Ranljivi Đoković nova velika priložnost za Murraya

V ponedeljek začetek dvobojev v glavnem žrebu OP ZDA, Škot prvi moški favorit. Porazne kvalifikacije Slovencev.

Objavljeno
25. avgust 2016 00.43
Posodobljeno
25. avgust 2016 12.00
Andy Murray, of Britain, reacts during his match against Milos Raonic, of Canada, in the semifinals of the Western & Southern Open tennis tournament, Saturday, Aug. 20, 2016, in Mason, Ohio. (AP Photo/John Minchillo)
Saša Verčič
Saša Verčič

New York – Novak Đoković bo resda prvi nosilec tudi na odprtem teniškem prvenstvu ZDA, ki se z dvoboji glavnega žreba začne v ponedeljek, a po velikem zmagoslavju na Roland Garrosu srbski teniški as ni v takšni formi, kot je bil pred zaokroženim kariernim velikim slamom. Zato je prvi favorit »US Opna« Andy Murray, ki v takšni vlogi še ni igral, četudi je osvojil že tri velike naslove.

Roger Federer, Rafael Nadal in Đoković so pred začetkom največjih štirih turnirjev vedno znova imeli vloge favoritov št. 1, ne glede na to, da je tudi Murray član velike četverice. A tokrat je položaj drugačen, Federerja pač ne bo zaradi poškodbe, Nadal je sicer na OI prikazal veliko več od pričakovanj, a njegova zmaga bi bila vseeno veliko presenečenje, medtem ko nad prvim igralcem sveta visi oblak dvoma, kaj se z njim dogaja, tako ranljiv se ni zdel že zelo dolgo časa.

Po porazu v 3. kolu Wimbledona proti Samu Querreyju je izgubil v 1. kolu OI (resda proti kasnejšemu finalistu Juanu Martinu del Potru), nato pa zaradi težav z zapestjem odpovedal nastop na mastersu v Cincinnatiju, edinem iz te serije, ki ga še ni osvojil …

In medtem je Murray nizal zmago za zmago, pri 22. ga je v finalu Cincinnatija ustavil Marin Čilić, to je bil Škotov najdaljši niz v karieri. Dve veliki lovoriki – Wimbledon in OI, na katerih je kot prvi v zgodovini ubranil naslov med posamezniki – sta potrdili, da je najbolj »vroč« igralec ta čas. In če se spomnimo, da je svoj prvi naslov za veliki slam na OP ZDA vpisal le nekaj mesecev po zmagi na domačih OI … »To je bil izjemen niz, žal se je končal, mislim pa, da zdaj igram svoj najboljši tenis. V preteklosti se takšnemu dosežku nisem niti približal, za mano je res dobro obdobje,« ocenjuje Murray, ki se je v Riu de Janeiru le nekaj ur po hudi finalni bitki usedel na letalo in poletel v Cincinnati, v takšnih okoliščinah je bil njegov rezultat še vedno odličen.

»Seveda si razočaran, ko izgubiš finale, a to je bil še vedno zelo pozitiven teden. Mentalno se počutim odlično in vsekakor se že veselim New Yorka,« se dobro zaveda, v kakšnem položaju se odpravlja v Veliko jabolko Murray, ki je od maja nanizal kar sedem zaporednih uvrstitev v finale. Če bo nadaljeval v takšnem slogu, bi sčasoma lahko ogrozil tudi Đokovića na vrhu svetovne lestvice.

Resda ima ta čas Srb še več kot 5000 točk prednosti, a to se lahko tudi kaj hitro obrne, saj je Nole lani od New Yorka naprej osvojil vse turnirje, na katerih je igral (ob OP ZDA še dva turnirja iz serije masters, sklepni turnir osmerice in nekoliko manjši Peking), Murray je bil veliko manj uspešen, za začetek je že v New Yorku izpadel v osmini finala … »Đokovićeva stalnost rezultatov traja že več kot leto, pri meni gre za zdaj za štiri mesece in moral bom najti način, kako v takšnem slogu še nadaljevati,« se izziva zaveda Murray.

Medtem ko se glavni turnir začne v ponedeljek (jutri bodo prireditelji opravili žreb), pa na OP ZDA že potekajo kvalifikacije, za Slovence – porazno. Že prvi dan so namreč izpadli Dalila Jakupovič, ki je debitirala na tej ravni in njen poraz ni presenetljiv, Blaž Rola, čigar zelo slaba sezona se nadaljuje, saj v treh kvalifikacijskih poskusih (v Wimbledon se sploh ni odpravil) na grand slamih ni dosegel niti ene zmage, in Grega Žemlja. Poraz slednjega je še posebej presenetljiv, saj ga je s 4:6, 6:4, 6:4 ugnal 167. igralec sveta Darian King iz Barbadosa. Slab vtis je za zdaj nekoliko popravil le Blaž Kavčič, ki je v 1. kolu s 7:5, 7:6 (2) ugnal Austina Krajicka, a pot do glavnega žreba je še dolga, danes se bo pomeril s Stevenom Diezom.