Razočarani Đoković: Ne razumem, zakaj je bila publika proti meni

Novak Đoković je v Madridu preživel peklenski večer - Španci so se zarotili proti Srbu in pomagali Dimitrovu do senzacije.

Objavljeno
08. maj 2013 08.28
Posodobljeno
08. maj 2013 09.30
TENNIS-MEN/DJOKOVIC
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Madrid - Čeprav prvi igralec sveta Novak Đoković velja za enega najbolj zabavnih in tudi priljubljenih igralcev v teniški karavani, pa so se včeraj španski ljubitelji tenisa v Madridu zarotili proti njemu. V drugem kolu turnirja serije masters so namreč glasno podpirali mladega Bolgara Grigorija Dimitrova in mu po maratonskih treh urah igre pomagali do senzacionalne zmage nad Đokovićem, ki je klonil s 7:6 (6), 6:7 (8) in 6:3.

21-letni Bolgar je prikazal fantastično in predvsem borbeno igro, saj ni klonil pod pritiskom, ustavila ga ni niti manjša poškodba ob koncu drugega niza. Dimitrov je tako upravičil vzdevek »Baby Federer« in s svojo predstavo zagotovo navdušil tudi svojo izbranko, rusko lepotico Marijo Šarapovo.

Na nasprotni strani je bil Đoković razumljivo razočaran - ne le zaradi poraza, temveč tudi domače publike, ki je z navdušenjem sprejela vsako njegovo napako. V drugem nizu bi pri zaostanku z 2:4  skoraj obnovil poškodbo desnega gležnja, saj je pri udarcu nerodno stopil, toda po skoraj desetminutnem zdravniškem premoru vendarle lahko nadaljeval z igro.

»Fizično se ne počutim najbolje, toda ne želim iskati izgovorov za poraz. Dal sem vse od sebe, toda nisem igral tako dobro kot v Monte Carlu. Boril sem se do konca dvoboja, zato moram športno čestitati Dimitrovu, ki si je zaslužil to zmago. Sprva sem razmišljal o odpovedi udeležbe na turnirju, saj zadnjih 12 dni niti nisem prijel loparja. Ustrašil sem se nevarnega zdrsa v drugem nizu, toda k sreči je bil moj gleženj dobro povit. Izognil sem se hujši poškodbi,« je po dvoboju dejal Đoković.

Srb je tudi izrazil začudenje nad vzdušjem, ki je vladalo na igrišču Manolo Santana, saj je bilo več kot očitno, da so domači navijači na strani Bolgara. »Že v prvem setu so bili domači navijači proti meni. Vsakič, ko sem šel preverit odtis žogice, so mi namenili koncert žvižgov. Ne razumem, zakaj bi se obrnili proti meni. Toda jaz sem profesionalec in niti ni prvič, da sem doživel kaj takega. Občinstvo pač izbere svojega favorita. Mislim, da ne gre za nepoznavanje tenisa, saj Madrid že vrsto let gosti ta turnir, za nameček imajo Španci v teniškem vrhu Rafaela Nadala,« je razmišljal Đoković.

Dimitrov je bil po največjem skalpu v njegovi karieri razumljivo navdušen, hkrati pa je z zmago nad prvim igralcem sveta napovedal, da bo v prihodnosti potrebno nanj še kako resno računati. »To je bila zame nepozabna izkušnja. Z njim sem se že nekajkrat pomeril, tokrat pa sem želel preizkusiti nekaj novega stvari na igrišču. Odličen občutek je ko premagaš številko ena, toda to je šele začetek turnirja, zato moram ostati zbran. Vse čas dvoboja sem čutil, da se lahko kosam z Novakom. To je bila tudi odlična priprava za težke turnirje in dvoboje v prihodnosti,« pa je dejal Dimitrov.

Đoković je po dobljenem drugem nizu španskim navijačem namenil nekaj vulgarnih besed