Se bo Nadal vrnil za OP ZDA?

Španski tenisač Rafael Nadal

sob, 11.08.2012, 15:00

Konec naveze Srebotnik-Peschke

Kot vse kaže, se je končala skupna pot Katarine Srebotnik in Kvete Peschke. Slovensko-češka dvojica je bila nekaj časa zelo uspešna, lani osvojila Wimbledon, Kata in Kveta pa sta bili najboljši igralki na svetovni lestvici. Letošnji rezultati so precej slabši, pod pričakovanji, zadnje razočaranje pa je prinesel Wimbledon, ki je očitno njun zadnji skupni turnir. Srebotnikova namreč ta teden v Montrealu igra z Nadjo Petrovo, nato pa bo do konca sezone z Jie Zheng.

 

Ljubljana – Bo Rafael Nadal nared za OP ZDA? To postaja iz dneva v dan bolj aktualno vprašanje, potem ko tretji igralec sveta ni nastopil vse od šokantnega poraza v 2. kolu Wimbledona, po vrsti pa odpovedal olimpijske igre, masters v Torontu in zdaj še turnir enake ravni v Cincinnatiju. OP ZDA se začne 27. t. m.

Potem ko je Rafa na wimbledonski travi senzacionalno izgubil s stotim igralcem sveta Lukašem Rosolom, je že razmišljal tudi o olimpijskih igrah, ki so zaradi prizorišča ponujale idealno priložnost za revanšo. A potem se je začelo: odpoved ekshibicijskega dvoboja z Novakom Đokovićem na štadionu Santiago Bernabeu, da gre za resnejše zdravstvene težave pa je potrdila novica, da ne bo nastopil na OI, kjer bi moral biti tudi zastavonoša na slovesnosti ob odprtju. Niti mesec dni počitka po Wimbledonu za nekdaj prvega igralca sveta ni bilo dovolj, tako da je najprej prekrižal še uvod v severnoameriško turnejo v Torontu, zdaj je odpadel še Cincinnati.

»Žal moram objaviti novico, ki me nikakor ne veseli. Odpovedati moram nastop v Cincinnatiju, saj še vedno nisem nared, da bi zaigral. Še naprej se bom trudil, da bi čim prej odpravil vse težave,« je prek facebooka sporočil Nadal in sprožil nadaljnja ugibanja, kdaj sploh se bo vrnil.

Cincinnati je namreč zadnji večji turnir pred OP ZDA – tik pred grand slami najboljši igralci nikdar ne nastopajo – in pri moških bo iz svetovne deseterice manjkal samo Španec. Nadalove težave s koleni seveda niso nič novega, zdaj je glavno vprašanje, ali bo španski as nastopil v New Yorku, kjer je predlani zmagal, lani pa ga je v finalu ugnal Đoković. Zgodovina kaže, da prej ne kot da, saj vse od leta 2005 (ko je prvič osvojil Roland Garros) niti na enem grand slamu ni nastopil brez ogrevalnega turnirja. Zdaj bi bila lahko njegova edina pripravljalna postaja Winston Salem (serija 250), kjer sta resda na voljo še dve posebni povabili, a turnir je zadnji teden pred US opnom.

Nič kaj spodbuden ni tudi podatek, da je nazadnje na takšen način Nadal odpovedoval nastope po porazu v osmini finala Roland Garrosa 2009, ko ga je šokiral Robin Söderling, v Wimbledonu, kjer bi moral braniti naslov, pa ga nato ni bilo. Vzrok: težave s koleni …

Prijavi sovražni govor