Roland Garros: v velikem finalu Nadal in Federer

V drugem polfinalu na OP Francije je Roger Federer končal zmagoviti niz Novaka Đokovića in prišel do zmage (7:6, 6:3, 3:6, 7:6).

Objavljeno
03. junij 2011 14.24
Posodobljeno
03. junij 2011 14.45
Š. Ro., D.O., Delo.si
Š. Ro., D.O., Delo.si
Pariz - Teniško OP Francije se je ob današnjih polfinalnih dvobojih med posamezniki približalo vrhuncu. Oba obračuna sta prava poslastica za teniške navdušence, saj so se med najboljšo četverico prebili prvi štirje nosilci.

Prvi polfinalni dvoboj, med Špancem Rafaelom Nadalom in Škotom Andyjem Murrayjem se je končal z zmago prvega tenisača sveta, ki je Škota odpravil v treh zaporednih nizih (6:4, 7:5, 6:4) in tako sam sebi podaril najlepše darilo za 25. rojstni dan, ki ga praznuje prav danes.

»Rafa« je v uvodnem nizu hitro pobegnil na 5:2, a se vedno bojeviti Škot tudi tokrat ni dal in znižal na 5:4 ter si tudi priigral štiri brejk priložnosti, ki pa jih ni uspel vnovčiti. Drugi niz je bil bolj zanimiv, tenisača sta prišla vsak do svoje brejk priložnost in bila izenačena do 4:4, nato pa je Nadal uspel priti do nove brejk priložnosti in po uri in slabih 15 minut igre le osvojil drugi niz. V nadaljevanju je Škot že v prvi igri izgubil svoj servis, tako da je Nadal brez težav prišel še do 44. zmage na peščenih igriščih Roland Garrosa.

Federer končal zmagoviti pohod Đokovića

Roger Federer je v drugem današnjem polfinalu vendarle prišel do zmage nad Novakom Đokovićem, saj ga je ugnal s 7:6 (5), 6:3, 3:6 in 7:6 (5). Švicar je tako končal zmagoviti pohod srbskega tenisača, ki je šele danes zabeležil prvi poraz v letošnji sezoni (!), do sedaj je namreč nanizal kar 41 zmag.

Dvoboj starih znancev teniških igrišč se je začel dokaj nenavadno, oba igralca sta prikazala zelo neprepričljivo igro na svoj začetni udarce, ta silno nenavaden niz pa je po uri in desetih minutah v podaljšani igri dobil Federer s 7:5, poroča STA. Nekdanja številka 1 na računalniški lestvici ATP in igralec z rekordnimi 16 zmagami na turnirjih za grand slam je odlično nadaljeval drugi niz in ga dobil s 6:3.

V tretjem nizu je Đoković zaigral tvegano, ta igra pa se mu je obrestovala. Hitro je povedel s 3:0, nato pa navkljub ne preveč prepričljivi igri to prednost zadržal do konca niza in po 37 minutah znižal na 1:2. V četrtem nizu je Đoković v deveti igri odvzel začetni udarec Federerju, v naslednji igri pa mu je Švicar vrnil z enako mero in izenačil na 5:5, odločitev o zmagovalcu pa je padla v podaljšani igri. Tega je bolje začel Federer, ki je povedel s 6:3, po dveh zapravljenih zaključnih žogah pa je tretjo izkoristil in se petič uvrstil v finale Roland Garrosa. Tega je doslej osvojil le leta 2009, trikrat pa je moral priznati premoč svojemu nedeljskemu tekmecu Nadalu, ki ga je premagal v letih 2006, 2007 in 2008.

»To je zagotovo eden največjih dvobojev v moji karieri, ki je minil v zares izjemnem vzdušju,« je zbrano množico na osrednjem igrišču Philippe Chatrier po tekmi nagovoril 29-letni Švicar in se jim zahvalil za spodbudo med dvobojem.

Moški, polfinale:

Rafael Nadal (Špa/1) - Andy Murray (VB/4) 6:4, 7:5, 6:4;

Novak Đoković (Srb/2) - Roger Federer (Švi/3) 7:6 (5), 6:3, 3:6 in 7:6 (5);

Ženske dvojice, finale:

Andrea Hlavačkova/Lucie Hradecka (Češ) - Sania Mirza/Elena Vesnina (Ind-Rus/7) 6:4, 6:3.