Raonić čakal pet let in vendarle dočakal

Kanadčan v petih nizih ugnal Wawrinko.

Objavljeno
25. januar 2016 18.44
Saša Verčič
Saša Verčič

Melbourne – Vse od OP Avstralije 2011, kjer je ugnal Mihaila Južnega, je Miloš Raonić čakal na zmago nad tekmecem iz svetovne deseterice na teniških turnirjih za veliki slam. V Melbournu jo je le dočakal, ko je premagal Stana Wawrinko, ob Novaku Đokoviću najuspešnejšega igralca na grand slamih v zadnjih dveh letih.

Po lanski težavni sezoni, ko je moral izpustiti finiš zaradi težav s hrbtom, Roland Garros pa zaradi operacije stopala ter je na koncu izpadel iz najboljše deseterice, je Raonić v novo štartal odlično. Z novim zvezdniškim trenerjem Carlosom Moyo – ta je zamenjal Ivana Ljubičića, ki se je preselil v tabor Rogerja Federerja – je očitno opravil dobre priprave, saj je osvojil turnir v Brisbanu, kjer je v finalu ugnal prav Federerja. Vsekakor dobra napoved za OP Avstralije, kjer je včeraj res prestal tudi prvo težjo preizkušnjo. Wawrinka, ki se je sicer po dvoboju pritoževal nad prehladom, s katerim se bori že deset dni, je pač predlanski zmagovalec Melbourna in lanski Roland Garrosa, v prejšnji sezoni je edini na turnirjih za veliki slam premagal Đokovića, prav tako ga je edini »tam spodaj« po letu 2010 …

Raonić, ki meri v višino skorajda dva metra, zadnje čase navdušuje z močno izboljšanim gibanjem, vse pogosteje prihaja k mreži in tudi Švicarja je skušal čim pogosteje napadati z voleji. Potem ko je vodil že z 2:0 v nizih, se je sicer Wawrinka vrnil v igro, peti niz pa je spet zanesljivo pripadel Raoniću, ki je tako postal prvi Kanadčan s štirimi uvrstitvami v četrtfinale turnirjev za veliki slam. Korak dlje je doslej naredil le enkrat, predlani v Wimbledonu. »Zelo jasno mi je bilo, kaj moram storiti za zmago, in verjel sem, da zmorem. To mi je dalo notranji mir. Bolj ko razumem svojo igro, kaj moram storiti, bolj je moja glava umirjena,« je pojasnil Raonić, lani maja že četrti igralec sveta, potem ko je v petem medsebojnem dvoboju prvič ugnal Wawrinko. »Prvič premagati zmagovalca velikega slama na enem od štirih največjih turnirjev je izjemen rezultat. Mislim, da je to jasno sporočilo o kakovosti mojega dela,« je še dodal Raonić, ki je tako letos že premagal švicarsko št. 1 in 2.

V naslednjem kolu ga čaka Gaël Monfils, ki je imel na papirju najlažje delo v osmini finala, saj se je edini pomeril z nepostavljenim tekmecem. Kljub temu je proti Andreju Kuznjecovu izgubil niz, ob tem pa seveda spet poskrbel za nekaj akrobatskih vložkov, brez katerih v njegovih partijah preprosto ne gre. Zadnji četrtfinalni par sestavljata Andy Murray, za katerim je nekaj stresnih dni, potem ko se je v soboto njegov tast Nigel Sears zgrudil na tribunah (če se ne bi njegovo stanje izboljšalo, bi drugi nosilec končal turnir), ter David Ferrer, edini med osmerico, ki na turnirju še ni izgubil niza.

Pri ženskah se bosta za eno mesto v polfinalu udarili Viktorija Azarenka in Angelique Kerber, medtem ko zadnjega četrtfinalnega para pred turnirjem bržčas ne bi uganil prav nihče. Pomerili se bosta namreč 47. igralka sveta Johanna Konta in 133. s svetovne lestvice Zhang Shuai … Britanci se s Konto veselijo prve četrtfinalistke turnirja za veliki slam po letu 1984 (Jo Durie), medtem ko je Kitajka prva kvalifikantka med osmerico OP Avstralije po Angelici Gavaldon leta 1990.