Roland Garros: konec za obolelo Šarapovo, Nole in Serena uspešna

Z OP Francije se je že poslovila branilka naslova Marija Šarapova. S 7:6 (3) in 6:4 jo je ugnala Lucie Šafarova.

Objavljeno
01. junij 2015 13.41
Posodobljeno
01. junij 2015 13.41
France Tennis French Open
Š. Ro., J. P., Delo.si
Š. Ro., J. P., Delo.si

Pariz - Ruska teniška zvezdnika Marija Šarapova ne bo ubranila lanske pariške krone. V osmini finala jo je s 7:6 (3) in 6:4 izločila Čehinja Lucie Šafarova. Slednja je dosegla svoj premierni četrtfinale na Roland Garrosu, tam jo zdajčaka Španka Garbine Muguruza, ki je v osmini finala ugnala Italijanko Flavio Pennetta s 6:3 in 6:4.

Dvoboj med drugo in 13. nosilko se je v francoskem glavnem mestu nadaljeval po včerajšnji prekinitvi zaradi dežja, Šarapova pa je po slabi predstavi končala v solzah. Potem ko se je ves teden borila s hudim prehladom, očitno ni imela dovolj energije za Čehinjo, ki je break naredila še v drugi servisni igri Rusinje. Slednja je sicer tekmici začetni udarec odvzela nazaj, a Šafarova je bila močnejša v podaljšani igri prvega niza. Tudi v drugem nizu sta druga drugi odvzeli po eno servisno igro, Šarapova pa je nato pri zaostanku s 4:5 servirala za obstanek v dvoboju. Prvo »match« žogico je sicer rešila, druge pa ne, ter zato priznala poraz.

»Nisem uspela igrati na dovolj visoki ravni. Bila je bolj vzdržljiva in agresivna, ustvarjala boljše priložnosti, to je bila glavna razlika. Zame je bil to težak dan,« je povedala razočarana Šarapova, ki je turnir osvojila tudi leta 2012, leta 2013 pa izgubila v finalu, bi lahko postala prva igralka po Justin Henin (2007) z ubranjenim naslovom v Parizu. Čehinja je dobila tudi prvi njun medsebojni dvoboj, potem ko je bila doslej štirikrat poražena.

Prva nosilka uspešnejša

Uspešnejša pa je bila zmagovalka 19 turnirjev za veliki slam, prvopostavljena Američanka Serena Williams, ki pa je na težave naletela predvsem v uvodnem nizu, ko ji je mlajša rojakinja Sloane Stephens kar trikrat odščipnila servis. Tudi v drugem nizu je vodila že s 5:4, šele tedaj se je Serena prebudila in dvoboj vendarle mirno pospravila pod streho. »Ni pomembno, kako začneš, temveč, kako končaš. Takšna je moja filozofija,« je pred sedmo silo modrovala Williamsova.

Federer mimo Monfilsa

V četrtfinale se je že prebil tudi Švicar Roger Federer. Teniška javnost je pričakovala napet dvoboj s francoskim zabavljačem Gaelom Monfilsom, toda 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je domačina strl brez večjih težav. Včeraj ju je ob izidu 1:1 v nizih pregnal dež, sta danes nadaljevala na osrednjem igrišču. Švicar je zmagal s 6:3, 4:6, 6:4 in 6:1 in se že 11. v karieri prebil v četrtfinale Roland Garrosa. Tam ga čaka rojak Stan Wawrinka.

V četrtfinalu Đoković z Nadalom

Pravcata poslastica pa ljubitelje tenisa čaka v četrtfinalu, saj si bosta nasproti stala prvi lopar sveta, Srb Novak Đoković, in z velikim naskokom najuspešnejši igralec v zgodovini Roland Garrosa, Španec Rafael Nadal, ki je danes vpisal že jubilejno 70. zmago na tem prizorišču ob enem samem porazu. »Pustimo tradicijo. Čaka me izjemno zahteven zalogaj. Nole je svetovna številka ena in ima za seboj odličen prvi del sezone. Pokazati bom moral najboljši tenis, kar ga zmorem,« je poudaril Rafa. V osmini finala je imel z nepostavljenim Američanom Jackom Sockom dosti več dela kot Srb s še enim danes poraženim Francozom (kar trije so bili) Richardom Gasquetom, ki je prvemu nosilcu odščipnil pičlih šest iger.

 

Roland Garros

WTA, osmina finala:

Garbine Muguruza (Špa/21) : Flavia Pennetta (Ita/28) 6:3, 6:4

Lucie Šafarova (Češ/13) : Marija Šarapova (Rus/2) 7:6 (3), 6:4

Serena Williams (ZDA/1) : Sloane Stephens (ZDA) 1:6, 7:5, 6:3

Timea Bacsinszky (Švi/23) : Petra Kvitova (Češ/4) 2:6, 6:0, 6:3

Sara Errani (Ita/17) : Julia Görges (Nem) 6:2, 6:2

Alison Van Uytvanck (Bel) : Andreea Mitu (Rom) 6:1, 6:3

ATP, osmina finala:

Roger Federer (Švi/2) : Gael Monfils (Fra/13) 6:3, 4:6, 6:4, 6:1

David Ferrer (Špa/7) : Marin Čilić (Hrv/9) 6:2, 6:2, 6:4

Novak Đoković (Srb/1) : Richard Gasquet (Fra/20) 6:1, 6:2, 6:3

Andy Murray (VB/3) : Jeremy Chardy (Fra) 6:4, 3:6, 6:3, 6:2

Rafael Nadal (Špa/6) : Jack Sock (ZDA) 6:3, 6:1, 5:7, 6:2