Šarapova zmagala, a izpadla

Slovo Marije Šarapove od zaključnega turnirja sezone WTA, v polfinalu Agnieszka Radwanska in Caroline Wozniacki.

Objavljeno
24. oktober 2014 13.42
TENNIS-WTA-SIN
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Singapur - Ruska teniška zvezdnica Marija Šarapova se je kljub zmagi nad Poljakinjo Agnieszko Radwansko s 7:5, 6:7 in 6:2 morala predčasno posloviti z zaključnega turnirja sezone WTA v Singapurju. Šarapova je za upanje po napredovanju v polfinale nujno potrebovala gladko zmago brez izgubljenega niza, na katero ji je dolgo tudi kazalo, a ji na koncu vendarle ni uspelo. V polfinale se je po zmagi Wozniackijeve v drugem obračunu dneva tako uvrstila tudi danes poražena Radwanska.

Šarapova je prvi niz proti Poljakinji dobila z rezultatom 7:5, tudi v drugem vodila že s 5:1 in vse je kazalo na zanesljivo zmago. A s tem se ni strinjala Radwanska, uprizorila pravi preobrat, in drugi niz dobila po podaljšani igri. Tretji niz in dvoboj je sicer dobila Rusinja, a ji to ni kaj prida pomagalo, saj je do takrat že bilo jasno, da se bo od sklepnega turnirja sezone, kljub zmagi, morala posloviti. 

Razplet dvoboja med drugo in šesto igralko sveta je razveselil Američanko Sereno Williams, ki bo sezono, tako kot v letih 2002, 2009 in 2013, končala na prvem mestu svetovne jakostne lestvice WTA. 33-letna šampionka bo sezono že četrtič v karieri končala na vrhu, kar je pred njo uspelo le štirim tenisačicam - rojakinjama Lindsay Davenport (štirikrat) in Chris Evert (petkrat),  Čehoslovakinji Martini Navratilovi (sedemkrat) ter Nemki Steffi Graf, ki ji je to uspelo osemkrat.

Šarapova bi ji na tem turnirju to teoretično lahko še preprečila, a je z današnjim izpadom Williamsovi olajšala delo, sploh ob dejstvu, da Američanka na sklepni turnir ni prišla v najboljši formi. Pred dnevi jo je namreč gladko premagala Romunka Simona Halep, ki ji je prizadejala enega najhujših porazov v karieri. Za uvrstitev v polfinale bo Williamsova sedaj potrebovala ravno pomoč slednje, ki se bo v rdeči skupini pomerila s Srbkinjo Ano Ivanović.

V polfinalu tudi Wozniackijeva

Za razliko od Williamsove in Šarapove je precej bolj prepričljive igre na zaključnem turnirju pokazala Danka Caroline Wozniacki, ki si je s še tretjo zmago v beli skupini brez težav zagotovila polfinale. Tokrat je bila z rezultatom 6:2 in 6:3 boljša od tretjepostavljene Čehinje Petre Kvitove.

Osma nosilka turnirja Wozniackijeva je prevladovala prav v vseh elementih igre, v prvem nizu sicer prva izgubila svoj servis, a nato nasprotnici odvzela tri njene in ga gladko dobila. Tudi v drugem nizu je že prvo igro na svoj servis Danka izgubila, a znova nadoknadila zaostanek in se veselila zanesljive zmage in uvrstitve v polfinale sklepnega turnirja WTA v Singapurju.

Ob njej se je iz bele skupine v polfinale kljub dopoldanskemu porazu proti Šarapovi uvrstila tudi Radwanska. Iz rdeče skupine si je polfinale že zagotovila Halepova.

 

Sklepni turnir WTA, Singapur, predtekmovanje

Marija Šarapova (Rus) - Agnisezka Radwanska (Pol) 7:5, 6:7(4), 6:2

Petra Kvitova (Češ) - Caroline Wozniacki (Dan) 2:6, 3:6

13.30 Simone Halep (Rom) - Ana Ivanović (Srb)