Šarapova zadnjič v ekipi za pokal fed?

Danes in jutri dvoboji v svetovnih skupinah I in II.

Objavljeno
05. februar 2016 20.21
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Na nekaterih nižjih ravneh se je nova sezona reprezentančnega ženskega teniškega tekmovanja – pokala fed – začela že med tednom, v svetovnih skupinah I in II pa se bo danes. Ker so letos olimpijske igre, je to tudi ena zadnjih priložnosti, da igralke izpolnijo kriterij za nastop v Riu de Janeiru.

Olimpijske igre so v zadnjih letih tudi v teniškem svetu močno pridobile na veljavi, nastop (kolajna) na največjem športnem tekmovanju je vedno bolj želen. Zato je veliko prahu v zadnjih dneh dvignila Marija Šarapova, ki je v Londonu 2012 postala olimpijska podprvakinja, a želela bi še stopničko višje, za pot v Brazilijo pa mora v olimpijskem ciklu zbrati tri nastope oziroma mora biti tolikokrat v izbrani vrsti. Doslej je dva, oba lani, ko je zaigrala tudi v finalu proti Češki, po porazu v četrtfinalu OP Avstralije proti Sereni Williams pa je – ob ponovnih težavah z ramo – odkrito dejala: »Šla bom v Moskvo, da bom del reprezentance, ne bom pa igrala.« Kljub temu jo je kapetanka Anastasja Miskina nato uvrstila v ekipo, ni pa je predvidela za dvoboje posameznic, ampak zgolj za dvojice, ki odločajo bolj redko, saj so na sporedu šele na koncu in se velikokrat niti ne igrajo. A seveda je ruska ekipa tudi z glavno zvezdnico na klopi močna, Svetlana Kuznjecova (17. na WTA) in Jekaterina Makarova (31) ne bi smeli imeti težav z nizozemskimi tekmicami, na čelu katerih sta Kiki Bertens (53) in Richel Hogenkamp (141).

Z navzočnostjo, s katero bo izpolnila kriterij za nastop na OI, naj bi se tudi končalo nastopanje Šarapove za rusko reprezentanco, zadnjič naj bi bila članica ekipe za pokal fed. Sama sicer to zanika – a ob naslednjih OI bo stara 33 let –, njen zastopnik Max Eisenbud pa je bil glede tega precej jasen. »Rekel bi, da je Marija zadnjič v ekipi za pokal fed,« je dejal za ruski Eurosport Eisenbud, trdno prepričan, da bi bilo treba format tekmovanja spremeniti (enako velja splošno mnenje za Davisov pokal), temu pa je naklonjen tudi novi predsednik ITF David Haggerty.

Prvo reprezentančno akcijo 2016 bo izpustila prva z lestvice WTA Serena Williams, ki je v tem ciklusu nastopila že trikrat, številne druge članice elite bodo igrale, ne glede na to, da kriterije že izpolnjujejo. Predanost reprezentanci je pač zelo različna. Najboljša romunska igralka Simona Halep je denimo sprva nameravala na operacijo nosu, ki so jo zaradi zdravstvenih težav predlagali zdravniki, a jo je raje za nekaj tednov odložila. Čehinja Petra Kvitova je imela na začetku sezone številne preglavice z zdravjem, a bo vseeno zaigrala, prav tako bo – kar nekoliko presenetljivo – nastopila avstralska zmagovalka Angelique Kerber, za katero se je sprva ugibalo, da bo na voljo le za dvojice, a se bo danes pomerila s Švicarko Timeo Bacsinszky.

Pari svetovne skupine I: Romunija – Češka, Nemčija – Švica, Francija – Italija, Rusija – Nizozemska; svetovna skupina II: Slovaška – Avstralija, Kanada – Belorusija, ZDA – Poljska, Srbija – Španija.

Slovenija bo letos nastope v pokalu fed začela šele aprila. Potem ko je lani – po novih nevsakdanjih dogodkih – ostala v neugledni II. evro-afriški skupini, jo čaka nastop aprila, in sicer na turnirju, ki ga bo gostil Egipt. Poleg Slovenije in Egipta so v tej skupini še Bosna in Hercegovina, Finska, Litva, Danska, Liechtenstein in Avstrija.