Schiavonejeva v olimpijskem Riu, Kyrgios prvič

Komaj 20-letni avstralski teniški »grdi raček« je po Gasquetu in Berdychu v Franciji snel skalp še Marinu Čiliću.

Objavljeno
22. februar 2016 00.17
J. P.
J. P.

Marseille - Komaj 20-letni avstralski »grdi raček« Nick Kyrgios se veseli prve lovorike s teniškega turnirja ATP v karieri. V Marseilleu (nagradni sklad 596.790 evrov) je namreč uspešen teden, v katerem je na kolena spravil tudi dva igralca iz elitne svetovne desetice (številko 10 Richarda Gasqueta in številko 8 Tomaša Berdycha), zapečatil s finalno zmago nad četrtopostavljenim Hrvatom Marinom Čilićem, od katerega je bil po uri in 25 minutah boljši s 6:2 in 7:6 (3).

Do uspeha, s katerim se je tekmecu maščeval za gladek poraz na Roland Garrosu pred tremi leti, ga je poneslo predvsem kar 17 doseženih asov ob le eni dvojni napaki, kot po tekočem traku pa si je pripravljal tudi priložnosti za brejk, a je iz enajstih poskusov izvlekel le dva. Čilić bi mu lahko začetni udarec »snel« zgolj enkrat v celotnem dvoboju, pa mu ga ni. »Lani sem igral v prvem finalu, lovil pa sem še krstno trofejo. Tokrat je, roko na srce, po nekaj tednih odsotnosti nisem pričakoval,« je poudaril razvpiti avstralski mladenič, danes še 41. igralec sveta, ki pa bo že jutri napredoval za devet mest. Čilić bo zadržal dvanajsti položaj.

V finalnem dvoboju nepostavljenih igralk na turnirju WTA z nagradnim skladom četrt milijona ameriških dolarjev v olimpijskim Riu pa je bila Italijanka Francesca Schiavone, nekdanji četrti »lopar« sveta in zmagovalka Roland Garrosa iz leta 2010, kljub slabšemu začetku po uri in 47 minutah igre z 2:6, 6:2 in 6:2 boljša od sosede na svetovni jakostni lestvici (131/132), kar dvanajst let mlajše Američanke Shelby Rogers. Veselila se je svoje sedme lovorike v karieri, v finalu - osemnajstem doslej - pa se je znašla prvič po letu 2013. Rogersova trofeje še nima v žepu, bo pa jutri na svetovni jakostni lestvici pridobila kar 23 mest in bo po novem 108., medtem ko bo šla zmagovalka celo 38 mest navzgor, tja do 94. mesta.