Roland Garros: Wawrinka prvi(č) finalist, Nole in Murray bosta končala jutri

Nevihta v četrtem nizu prekinila drugi polfinale med Novakom Đokovićem in Andyjem Murrayem, ki bosta nadaljevala jutri.

Objavljeno
05. junij 2015 17.52
Posodobljeno
05. junij 2015 17.52
TENNIS-OPEN/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Pariz - Švicarski teniški as Stan Wawrinka je prvi finalist turnirja velike četverice na igriščih Roland Garrosa. Doslej se v Parizu dlje kot do četrtfinala ni prebil, v nedeljo pa bo imel priložnost osvojiti še drugo lovoriko z največjih vsakoletnih tekmovanj v razmaku leta in pol - lani je namreč s konkurenco že opravil v Melbournu, kjer je letos izpadel v polfinalu.

Tokrat je bil osmopostavljeni igralec Roland Garrosa v polfinalu prepričljivejši od 14. nosilca, zadnjega preživelega domačega aduta Jo-Wilfrieda Tsongaja, ki ga je po treh urah in 50 minutah odpravil s 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3) in 6:4. Zdaj ga v finalu čaka boljši iz obračuna med prvim loparjem sveta, Srbom Novakom Đokovićem, in Škotom Andyjem Murrayem, ki se edino v Parizu še ni prebil v finale turnirja za veliki slam.

Tako Stan kot JW sta skrbno čuvala igre na svoj začetni udarec, zato ne čudi, da je Švicar izkoristil le tri od trinajstih priložnosti za brejk, a bil še dosti prepričljivejši od tekmeca, ki je iz kar sedemnajstih priložnosti izvlekel en sam odščipnjen nasprotnikov servis. Za nameček je bilo tako razmerje asov (15:8) kot winnerjev (60:39) krepko na strani poznejšega zmagovalca, ki si je privoščil tudi pet neizsiljenih lastnih napak manj in bil za nameček malenkostno uspešnejši tudi ob mreži.

Izkušeni 30-letni Tsonga tako ostaja pri enem samem finalu s turnirjev velike četverice (Melbourne 2008), medtem ko končne zmage še nima. Tudi sicer je francoska bera na moškem delu pariškega spektakla že dolga leta kaj klavrna, zadnji domači finalist je bil Henri Leconte leta 1988 (premoč je moral priznati Švedu Matsu Wilanderju), zadnji zmagovalec pa sloviti Yannick Noah, ki je leta 1983 v finalu po treh nizih odpravil prav Wilanderja.

Jo-Wilfried Tsonga. Foto: Michel Euler/AP.

 

Uvodni niz se je začel s tremi Francozovimi priložnostmi za brejk v prvi igri, ki pa jih ni izkoristil, precej bolj neusmiljen eksekutor je bil Stan, ki je z odščipnjenim servisom pobegnil na 3:1 in nato niz mirno pripeljal pod streho. Tudi v drugem delu je Tsonga takoj oddal začetni udarec, a je Wawrinka po vodstvu s 4:2 tudi sam pokleknil na svoj servis in tekmecu dovolil, da je švignil mimo, v podaljšani igri pa dvomov o zmagovalcu (Tsonga) ni bilo. Tudi v tretjjem nizu je odločal tie-break, le da je tokrat »Stan The Man« po izenačenju na 3:3 vpisal štiri točke zapored. Zadnji niz je bil domala odločen že na začetku s takojšnjim brejkom Švicarja, ki je prednost znal zadržati do konca.

Nevihta prekinila drugi polfinale

Ni pa še jasno, s kom se bo Wawrinka pomeril v nedeljskem finalu. Kandidata sta prvi in tretji nosilec Novak Đoković in Andy Murray, ki sta danes pod streho spravila tri nize in pol, potem pa ju je z igrišča (gledalce pa s tribun) pregnala nevihta, ki se je razbesnela nad Parizom. Bolje je kazalo vodilnemu srbskemu (in svetovnemu) loparju, ki je prepričljivo dobil uvodna dva niza, moral nato v tretjem priznati premoč Škotu, ki je tudi v četrtem prvi zmogel brejk. A mu ni pretirano pomagal, saj mu je Nole že v naslednji igri vrnil milo za drago in izenačil, izid pa je bil poravnan tudi, ko je glavni sodnik oznanil prekinitev zaradi bližajoče se nevihte. Pred jutrišnjim nadaljevanjem (ob 13. uri) ima Đoković boljše izhodišče, saj vodi s 6:3, 6:3, 5:7 in 3:3. Murray je imel sicer nekoliko udarnejši servis (v asih 11:7) in je izkoristil obe priložnosti za odvzem tekmečevega začetnega udarca, ki sta se mu ponudili, medtem ko je bil Novak uspešen zgolj štirikrat iz kar 16 poskusov.

Spomnimo: Srbu v zbirki zmag s turnirjev velike četverice manjka zgolj še Roland Garros, na katerem je v minulih dveh sezonah po dvakrat izpadel v finalu in polfinalu, medtem ko Škot dlje kot do polfinala, v katerem je letos že tretjič, še ni prišel. Zadnjih sedem medsebojnih obračunov, tudi tri letošnje, je dobil Đoković, Murray ga je nazadnje premagal v finalu predlanskega Wimbledona.

Andy Murray. Foto: Francois Mori/AP.

 

ROLAND GARROS

Moški, polfinale

Stan Wawrinka (Švi, 8) : Jo-Wilfried Tsonga (Fra, 14) 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 6:4

Novak Đoković (Srb, 1) : Andy Murray (VB, 3) 6:3, 6:3, 5:7, 3:3 - prekinjeno (preostanek prestavljen na soboto)

Ženske dvojice, polfinale

Casey Dellacqua, Jaroslava Švedova (Avst, Kaz, 12) : Jekaterina Makarova, Jelena Vesnina (Rus, 2) 6:2, 6:2

Bethanie Mattek-Sands, Lucie Šafarova (ZDA, Češ, 7) : Andrea Hlavačkova, Lucie Hradecka (Češ, 9) 6:2, 5:7, 6:4