Rola pokleknil v finalu

Od jutri bo Blaž Rola naš najvišje rangirani teniški igralec, pa čeprav ga je v finalu Sao Paula odpravil Rogerio Dutra Silva.

Objavljeno
20. april 2014 21.27
uho*Rola TENIS Slovenija - Izrael
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Sao Paulo - Slovenski teniški igralec Blaž Rola je pokleknil na zadnji stopnički challengerja v brazilskem Sao Paulu z nagradnim skladom 40.000 ameriških dolarjev. V finalu je moral namreč 23-letni Ptujčan, ki danes še drži 121. mesto na svetovni jakostni lestvici, priznati premoč šestopostavljenemu domačemu asu Rogeriu Dutri Silvi, sicer 178. igralcu sveta, ki je bil po hitrem postopku - po uri in četrt - boljši s 6:4 in 6:2.

Prvi nosilec Rola je resda primazal tri ase, a si obenem privoščil tudi kar pet dvojnih napak, medtem ko je Dutra v tem pogledu pustil statistični kartonček povsem prazen. Na račun finalne zmage bo Brazilec na jutrišnji svetovni razpredelnici pridobil kar štirinajst mest (164.), medtem ko bo Rola, ki ostaja pri eni lovoriki iz challengerjev, poskočil za trinajst mest in bo po novem 108. To pomeni, da bo prvič doslej najvišje rangirani slovenski teniški igralec, saj bo Aljaž Bedene padel za eno mesto (112.), Blaž Kavčič pa bo ostal na 124. mestu.

Kuala Lumpur mladoletni Hrvatici

Prve turnirske lovorike pa se je v Kuala Lumpurju (nagradni sklad četrt milijona dolarjev) veselila še mladoletna Hrvatica Donna Vekić, ki bo 18. rojstni praznovala konec junija. Sedma nosilka je v finalni shrljivki po dveh urah in 52 minutah izenačene igre s 5:7, 7:5 in 7:6 (4) odpravila prvopostavljeno Slovakinjo Dominiko Cibulkovo, sicer deseto igralko sveta, izkoristila pa je šele šesto zaključno žogo. V polfinalu je Vekićeva že odpravila tudi drugo nosilko, Kitajko Zhang Shuai, štiri od petih obračunov na turnirju pa je dobila po izgubljenem uvodnem nizu. Tudi finalnega. Postala je prva Hrvatica po dolgih dvanajstih letih z zmago na turnirju WTA - pred njo se je to nazadnje posrečilo Ivi Majoli v Charlestonu.