Roland Garros: Kavčič uspešen, Žemlja ne

Po Blažu Roli se je v drugi krog kvalifikacij pariškega turnirja za veliki slam prebil tudi Blaž Kavčič. Tadeja Majerič šele jutri.

Objavljeno
21. maj 2014 17.41
uho/TENIS Slovenija - Izrael
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Pariz - Petnajsti nosilec Blaž Kavčič, drugi najvišje rangirani slovenski teniški igralec, je uspešno prestal prvi izziv v kvalifikacijah za Roland Garros, drugi turnir za veliki slam v sezoni. Kljub slabemu začetku je z 1:6, 6:4 in 6:2 po dveh dneh (včeraj je obračun prekinil dež) spravil na kolena neugodnega Brazilca Joaa Souzo, ki je na svetovni jakostni lestvici 28 mest nižje kot Črnučan. Kavčič je v dvoboj štartal slabo, takoj izgubil igro na svoj servis, čeprav je imel že dve zaključni žogici, nato pa tekmecu do konca niza dovolil še dva brejka. Tudi v drugem nizu je dišalo po podobnem razpletu, saj je Souza vodil že z udobnih 3:0, nato pa je slovenski predstavnik vendarle premaknil v prestavo višje, dvakrat »snel« servis Brazilcu in vknjižil pet iger zapored, v zadnji pa je izničil zaključno žogico nasprotnika in izkoristil svojo tretjo. Zadnji niz je bil le še formalnost, Blaž ga je odprl z brejkom, ko je nato dodal še drugega za vodstvo s 4:1, je bilo dvomov o zmagovalcu konec. Kavčič se je do zmage dokopal po dveh urah in šestih minutah igre.

Zato pa je bil dosti manj uspešen 173. lopar sveta Grega Žemlja, ki je že uvodoma naletel na previsoko oviro: precej višje rangiranega Horacia Zeballosa, 124. s svetovne lestvice. Argentinec je po zgolj 55 minutah igre zmagal s 6:2 in 6:2, razplet obračuna pa je nakazala že prva igra, v kateri je Žemlja sicer imel zaključno žogico, a jo je izpustil iz rok in nasprotniku dopustil brejk. Ko se mu je to posrečilo še drugič za vodstvo s 5:2, se Gorenjec ni znal več vrniti v igro. Drugi niz je bil še krajši: naš zastopnik ga je sicer bolje začel in ni Zeballosu v prvi igri oddal niti točke, nato pa dvakrat zapored zapravil svoj začetni udarec in Argentincu dovolil, da je dvoboj gladko spravil pod streho.

Danes bi morala prvič v ogenj tudi 22. nosilka ženskih kvalifikacij Tadeja Majerič, njena uvodna tekmica je Čehinja Katerina Siniakova, a so prireditelji - kot še mnoge druge - tudi njun dvoboj prestavili na jutri. Enako se je zgodilo obračunu našega najvišje rangiranega igralca Blaža Role v 2. krogu s Špancem Inigom Cervantesom.