Šarapovi dveletna prepoved nastopanja

Nekdanji številki ena svetovnega tenisa je kazen, ki jo je danes določil ITF, začela teči 26. januarja letos.

Objavljeno
08. junij 2016 19.04
afp*MARIA-SHARAPOVA-NEWS-CONFERENCE
J. P.
J. P.

London - Natanko tri mesece in en dan po tem, ko je na razvpiti večerni novinarski konferenci v hotelu v Los Angelesu svetovno javnost šokirala s priznanjem, da je padla na dopinškem preizkusu na prvem letošnjem turnirju velike četverice, odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, je rusko teniško zvezdnico Marijo Šarapovo doletela tudi uradna kazen Mednarodne teniške zveze (ITF).

Nekdanja svetovna številka 1 in zmagovalka petih turnirjev za veliki slam (prvega je leta 2004 v Wimbledonu osvojila še mladoletna) bo zlorabo meldonija, ki se je na črnem seznamu znašel šele z letošnjim prvim januarjem, na kar pa 29-letna Rusinja ni bila pozorna, morala plačati z dveletno prepovedjo nastopanja na vseh tekmovanjih, kazen pa ji je začela teči s 26. januarjem letos, ko so ji odvzeli vzorec urina. Na igrišča se torej lahko vrne 25. januarja opolnoči, če se ne bo dotlej odločila skleniti športne poti.

Šarapova se je v odzivu na odločitev ITF zaklela, da se bo z vsemi močmi borila proti, po lastnih besedah, nepravični kazni: »Ne morem sprejeti prestrogega in nepoštenega dveletnega suspenza. Tudi vnaprej se bom borila za to, kar se mi zdi prav, in za čimprejšnjo vrnitev na teniška igrišča.« S tem je namignila, da v času prestajanja kazni ne namerava predčasno zapečatiti uspešne športne poti.

Spomnimo: meldonij je bil usoden še za mnoge druge športnike in športnice, ki so se vsi znašli pod suspenzom, naknadno pa je Mednarodna protidopinška agencija (WADA) sporočila, da bi utegnila nekatere grešnike pomilostiti, »če bomo odkrili, da športnik ni mogel razumno predvideti, da bodo sledi meldonija v njegovem telesu ostale tudi po 1. januarju 2016.« Ne glede na kazen je ruska teniška zveza Šarapovo konec maja uvrstila na seznam potnikov na olimpijske igre v Riu.