. Sploh glede na okoliščine, saj je Nadal, čigar naziv peščenega kralja je bil že močno vprašljiv, osvojil dva zaporedna turnirja. V Barceloni se je na tron vrnil po dveh zares slabih letih, saj ga v Španiji ni premagoval Novak Đoković ali kakšen drug tekmec primerljive ravni, ampak je predlani izgubil proti Nicolasu Almagru, lani pa proti Fabiu Fogniniju, ki mu je bil sploh trn v peti velik del sezone.

Letos ga je zanesljivo ugnal v četrtfinalu, tako kot pač vse druge tekmece, tudi dvakratnega zaporednega zmagovalca Keija Nišikorija v finalu, ob tem pa se ni razveselil le rekordne devete lovorike v Barceloni (še v letih 2005–2009 in 2011–2013), ampak tudi skupno 49. na pesku ter se s tem izenačil z Vilasom. Pri čemer je sicer Špančeva peščena statistika veliko boljša od Argentinčeve, saj je Nadalov izkupiček zmag in porazov 358:32 (91,8 odstotka), Vilasov 659:162 (80,3), med 49 lovorikami je pri Rafi kar 9 pariških (pri Vilasu 1), najdaljši niz zmag pri Nadalu je bil 81 dvobojev, pri Vilasu pa 53.

Nadal se je z drugo lovoriko v dveh tednih zavihtel tudi na 2. mesto na lestvici, ki šteje zgolj letošnje rezultate (2300 točk), po tednu dni premora pa se bo elita zbrala na turnirju iz serije masters v Madridu.

Berankis še drugič boljši od Žemlje

April pa je prinesel boljše rezultate tudi Gregi Žemlji. Resda na nižji ravni, torej na turnirjih iz serije challenger, pa vendarle. Še drugi teden zapored je namreč Gorenjec igral v finalu, po Gwangjuju še v Nanjingu, danes bo na svetovni lestvici spet najvišje uvrščeni Slovenec, vrača se med 150 najboljših na svetu. »Iz tekme v tekmo gre bolje. V Azijo sva šla po čim več točk za svetovno lestvico in po zasuk v igri, uspelo je, pri čemer se dveh finalov nisva nadejala, pričakovanja sva presegla,« je ocenil Žiga Janškovec, trener Grege Žemlje, ki je pred dobrim tednom dni igral v finalu na betonu, včeraj na pesku. Prehod mu torej ni povzročil nikakršnih preglavic.

»Prvi dvoboj na pesku je odigral relativno slabo, a pač tekmec ni bil tako kakovosten, potem se je navadil, nenazadnje pa so tudi ostali prišli na pesek z neke druge podlage,« pojasnjuje Janškovec, ki je bil najbolj zadovoljen s predstavo svojega varovanca v prvi včerajšnji partiji. V soboto je namreč vreme preprečilo polfinale, tako da je nedelja prinesla dvojni spored in Žemlja je najprej s 6:4, 6:4 ugnal Aleksandra Nedovjesova, v finalu je bil Ričardas Berankis boljši s 6:3, 6:4. Litovec ga je tako ugnal še v drugem zaporednem finalu … »Grega je imel malce smole, ker je polfinale odigral na drugem igrišču kot finale, razlika je bila kar opazna, medtem ko je Berankis oba dvoboja na istem. Nekaj prednosti je tako vsekakor imel, je pa odigral odlično. Če sta bila v prvem finalu oba živčna, je bil drugi na veliko višji ravni. Če bi Grega pred tednom dni odigral tako, kot je danes, bi gotovo osvojil turnir,« je še ocenil Janškovec, potem ko se je z varovancem že preselil na novo prizorišče, na challenger v Anning.

To bo povsem nova zgodba, saj gre za mesto na veliki nadmorski višini, ne glede na to, da je Žemlja četrti nosilec (v 1. kolu se bo pomeril z Miljanom Zekićem), pa Janškovec ne izključuje niti možnosti za zgodnejši poraz. V tem primeru bi prizorišče izkoristil za trening, v preteklosti se je pač že zgodilo, da je po Anningu zaigral zelo dobro …