Roland Garros: Wawrinka povsem razorožil prvega igralca sveta in zmagal v Parizu

Stan Wawrinka je v finalu OP Francije premagal Novaka Đokovića in si zagotovil svoj prvi naslov na pariškem pesku.

Objavljeno
07. junij 2015 11.58
Posodobljeno
07. junij 2015 14.30
TENNIS-OPEN/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Pariz - Švicarski tenisač Stan Wawrinka je prvič v karieri osvojil grand slam turnir v Parizu. Doslej deveti igralec na lestvici ATP je v finalu s sijajno predstavo povsem razorožil prvega igralca sveta Novaka Đokovića in ga po treh urah in petnajstih minutah ugnal s 4:6, 6:4, 6:3 in 6:4.

Švicar je na poti do finala v četrtfinalu najprej izločil legendarnega Rogerja Federerja (3:0), v polfinalu pa še domačega aduta Jo-Wilfrieda Tsongaja (3:1) in si kot osmopostavljeni igralec na OP Francije zagotovil svojo drugo lovoriko na turnirjih serije grand slam. Pred tem je bil lani najboljši v Avstraliji. Đoković ostaja brez zmage na pariškem pesku, kar ostaja njegova pomembna misija za prihodnje sezone.

Srb bi se v primeru uspeha namreč pridružil sedmerici tenisačev, ki so osvojili vse največje turnirje. V Parizu, Melbournu, New Yorku in Wimbledonu so doslej slavili zgolj Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson, Andre Agassi, Roger Federer in Rafael Nadal.

30-letni Wawrinka se je z veliko zmago povzpel tudi na lestvici ATP. Po novem bo član najboljše četverice. Krepko v vodstvu kljub današnjemu porazu ostaja Novak Đoković. Današnji poraz mu bo - kako protislovno - delno ostal tudi v lepem spominu. Za to so poskrbeli francoski gledalci, ki so mu namenili dolg in gromek aplavz, s čimer so ga spravili celo v jok.

Manj čustev je ob prejemu pokala za najboljšega pokazal Wawrinka, ki je na pariškem prestolu nasledil kralja peska, devetkratnega zmagovalca tega turnirja, Rafaela Nadala. »To je bil dvoboj mojega življenja. Proti Novaku je vedno izredno težko igrati, saj je pravi šampion. Zame je to izjemen trenutek. Zame je nekaj izjemnega, da sem drugič dobil turnir za grand slam. Moj trener Magnus Norman je tu leta 2000 izgubil finale, zato je tale pokal tudi zanj,« je po zmagi dejal skromni Švicar.

Dober začetek Đokovića

Prvi in osmi nosilec sta se na osrednjem igrišču Philippa Chatrierja v finalu srečala v idealnih razmerah za igro. V sončnem in toplem vremenu (23 stopinj celzija) sta pred nabito polnimi tribunami začela natančno in zanesljivo. Stvari je imel v uvodnih igrah še posebej pod nadzorom Wawrinka, ki je narekoval tempo in sprehajal Đokovića levo in desno po peščenem igrišču.

A prišla je sedma igra in preobrat v prvem nizu, potem ko je prvi lopar sveta Švicarju brez izgubljene točke odvzel servis in povedel s 4:3. Brejk je brez težav potrdil v naslednji igri in (po vmesnem dobljenem servisu Wawrinke) serviral za zmago v prvem nizu. V njej je povedel s 40:15, a obe set žogici zapravil, nato pa moral celo ubraniti brejk priložnost nasprotnika. Na koncu je po treh zaporednih točkah niz le pripeljal do konca in ga dobil z izidom 6:4.

V uvodnem setu je prežal predvsem na napake nasprotnika, o čemer priča tudi statistika. Nole je dosegel zgolj sedem winnerjev in zbral prav toliko neizsiljenih napak, medtem ko je Stan dvanajstim winnerjem dodal kar trinajst neizsiljenih napak.

V drugem nizu začetek prevlade Wawrinke

V drugem nizu je že v uvodni igri priložnost za brejk zapravil Đoković, nakar je zagrozil Wawrinka, ki je v četrti igri zapravil dve priložnosti za odvzem servisa. Srb se je moral reševati tudi ob svoji naslednji servisni igri, ko je ubranil še eno brejk priložnost Švicarja in poravnal izid na 3:3.

Kot po ustaljenem vzorcu je Wawrinka zapravil žogico za odvzem servisa še ob vodstvu s 4:3, frustracije ob vnovičnem neuspehu pa je prenesel nad mrežo, ki jo je jezno udarjal s svojim loparjem. Prislužil si je opozorilo sodnika in nekaj žvižgov s tribun.

Vse skupaj se je očitno izplačalo, saj je Švicar pri vodstvu s 5:4 le izkoristil že svojo peto brejk žogico, ki je bila hkrati najpomembnejša, saj je z njo nemudoma odločil niz sebi v prid. Dobil ga je s 6:4 in skupni rezultat izenačil na 1:1.

Wawrinka je v drugem nizu prevladoval, dosegel je denimo kar 16 winnerjev (proti šestim Đokovićevim) in zbral tri neizsiljene napake manj od nasprotnika (11:14).

V nadaljevanju popolna Švicarjeva dominacija

Da se na pariškem pesku letos počuti zelo dobro, je osmi nosilec turnirja dokazal tudi na začetku tretjega niza, ko je takoj prevzel pobudo, bil zanesljiv ob igri na svoj servis ter zelo »nadležen« ob začetnem udarcu Đokovića. V drugi igri je denimo zapravil naslednje tri priložnosti za brejk.

Dominacijo je uveljavil v šesti igri, ko Đokoviću na njegov servis ni dopustil niti točke in proti nervoznemu Srbu povedel s 4:2. Đoković je nejeverno zmajeval z glavo in krilil z rokami, s čimer je nazorno izkazoval svojo nemoč v tretjem nizu. V naslednji igri je za hip resda zagrozil z brejk priložnostjo, a je Švicar odreagiral hladnokrvno in se močno približal vodstvu z 2:1 v nizih.

Razigrani »Stan the man« je z izjemnimi potezami gledalce dvigoval na noge tudi v naslednjih dveh igrah. Prvo je na svoj servis sicer dobil Đoković, z uspehom v drugi pa je Wawrinka dobil niz s 6:3. Nole za obstanek v setu ni imel nikakršnih možnosti, saj ni zmogel niti točke. Tudi v tem nizu je Wawrinka prevladoval v številu winnerjev (15:7), oba pa sta naredila po devet neizsiljenih napak.

Po zaostanku z 0:3 do preobrata in zmage

Začetek četrtega niza je bil drugačen od pričakovanj, vsaj glede na videno poprej. Đoković je namreč v drugem in tretjem nizu izgledal izmučen in izgubljen, nato pa je po dobljeni uvodni igri v četrtem setu naredil brejk in zatem brez večjih težav povedel s 3:0. A Wawrinke to ni pretirano zmotilo, saj je najprej znižal na 1:3, nato pa tudi sam dobil igro na servis nasprotnika in po naslednji igri ekspresno izenačil na 3:3.

Napeta je bila naslednja, pregovorno pomembna, sedma igra. V njej je s 40:15 povedel Wawrinka, nato pa je izjemno težak udarec Švicarja s panterskim skokom odbil Đoković, ki je posledično rešil igro in povedel s 4:3. Prebujeni Srb je takoj zatem na servis Wawrinke povedel s 40:0, a tri brej priložnosti v hipu tudi zapravil. Tokrat se je rešil Stan in ostalo je pri neodločenem izidu.

Obračun se je iz simultanke Stana Wawrinke spremenil v sijajno teniško predstavo, v kateri je bila vsaka servisna igra negotova. Nič drugačna ni bila deveta igra, ko je Wawrinka najprej zapravil priložnost za brejk, nato pa s sijajnim winnerjem izkoristil naslednjo in si zagotovil veliko prednost s 5:4.

Položaj je bil za Švicarja pred naslednjo igro sanjski. Serviral je za zmago proti prvemu igralcu sveta. Ta se ni želel kar tako dati in je v zadnji igri grizel na vso moč. Priigral si je celo priložnost za brejk in obstanek v dvoboju, a je bil to preprosto Švicarjev dan.

V ženskih dvojicah najboljši Šafarova in Mattek-Sandsovsa

Češka tenisačica Lucie Šafarova se je dan po tesnem finalnem porazu s Sereno Williams pobrala in danes osvojila turnir v ženskih dvojicah. Skupaj z Američanko Bethanie Mattek-Sands sta ugnali Avstralko Casey Dellacquo in Kazahstanko Jaroslavo Švedovo s 3:6, 6:4 in 6:2.

Češko-ameriška dvojica je letos slavila že na uvodnem turnirju za grand slam v Avstraliji. Za Mattek-Sandsovo pa je današnje slavje že drugo na letošnjem Roland Garrosu, saj je bila z rojakom Mikom Bryanom najboljša že v mešanih dvojicah.

ROLAND GARROS, FINALI

Novak Đoković (Srb/1) - Stan Wawrinka Švi/8) 6:4, 4:6, 3:6, 4:6

Bethanie Mattek-Sands/Lucie Šafarova (ZDA/Češ/7) - Casey Dellacqua/Jaroslava Švedova (Avs/Kaz/12) 3:6, 6:4, 6:2