Rola v družbi McEnroeja in dvojčkov Bryan

Ameriško študentsko prvenstvo: Slovenec Ohiu prinesel prvi naslov med posamezniki.

Objavljeno
29. maj 2013 12.26
Ljubljana 08.09.2008 - Tenis - Blaž Rola.foto:Blaž Samec/DELO
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Columbus – Univerza v Ohiu je dobila prvega študentskega teniškega prvaka med posamezniki, in sicer je za to poskrbel – Slovenec, Blaž Rola. V finalu je s 7:6 (8), 6:4 ugnal tretjega nosilca Jarmera Jenkinsa (Virginia) in s tem nadgradil lanski uspeh, ko je s Chasom Buchananom osvojil prvenstvo med dvojicami.

Jeziček na tehtnici je na stran zmagovalca nagnil prvi niz, v katerem je Ptujčan zapravil prednost 6:2 v podaljšani igri, a jo nato vseeno osvojil. »Prvi niz, ki je v zelo težavnih razmerah trajal več kot eno uro, je obema pobral veliko moči, a po takšnem razplet je bilo meni veliko lažje, tekmecu pa težje. Zelo sem si oddahnil, da je bilo vsega konec v dveh nizih, saj bi bilo tri izjemno težavno odigrati,« je ocenil Rola, potem ko je dvoboj končal z nekoliko spornim asom. Ptujski levičar, ki je ta čas s 306. mestom na lestvici ATP četrti najboljši slovenski igralec (v tej sezoni je odigral zgolj tri turnirje), je tako postavil piko na i odličnim igram za svojo univerzo. Potem ko je bilo v sezoni 2010/2011 njegovo razmerje zmag in porazov 41:7, v 2011/2012 37:7, je v tej izgubil samo en dvoboj; ob 32 zmagah.

»Če samo pogledamo, kdo vse je zmagoval na tem turnirju, od Johna McEnroeja do bratov Bryan, je prav neverjetno, da je zdaj tu tudi moje ime. Občutek je zares neverjeten, presrečen sem,« je bil navdušen ptujski levičar, ki je bil sicer 12. nosilec. Če bi bil Rola Američan, bi si z zmago priigral tudi posebno povabilo za OP ZDA, tako je ostal brez … »Žal nisem Američan, čeprav bi si ta trenutek to želel. Ne, šalo na stran, ponosen sem, da sem Slovenec in tega ne bi za nič spremenil. Vedel pa sem, da bo imel Jenkins v finalu v mislih tudi to in da bo zavoljo tega občutil dodaten pritisk. Domov bom odšel z lovoriko in to je zame več kot dovolj,« je še dodal 22-letni Slovenec.

Rola je sicer s Tomom Kočevarjem Dešmanom in Tomislavom Ternarjem leta 2008 dosegel enega največjih uspehov slovenskih mladincev, ko je trojica osvojila naslov ekipnih evropskih prvakov. Letos se bolj posveča študiju (lani, denimo, se je na challengerju v Marbelli iz kvalifikacij prebil do polfinala), julija pa naj bi zaigral tudi na največjem turnirju pri nas, challengerju v Portorožu, saj mu bodo prireditelji podelili wild card.